BMW 220d Gran Coupé – Ilyen még nem volt

Szerző: Buday Dénes
Dátum: 2021. február 25.
Címkék: , ,
Rovat:
A Gran Coupé megjelenésével új kategóriát nyitott magának a BMW, most először a prémium kompakt kategóriában is elérhetővé válik a magasabb gépkocsi-szegmensekben hatalmas sikernek örvendő négyajtós kupék karosszériakoncepciója.

Bravúroson sportos, érzelmekben gazdag és kiváltképp kupés vonalvezetésével, amelyhez e kategóriához hűen keret nélküli ajtóival és magabiztos kiállásával a Gran Coupé büszkén hirdeti a márkán belüli nagy testvérrel való rokonságot a 8-as sorozat négyajtós kupéjával. Mindezt ráadásul vegyítve magas szintű hétköznapi használhatósággal, remek utastéri helykínálattal és nagyméretű csomagtérrel. Az egyetlen dolog, amivel elvonatkoztatható a nagyobb testvértől, hogy a 2 Gran Coupé elsőkerékhajtású és ezzel a BMW-rajongók szívében egy világ dől össze. Nemcsak ezért új modell, mert ebben a kategóriában nem volt négyajtós modellje a BMW-nek, hanem egy olyan moduláris platformra épül, ami eddig a BMW-hez tartozó elsőkerékhajtású, négyhengeres keresztmotoros Mini-modelleknek és a BMW 1-es sorozatnak adták az alapot.

BMW 220d Gran Coupé

(A szerző felvételei)

BMW 220d Gran Coupé

A karosszériája 4526 milliméter hosszú, 1800 milliméter széles, miközben a csupán 1420 milliméter magas Gran Coupét esetünkben egy másfélmillió forintos M-csomaggal tettek látványossá. A lapos tetővonal megvan, a keret nélküli ajtók látványosak, de hátulról nézve a dupla kipufogó, a csíkszerű LED-es lámpák és a csomagtér fedélbe integrált légterelő mindenképp adja magát, pont olyan, mint a nagy testvére, a 8-as Gran Coupé, csak piciben, így a Gran szó a nevében itt is mindenképp megteszi hatását.

BMW 220d Gran Coupé

BMW 220d Gran Coupé

BMW 220d Gran Coupé

Kényelmesen tudunk beszállni hátra, bár nem tűnik szélesnek a nyílás, de „Coupé” révén megvan az a magassága az ajtónak, hogy magasabb felnőttek is erőlködés nélkül beférnek a hátsó sorba. Lábtér is van, a térdnek is jut hely, csak a fejtér 180 cm magasság felett igencsak szűkös, valamint középre – a belógó légbefúvók miatt – nem kényszerítenék senkit, az egységes platform a négykerékhajtás lehetőségét sem vetette el, így a kardánalagút helye is megmaradt, ezért leginkább két személy számára ad felhőtlen kényelmet.

BMW 220d Gran Coupé

BMW 220d Gran Coupé

Elől valódi és ismerős a márkától megszokott élmények várnak minket. A beltéri M-csomaggal azonnal közeli kontaktusba kerülhetünk, a vaskos sportkormány, amely közvetlen és agilis kormányzási visszajelzéseket biztosít, vagy a kagylósított ülések magasított oldalpárnákkal, elektromosan állítható oldaltartással, valamint manuális combtámasszal fokozzák a hangulatot. Ergonómia tökéletes, kényelmesen ülünk, hosszú távon sem fárasztó a sportülés, sőt kimondottan jól érezzük benne magunkat. És központban, no, nemcsak a minőség kényeztetett minket, hanem a műszerfalon elhelyezett gombok mindegyike a vezető köré összpontosul, a 10 colos középső multimédia- és a digitális műszeregység is pont olyan, mint a nagyobbakban, ugyanazokkal a funkciókkal, és bizony a legfrissebb szoftverekkel. A lényeg változatlan, vagyis a kijelző érintős, az iDrive tekerője írásfelismerős, az Apple CarPlay meg lehet vezeték nélküli, csak ne felejtsük el megrendelni hozzá. A Illuminated Boston névre keresztelt díszítőelem kimondottan szép a belső térben, mintázata esti használatkor látványos belső hangulatvilágítással párosul.

