Beszédes trükkök


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan azt gondolják, a logopédusok a tükör előtt állva az „r” és „sz” hangokat gyakoroltatják órákon keresztül. Ennél azért jóval összetettebb egy beszédtechnika-tanár munkája. A Fővárosi Beszédjavító Intézetben gyermekek beszédfejlesztésével foglalkoznak. A beszédhibás, mondjuk dadogással, hadarással, pöszeséggel, selypítéssel vagy egyéb kommunikációs nehézségekkel küzdő gyermekek és fiatalok (18 éves korig) ingyen járhatnak az Intézetbe. Minél fiatalabb korban ismerik fel és kezdik kezelni a beszédhibákat, annál


„Tökéletes beszédnek azt nevezzük, amikor a hangzókat helyesen és tisztán ejtjük, ha beszédünk zeneisége is tiszta, ritmusa pedig megfelelő. Ilyen emberből azonban nem sok van” – mondja Mosányi Emőke, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgatója, aki beleszeretett a logopédiába, amikor az Orvostovábbképző Intézetben megismerte Frint Tibort. „Gyógypedagógus akartam lenni, azt éreztem igazán nagy kihívásnak, de Tibor előadásai, tudása lenyűgözött, és elkezdtem érdeklődni a hangtan meg a foniátria (a hangképzés élettanával, kórtanával, a funkciózavarok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó tudomány) iránt. Hamar rájöttem, hogy mennyire izgalmas, sokoldalú és kihívással teli szakma a logopédusé”.

A tökéletes beszéd általában színpadi vagy hivatalos beszédnél indokolt, otthon, a konyhában valószínűleg senki sem beszél ilyen értelemben tökéletesen. Kivéve persze a szakembert, akinél a tökéletes beszéd annyira természetessé válik, hogy nagy valószínűséggel minden helyzetben, nem is tudatosan, de ezt használja. Felnőttkorban a szájberendezkedés sok mindent befolyásol, hatéves korig viszont nagyon rugalmas az artikulációs bázis, ezért tudnak a gyerekek bármilyen idegen nyelvet elsajátítani.

Az igazgató állítja: jóval több a beszédhibás gyermek mostanában, mint évekkel ezelőtt. „Az óvodások fele logopédiára szorul. Nem jó sem a szülői, sem a média által közvetített példa. Keveset beszélgetnek a családok, az iskolában sem szánnak elég időt a helyes kifejezésekre, az olyan komolyabb témákra, amelyek magasabb beszédkultúrát igényelnek. Nincs elég idő a szóbeli megnyilvánulásra sem. A másik ok, hogy az orvostudomány fejlődése miatt sok beteg csecsemőt meg tudnak úgy menteni, hogy »csak« beszédhibásak lesznek”. Mosányi Emőke szerint a mostani, ötéves korban kötelező szűrést célszerűbb lenne már a hároméveseknél elvégezni, hiszen minél előbb kiderül a probléma, annál nagyobb eséllyel lehet teljesen meggyógyítani. A beszéd minden téren elemi szintű, akinek a beszédkészsége nem megfelelő, hátrányban lesz munkakereséskor és párválasztáskor is. Érdemes minden beszéddel összefüggő problémával minél hamarabb logopédushoz fordulni, bár a szakember szerint felnőttkorban is lehet százszázalékos eredményt elérni. Igaz, állami szintű, felnőtt logopédiai ellátás nem működik hazánkban. Például egy stroke esetén az OEP-ellátásra alig van esélye a betegnek. Ennek ellenére a beszédtechnika és a logopédia ma már ott tart, hogy egy teljes gége eltávolításakor is ki tudnak alakítani emberi beszédhangot. „Volt ilyen páciensem is, teljes értékű életet tudott élni, csak kiabálni nem volt képes. A legrövidebb terápia három hónapig tart, az átlagos időtartam kb. egy év. A sikerhez nagy szükség van a beteg kitartására, szorgalmára, otthon is kell gyakorolni.” A szakember szerint mindenképp érdemes logopédushoz fordulni, ha bármilyen változást szeretnénk elérni a beszédünkben, ha úgy érezzük, rossz irányba változik vagy elfáradunk beszéd közben. Első lépésként tudatosítani kell, hogy mit csinálunk rosszul, majd utána lehet javítani.

Beszédünk tükrözi a mindenkori lelkiállapotunkat, hangulatunk is befolyásolja. Idegességünkben általában inkább magasabb hangon és gyorsabban beszélünk. A beszédhibák 70 százaléka organikus és funkcionális eredetű, 30 százaléka pedig valamilyen lelki problémából adódik. Az Intézetnek nincs statisztikája arról, hogy hányan szenvednek ilyen jellegű problémáktól. Mosányi Emőke négy éve igazgató, a sok papírmunka és szervezés mellett a terápiák feltöltik, energiát adnak neki. Ezért hetente 10–15 órát tart, leginkább felnőtteknek, színészeknek, pedagógusoknak magánoktatóként. Volt már teológus és számos televíziós, rádiós páciense is. A Beszédjavítóban változások zajlanak, helyzetük kissé bizonytalan: eddig a főváros döntött például a vezető személyéről, pályáztatás útján, jövőre viszont, ha létrejönnek a kistérségi rendszerek mintájára a szakszolgálati típusok, akkor az állam finanszírozza majd az intézményt. A centralizálás következményeként a Beszédjavító eddigi önállósága nagy valószínűséggel megszűnne. Eddig a fővárosi önkormányzat szakszolgálati normatívájából és a közalkalmazotti bértáblából tartotta fenn magát. „Harminchat munkatársam (logopédusok, pszichológusok, mozgásterapeuták) állandóan képezi magát, tanfolyamokra járnak, és megismerkednek sokféle új terápiával. Gyakran érkeznek hozzánk főiskolai hallgatók, ők is színesítik a munkát. Magas színvonalon működünk, csoportokban is dolgozunk, pszichológiai vizsgálatok eredményeit is figyelembe véve alakítunk ki új módszereket.”

