Bringaútvonalak tóparton, erdőben, hegyeken túl


Csodálatos természeti tájakon haladnak keresztül az ország kerékpáros útjai. A könnyed sík szakaszok mellett embert próbáló dombvidékek is várnak ránk.

Végre itt a nyár, az aktív pihenés időszaka! Úgy tűnik, a kerékpározás soha nem látott népszerűségnek örvend. Így nem nehéz megjósolni, hogy ennek ékes bizonysága lesz az I bike Budapest, a több ezer embert megmozgató kerékpáros felvonulás is, 2021. június 26-án. A bringások szombat délután a két dunai rakparton, Budáról a Petőfi-hídon és az Andrássy úton át tekerhetnek át a Városligetbe. A Nagyréten 5 óra tájban várható a látványos, nagy bringaemelés.

A járvány alóli felszabadultság érzése azonban nem elsősorban a fővárosi aszfaltra csábít majd, hanem a természetbe. Idén különösen sokan terveznek inkább belföldi nyaralást, kirándulást, túrázást. Hogy hová menjünk? Tippeket nem nehéz adnunk, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az év kerékpárútja

Bátran ajánlhatjuk Az év kerékpárútja cím 2021 tavaszának nyertesét, a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő útszakaszt. Magyarország egyik leglátványosabb kerékpáros építményét éppen egy esztendeje, 2020. június derekán adták át. A 3,3 milliárd forintos fejlesztés eredményeként már teljesen körbe lehet tekerni a Tisza-tavat, elválasztva az autóforgalomtól.

Kerékpárút – Tisza-tó, Az év kerékpárútja

Az év kerékpárútja: a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros híd (Fotó MTI – Czeglédy Gyula)

A tókerülést nem nehéz teljesíteni némi felkészüléssel, mert az összesen négy hídon áthaladó kerékpárút csaknem végig sík terepen vezet. Menet közben élvezni lehet a tó és a megkapó táj szépségét. Mindenképp érdemes megállni Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrumban, ahol állatkert, állatsimogató és madárröpde mellett Európa legnagyobb édesvízi akváriuma is megtalálható. Emellett a túrázókra a Tisza-tó környékén számos izgalmas hely vár, melyekről például az Aktív Magyarország weboldalán lehet hasznos tippeket kapni.

Azért is említjük meg ezt az oldalt, mert éppen a gazdáik írták ki e pályázatot, s az ország hét megyéjéből beérkezett pályázatok közül tizenegy kerékpárútra lehetett voksolni. A második helyezett a Kaposvár közelében lévő, a Deseda-tó kerékpáros kör, a harmadik pedig az Oroszlány–Tatabánya kerékpárút lett.

Irány a Balaton!

Szakemberek szerint 2021-ben robbanás várható a balatoni kerékpáros turizmusban. A vonatokon már tavaly egyharmaddal nőtt a kerékpárjegy-értékesítés, az idei év első négy hónapjában pedig hatvan százalékkal a két évvel ezelőtti, járványmentes „békeévhez” képest. A balatoni kompokon már 2020-ban negyedével nőtt a szállított kerékpárok száma a korábbi esztendőhöz képest. Az év eddigi hónapjaiban a szárnyalás folytatódott, kétszeresére nőtt a kerékpárral kompon átkelők száma az előző évek hasonló időszakához hasonlítva.

Kerékpárút – Balatoni kerékpáros tábla

Eligazító táblák Balatonfenyvesen (Forrás: Wikipédia)

Érdekesség, hogy 2021 őszére végre teljessé válhat a kétszáz kilométeres Balatoni Bringakör, így végre megszakítás nélkül, rendesen körbe lehet majd tekerni a tavat. Már csak egyetlen kilométer hiányzik ehhez – Balatonrendesen. Idén végre már megvan hozzá a terv, a szándék, a pénz, és megépülhet a hiányzó szakasz.