BMW 220d Gran Coupé

BMW 220d Gran Coupé

BMW 220d Gran Coupé

A csomagtartója a gyári adatok szerint 430 literes, fedele nem elektromosan mozgatható, de okosan, láblendítésre felpattan, csak a lecsukást kell nekünk intézni. De nem is lehet minden tökéletes, mint az sem, hogy a forma rovására a csomagtér nyílása szűkös, ám szerencsékre a második sor támlái 40:20:40 arányban osztottak, így korlátozottan, de nagyobb tárgyak szállítására van lehetőség.

BMW 220d Gran Coupé

BMW 220d Gran Coupé

Használatba vétel után gyorsan megállapíthatjuk, semmi sem zavarja a tökéletes menetkomfortot, a szépen zengő dízel tökéletes kapcsolatot ápol a Steptronic Sport automata váltóval, ami kevés tökéletesebb összhangban juttatja 190 lóerejét és 400 Nm nyomatékát az első tengelyeken keresztül az aszfaltra. A sportváltó 50 ezer forintos opciós tétel, de cserébe kapunk váltófüleket a kormánykerékre és Launch Controlt, amellyel tökéletesen kidolgozott, százas tempóra 7,6 másodperces állórajtokat bírunk produkálni. Tudunk vele sportosan haladni is, megvan hozzá minden képessége, amihez az M-sportfutómű is szépen hozzátesz, de inkább tökéletes utazóautó, amely kanyarokban is jól érzi magát, a karosszéria dőlése szinte minimális, de a komfort fogalmát akkor sem felejti. Gyorsulása is elragadó, de inkább 5,5 literes átlagfogyasztására koncentráltunk a teszt alatt, hiszem mosolyra ad okot, mikor a műszer ezt az értéket mutatja és az 50 literes üzemanyagtartály töltése után pár kilométerrel kevesebb, mint 1000 kilométeres hatótávot ígér.

BMW 220d Gran Coupé

Pár szóban véleményezve gyors, de komfortos a kicsi Gran Coupé és mellette rendkívül takarékos is, az összeszerelés minősége természetesen hibátlan, ha padig valakinek nagyon idegen az elsőkerékhajtás, a 190 lóerős dízel változatot 600 ezer forintos felár ellenében xDrive-rendszerrel is elérheti. A Gran Coupé 136 lóerős benzinmotorral kilencmilliós alapártól elérhető, a csekély 116 lóerős alapdízelhez már tízmilliós ár dukál, míg tesztautónk 11,6 millió forintos alapáron kelleti magát. A látvány és a tökéletes kényelem érdekében még 2,9 millió forintért építettek bele extrákat.

Kapcsolódó cikkek:


A karantévézés egy éve
2021. április 6.

A karantévézés egy éve

Alaposan megváltoztak televiziónézési szokásaink a koronavírus-járvány és bezártságunk idején, ami nem meglepetés, inkább az az érdekesség, hogy miként.

Hyundai Tucson 1,6 T-GDi HEV Executive – A nagy dobás
2021. március 31.

Hyundai Tucson 1,6 T-GDi HEV Executive – A nagy dobás

Azt kell mondjuk, a megújult Hyundai Tucson nem az előző generáció megfiatalítása, hanem egy igazi új modell, amely csak a nevét örökölte. Formavilága és műszaki felhozatala forradalmi jelentőséggel bír a Hyundai számára.

Klimttel nyit Ausztria
2021. március 26.

Klimttel nyit Ausztria

Újra Gustav Klimtre, a szecesszió nagymesterére irányul a világ figyelme: száz év után tér vissza Ausztriába egyik utolsó festménye, mely előtt Bécs két egymást követő tárlattal is tiszteleg.

Virtuális Seuso, középkori nők és a többiek
2021. március 19.

Virtuális Seuso, középkori nők és a többiek

Új online kiállítások, tárlatvezetések, blog, és egy érdekes felhívás vonzzák a figyelmet a Magyar Nemzeti Múzeumra, ahol a járvány idején is minden hónapban történik valami izgalmas.

Budapesti Tavaszi Fesztivál – online
2021. március 12.

Budapesti Tavaszi Fesztivál – online

Online, streaming formában, ingyen nézhetők meg a fesztivál új programjai, valamint az előző évtizedek neves produkciói 2021. április 9-ike és 18-ika között.