BODY: egy fantasztikus tárlat – rólunk

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2018. február 15.
Rovat:

Az emberi test és a betegségek okainak ismerete is hozzájárulhat ahhoz, hogy változtatni tudjunk életmódunkon. Ehhez segít hozzá a különleges kiállítás.


Miközben a legmodernebb kütyükről is tudjuk, miként működnek, saját testünkről alapvető információkkal sem rendelkezünk. Pedig, már csak egészségünk megőrzése érdekében is, ismernünk kellene testünk felépítését, működését. Minderről Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szólt a BODY ünnepélyes megnyitóján, 2018. február 14-én. A kiállítás lelkes támogatójaként hozzátette: e tárlat megtekintése kiváló alkalom lehet arra, hogy megváltoztassa az emberek önmagukról alkotott képét, sőt életét.

Győrfi Pál a BODY ünnepélyes megnyitóján (Fotók: A szerző felvételei)

Budapesten, a KOMPLEX épületében, a Király utca 26-ban, a 2200 négyzetméteres tér, a maga tizenkét termével méretében meghaladja az Európában eddig látott BODY-tárlatokat. A teljes testet ábrázoló emberi preparátumok tucatjait láthatjuk az ezer kiállítási tárgy között, a tablókon magyar és angol nyelven olvashatjuk a leírásokat, magyarázatokat. Anatómiai enciklopédiaként tárul fel előttünk egy eddig szokatlan látványvilág, hogy a szó szerint meztelen valóság, a lecsupaszított emberi test döbbentsen rá minket, kik is vagyunk, mik is vagyunk.

Az emberi test

Különböző életszakaszokban leshetünk a bőrünk alá, tetőtől talpig. A termekben a bemutatott tárgyakat, témák köré csoportosították: képet kapunk a légzőrendszer, az emésztőrendszer, a szív, a keringési rendszer, az izom-, ideg- és csontrendszer működéséről, valamint az emberi test gyógyításáról, az elsősegélynyújtásról és a sürgősségi ellátásról. A legelső terekben pedig ismereteket szerezhetünk az orvostudomány történetéről is.

Leonardo

„Amikor még élsportoló voltam, szinte semmit nem tudtam a testemről, semmit nem tudtam arról, hogy amit végzek, az egészséges-e vagy sem” – vallotta be a megnyitón Kovács „Kokó” István olimpiai bajnok ökölvívó, aki a tárlat kapcsán elindított Magyarok a napi testmozgásért társadalmi összefogás elnevezésű, a kiállítás szervezői által életre hívott kampány egyik nagykövete. Aztán egy életre megtanulta, hogy a sporttal olyan életminőséget, életet lehet elérni, melyre mindig is vágyott – folytatta –, és ha az ember a szervezete fölött tud uralkodni, az különlegesen érdekes, értékes. A sportolást aktív pályafutását követően sem hagyta abba, s megtalálta a sport egészségesebb ágát, a szabadidősportot. „Ha most engem kibontanának és kiállítanának, valószínűleg az életkoromhoz képest fiatalabb szervezetet lehetne látni izomzatban, keringésben, és sokkal egészségesebbnek is érzem magam, mint korosztályom” – magyarázta.  A kiállítás révén pedig mindenki tanuljon meg minél többet saját testéről, és ezt a megszerzett tudást használja is ki, s gazdálkodjon megfelelően a saját testével – javasolta hallgatóságának Kokó.

Imerkedés a testtel

A termekben fehérköpenyes orvostanhallgatókkal találkozhat a látogató, akiktől bátran lehet kérdezni is. Iskolai vagy egyéb csoportok tárlatvezetőt is kérhetnek a szervezőktől. A leggyakoribb kérdés minden bizonnyal az lesz, vajon igazi preparátumokat láthatunk-e, és ha igen, miként tartósították az emberi testet.

Igen a BODY tárlatán bemutatott testmaradványok eredetiek, és olyan emberektől származnak, akik életükben rendelkeztek arról, hogy haláluk után testüket majd tudományos célokra hasznosíthatják. Így az összes kiállítási preparátum rendelkezik megfelelő engedélyekkel. (Ezek hiányában a magyar hatóságok be sem engedték volna a tárlatot az országba.)

A preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították.  Ez a test vagy testrészek konzerválásának az anatómiában használatos modern módszere. Az eljárás során a formalinnal kezelt szövetekből kivonják a vizet és a zsírokat, majd ezek helyére szilikonpolimert juttatnak. A plasztinált test kemény, szagtalan, szabad levegőn tartható, a sejtek és természetes szövetfelületek eredeti alakja épségben marad, s már nem tud elbomlani.

A mellkas

A BODY szervezője a cseh JVS Group, mely korábban ugyanezen a helyszínen a nagy sikerű Titanic-kiállítást is megvalósította. A vállalkozás magyarországi cégének ügyvezetője, Bátyi Dániel kifejtette: „Az emberi test és a betegségek okainak ismerete hozzájárul ahhoz, hogy változtatni tudjunk életmódunk rossz beidegződésein. Ebben nagy segítség lehet a BODY-kiállítás, a sokszor meghökkentő látványvilágával.”

Az ügyvezető arról is szólt, hogy céljuk a minőségi szórakoztatás. Még idén A világ múmiái címmel a mumifikálásról, a világ népcsoportjainak temetkezési szokásairól rendeznek tárlatot, 2019-ben pedig Tutenhamon fáraó kincseit hozzák Magyarországra.

Kapcsolódó cikkek:


Az első ember
2018. november 8.

Az első ember

Izgalmas, látványos, érzelemdús, Oscar-várományos hollywoodi film készült az első Holdra lépő ember történetéről.

VW Touareg 3.0 V6 TDI Atmoshpere – A megtestesült nyugalom
2018. október 31.

VW Touareg 3.0 V6 TDI Atmoshpere – A megtestesült nyugalom

Komfort, minőség – érezhetően ezt tartották szem előtt a tervezők, de a digitális kor elvárásai alapján alkották meg a Volkswagen Touareg harmadik generációs modelljét, ami szép csendben felfejlődött a Cayenne és a Q7 szintjére.

Kész a Magyar Nemzeti Atlasz
2018. október 19.

Kész a Magyar Nemzeti Atlasz

Természeti környezet a címe a négyrészes sorozat első darabjának, mely esztétikus, informatív.

Abarth 595 Competizione – Olasz csábító
2018. október 16.

Abarth 595 Competizione – Olasz csábító

A kétszínű fényezéssel szélesített nyomtávhoz alkalmazkodó, domborított sárvédőkkel igazi olasz csábító az Abarth új modellje, az 595 Competizione.

A néma forradalom
2018. október 12.

A néma forradalom

Az 1956-os magyar forradalomhoz is kapcsolódik a mozikban látható színvonalas német játékfilm.