Akik sokat beszélnek helytelen technikával, terhelésnek teszik ki a garatot, a gégét, elfáradnak a hangképző szerveik, és súlyos esetben ödéma, csomó vagy polip is keletkezhet ezen szerveikben. A krónikus problémák is orvosolhatóak műtét nélkül, ha az illető rendszeresen eljár beszédtanárhoz és lelkiismeretesen gyakorol. Persze van, ami nem gyógyítható százszázalékosan, ilyen például a dadogás, ám nagyon látványos eredményeket lehet elérni, ha a páciens kitartó, számos hasznos technika elsajátítható. A legsúlyosabb probléma a görcsösen becsukló hang (spasztikus diszfónia), amely az izmokat érinti, és felnőttkorban alakul ki, teljesen ez sem gyógyítható.

Kismértékben több a beszédhibás férfi, mint a nő. Megfigyelhető, hogy a kor előrehaladtával a nők hangja mélyül, a férfiaké magasabb lesz.

Nagy Orsolya logopédus, beszédtechnika-tanár 2008 őszén, még a főiskola alatt kezdett a Fővárosi Beszédjavító Intézetben dolgozni. Azóta több tucat gyereket és felnőttet vitt közelebb a szép, érthető, helyes beszédhez. Leginkább azt szereti a munkájában, hogy tud segíteni az embereknek egy olyan fontos dologban, a beszédben, ami a személyiségük része. „Nagyon jó érzés látni, amikor valaki örül és sikerélménye van, jó látni, hogy a saját eszközei fejlődnek, bővülnek, és ezzel még kifejezőbben tud kommunikálni” – magyarázza. A beszédtechnika-órák a légzés, hangadás, artikuláció, ritmus, hangsúly és hanglejtés gyakorlatait is tartalmazzák. Fontos része az önismeret, a saját adottságok, kommunikációs szokások megismerése és fejlesztése. „Hasznosak a koncentrációs gyakorlatok, amikor egyszerre több tanult gyakorlatot ötvözünk, ezzel is segítjük az automatizálódást és tudatosítást. Ilyen gyakorlat lehet, például amikor egy levegőre mondunk meghatározott szöveget, párban különböző ritmusban stb.” – sorolja Nagy Orsolya.

Fontos a hangszalagok és a gége védelme is. A nagyon hideg, a nagyon meleg, a nagyon csípős ártalmas, ahogyan az alkohol és a dohányzás is káros a hangszalagoknak. Emellett jó, ha leszokunk a torokköszörülésről, krákogásról, ugyanis ilyenkor a hangszalagok feszítetten egymáshoz dörzsölődnek, a gégeizmok pedig könnyen kifáradhatnak. Akiknek a nyelvi meggyőzés a kenyere, azoknak a szakember azt ajánlja, hogy gondolataikat a lehető legszínesebben próbálják közvetítetni. Jóval érdekfeszítőbb egy ilyen beszéd, mint egy szegényes, monoton hangú előadás. Ezt lehet például úgy gyakorolni, hogy egy mondatot többféle stílusban olvasunk fel. A hangerőt meg kell tanulni megfelelően fokozni a hangmagasság emelése nélkül, de ezekhez mind szükséges a szakemberek segítsége.

Krausz Viktória


 

A foniátria kifejezés jelentése:

a foné görögül hangot jelent, az iatrea gyógyítást, tehát a hang gyógyítását jelenti a szavak etimológiai értelmében, de elsődleges feladata a beszéd és a beszédfejlődés vizsgálata is, a beszéd- és a nyelvi zavarok diagnosztizálása és kezelése. A terápia során az egész személlyel foglalkoznak a szakemberek, hiszen a beszéd az egész személyiséget tükrözi.

Montágh Imre, a híres logopédus, tanár Tiszta beszéd című könyvében számos tippet ad a helyes, jól érthető beszéd eléréséhez. Szerinte elsődleges, hogy nagyon kell értenünk azt, amit beszélünk. A helyes légzés mély, halk és önkéntelen. Nem azért tartunk szüneteket, hogy lélegezzünk, hanem azért, hogy tagoljuk a gondolatokat, s közben lélegezzünk. A tagolás biztonsága a beszéd biztonságát mutatja. Fontos, hogy ne a torkunkat terheljük, hanem a rezonanciát fokozzuk. A hang akkor szól elöl, ha nagy hangerő mellett is úgy érezzük, hogy a gégénk alig vesz részt a munkában, az erőlködés, a túlzott izommunka nem helyes. Ejtsük szélesen az á-a-e hangokat, különböztessük meg a hosszú magán- és mássalhangzókat. Vigyázzunk a szóvégi k és t hangokra. Az sz-z-c hangok gondatlan kiejtése a színpadról, pulpitusról pöszeségnek hangozhat. S végül Montágh Imre azt tanácsolja: vegyük tudomásul, hogy lehetőségeink korlátozottak, ne a meglevő hibák keserítsenek el, hanem az elért apró eredmények lelkesítsenek.


 

A Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Városért mozgalom pályázatot hirdet nyelvbarátoknak

A „legszínesebb magyar szót” keresik a fővárosi Erzsébet téren, ahol az üzenőfalon kell kirakni a betűkből a versenybe küldött szót. A szervezők a javaslatokat fényképeken várják, amelyek tanúsítják, hogy a pályázók melyik kifejezést jelölik. A döntést internetes szavazással az érdeklődők közösen hozzák majd meg.

Részletek:

http://szinesvaros.hu/index.php/hu/palyazat


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.