Az első ember

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2018. november 8.
Címkék: , , , , , , ,
Rovat:
Izgalmas, látványos, érzelemdús, Oscar-várományos hollywoodi film készült az első Holdra lépő ember történetéről.

„Csodálatos élmény volt eljátszani, hogy felmegyek a Holdra, de köszi, itt megállok, ennyi épp elég volt” – fogalmazott Ryan Gosling, aki Az első ember (First Man) című alkotásban Neil Armstrongot formálja meg, aki a világon elsőként tehette a lábát a Földet kísérő égitest felszínére.

Az Oscar-díjas színész úgy emlékszik vissza gyerekkorára, hogy amint megtudta, a Hold létezik, már az is kiderült számára, hogy 1969. július 20-án járt rajta először egy amerikai ember, akit úgy hívtak, Neil Armstrong. Vagyis e név összeforrt a Holdéval, bár az űrhajósról nem sokat tudott. Egészen addig, míg el nem vállalta e produkció főszerepét. Akkor azonban azonnal elolvasta James Hansennek az űrhajós életéről szóló könyvét, majd megismerkedett Armstrong húgával, és fiaival is. Sokat beszélgetett velük, s az íróval is, aki hosszú interjúk alapján 2005-ben készíthette el kötetét, miután korábban két éven át hiába győzködte az egykori űrhajóst.

(Fotó: UIP–Duna Film)

 Gosling igyekezett technikailag is felkészülni a szerepre. Pilótaképzésen vett részt, alaposan tanulmányozta a Gemini és az Apollo űrhajók irányítópultjait, megjegyezte, melyik kapcsoló mire való. Még azt is megtanulta, hogyan kell a szemével pásztázni a kijelzőket, ha fel akar mérni egy szituációt. „Sohasem gondoltam volna, hogy az űrrepülés ennyire veszélyes. A törékeny űrkapszulák egyet jelentettek a klausztrofóbiával, és mai mércével rettentő primitív volt az általuk használt technológia” – jött rá a színész.

(Fotó: UIP–Duna Film)

Ezzel korábban már a forgatókönyvíró, a Spotlight című film megírásáért Oscar-díjat kapott Josh Singer is tisztában volt: „Az összes szerkezet, amivel a NASA előállt, komoly problémákkal volt terhelt: az X-15 hiperszonikus kísérleti repülőgép lényegében rakétameghajtású koporsó volt, a Gemini VIII űrhajót kész csődtömegnek lehet nevezni, nem beszélve a Holdra szálló modulról, amiből hősünk végül kiugrott.” Ezért is értékelte nagyra Armstrongot, akinek rengeteg nehézséget kellett leküzdenie, dacolva az életveszéllyel, míg történelmi küldetését végrehajtotta.

Damien Chazelle, a hatszoros Oscar-győztes Kaliforniai álom (La La Land) díjnyertes rendezője, a három aranyszobrot begyűjtött Whiplash alkotója úgy gondolta, ezt az erőfeszítést egy bensőséges történetben kell megismertetnie velünk, ráadásul Armstrong nézőpontjából.

(Fotó: UIP–Duna Film)

Így egyszerre ábrázol egy küzdelmekkel teli belső utat és egy valóságos utazást. E nézőpont szerint pedig nagyon is helye van a magánéleti elemeknek – véli a rendező –, emiatt is kapott fontos szerepet az űrhajós aggódó felesége, Janet (akit az Emmy-díjas Claire Foy alakít). „Az űrhajósfeleségek a történelem hátsó udvarában töltötték be nagyon fontos szerepüket. Mostanáig senki nem foglalkozott azzal, milyen volt az életük” – említi a színésznő.

„A sztorinak a Hold és a konyhai mosogató között kellett ívet leírnia, azaz a végtelen űr ijesztő nagyszerűségét a hétköznapok banalitása ellenpontozza – magyarázza a rendező. – Eldöntöttem, hogy realista stílusban dolgozunk, észrevétlen, közeli szemlélőként leszünk jelen az űrkabinban és az Armstrong család legbensőségesebb pillanatainál is. Azt reméltem, ezzel a módszerrel érzékeltethető mindaz az öröm, bánat, nyereség és veszteség, ami a világtörténelem egyik legfontosabb küldetéséhez kapcsolódott.”

(Fotó: UIP–Duna Film)

Chazelle alkalmanként már-már dokumentarista stílusjegyeket alkalmaz, és az csak természetes, hogy az 1961-től 1969-ig terjedő időszakot, melyet a film átível, korhű belső terekkel, jelmezekkel, ruha- és hajviseletekkel mutatja be, a technikai eszközökről nem is szólva. Az űrhajósokkal együtt szinte mi is ott fekszünk kilövés után a kapszulában, együtt rázkódunk velük, és halljuk azokat a recsegő-ropogó, kattogó, süvítő zajokat, amelyek útjuk elejét végigkísérik.

Profi küldetésmozit látunk, melyben főszerep jut a megtörtént események érzelmekkel teli felidézésének, remek színészi játékkal. A filmben Gosling legalább annyit mereng, tipródik, mint beszél, mégis elhiteti velünk az örökös veszélyben élő berepülőpilóta, majd űrhajós töprengéseit, a felkészülési időszak gyötrelmeit.

(Fotó: UIP–Duna Film)

Az amerikai és a világtörténelem jeles eseményét és az ahhoz vezető kemény, olykor fájdalmas utat a valóság hű megjelenítésével ismerhetjük meg. Ezt erősíthetik meg Neil Armstorng fiának, Ricknek szavai is: „Voltaképpen átlagember volt – teszi hozzá Armstrong nagyobbik fia, Rick. – Azok, akik csak a híradóból ismerik, talán nem is tudják, milyen remek volt a humora. Barátai körében egészen más ember volt, mint amit a nagyközönség előtt mutatott magából. Remélem, a filmből mindez kiderül.”

Az Oscar-várományos alkotás Magyarországon 2018. október derekától a UIP–Duna Film forgalmazásában látható a filmszínházakban, a Cinemy City Arénában IMAX 2D változatban is.

Kapcsolódó cikkek:


Kia Sorento 2,2 CRDi GT Line – Birkózó fürdődresszben
2019. január 11.

Kia Sorento 2,2 CRDi GT Line – Birkózó fürdődresszben

Divat lett, hogy nagy testű SUV-modelleket is sportos, látványos kinézettel ruháznak fel. A 2018-ra megújult Sorento sem akart kimaradni ebből, így a frissítés során csatlakozott ama Kia-modellek közé, amelyek sportos hangulatú GT Line csomaggal is elérhetőek.

Így sportolunk mi
2019. január 4.

Így sportolunk mi

Legjobban kerékpározni szeretünk, de vágyunk arra is, hogy síelhessünk.

Attenborough figyelmeztet
2018. december 28.

Attenborough figyelmeztet

Az „emberek székéből” szólt a politikusokhoz a természettudós, akinek hangja csak részben jutott el a döntéshozókhoz.

Honda CR-V 1.5 Lifestyle AWD – Egy tünemény
2018. december 27.

Honda CR-V 1.5 Lifestyle AWD – Egy tünemény

Az 1995-ben bemutatott Honda CR-V elképesztő karriert futott be az elmúlt években, olyannyira, hogy a világ legnagyobb példányszámban értékesített szabadidő-autóját tisztelhetjük benne. Az új modell egy átfogó, minden egyes alkatrészt érintő tervezői program eredményeként látott napvilágot.