Kifogyhatatlan élmény vár azokra, akik elindulnak és a kört vagy egy részét vállalják be. Az út, ahol csak lehet, a tó nyomvonalát követi, így hajtás közben is garantált az idilli látvány. (A térkép mellett itt tekinthetők meg a tippek a látnivalókhoz.)

Bükki bringautak

A Bükk-hegység azóta lett kedvelt célpontja a kerékpárosoknak, amióta néhány évtizeddel ezelőtt korlátozták a Bükk-fennsík gépjárműforgalmát. A közutak forgalma elenyésző, az erdei kerékpáros úthálózatok kiterjedtek, árnyasak. A jó levegőben egyaránt lehet rövid vagy egész napos túrákat is szervezni.

A bükki szálláshelyeket ellátták kerékpáros szervizdobozokkal, így az apróbb gyorsjavításokra már lehetőség nyílik. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága kerékpáros szakvezetéseket, túrákat is szervez. Akár elektromos kerékpárokkal is. 2020-ban egy program keretében tizenöt e-bike-ot sikerült beszerezniük, és e pedálozást megkönnyítő eszközzel minden túrázó fel tudja venni a csoport ritmusát, még hegynek felfelé is. E bringák kipróbálhatók, ha a Szilvásvárad–Szalajka-völgyben lévő kerékpárkölcsönzőben bérelünk egy ilyen járgányt. Információkban gazdag weboldalukon bükki útvonalakhoz kapunk javaslatokat, és tájékozódhatunk, mikor és hová indulnak szervezett kerékpáros túrák.

Kerékpárút – Bükk-hegység kerékpáros térképe

Nemrég jelent meg a Bükk-hegység új kerékpáros térképe (Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

Az igazgatóság nemrégiben jelentette meg a hegység kerékpárútjainak legújabb térképét. Ebben megtaláljuk a tanösvényeket, bemutatóhelyeket, és azt is, pontosan hol nyílik meg idén a Bükki Csillagda. Távcsőparkjával Közép-Európában is egyedülálló látványosságot kínál majd a látogatóközpont. Kevesen tudják, hogy a Bükki Nemzeti Park egyben Nemzetközi Csillagoségbolt Park is, ahonnan tiszta időben, sötétedés után bámulatos a csillagos égbolt.

Kész a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat

2021 májusára fejeződött be a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat teljes kialakítása, miután elkészült a Komárom-Esztergom megyei szakasz is – adta hírül nemrégiben az MTI.  Az összesen ezer kilométeres útvonal Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, valamint a felvidéki Nagyszombat és Pozsony térségének vallási kegyhelyeit köti össze.

Komárom-Esztergom megyében 241 kilométeres nyomvonalat jelöltek ki meglévő kerékpárutakon és kis forgalmú közutakon. A gerincet az öt Mária-kegyhely jelenti. A zarándokúton 38 településsel ismerkedhetnek meg a túrák résztvevői. Az útvonalon 42 pihenőhelyet alakítottak ki. A SacraVelo révén kistelepülések vallási és egyéb értékei is felkerültek a turisztikai térképre.

A magyar–szlovák határon is átkerekezhetünk a KOMBIbike-kal

2021 május derekán adták át Tatán a KOMBIbike névre hallgató kerékpárkölcsönző-rendszert, melynek járműveit öt szlovák és négy magyar településen lehet használni.

Kerékpárút – Tata, KOMBIbike nevű kerékpárkölcsönző-rendszer

Bármely állomáshelyen lehet kölcsönözni és otthagyni a kerékpárokat (Fotó: MTI – Vasvári Tamás)

Az Európai Unió hathatós támogatásával a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás vezetésével valósult meg a projekt. A társulást három szlovákiai és négy magyarországi önkormányzat hozta létre, csaknem egymillió euróból. A kerékpárkölcsönző-rendszer 95 hagyományos és 35 elektromos kerékpárt kínál használatra. Az állomások a szlovákiai oldalon Érsekújvár, Gúta, Komárno, Naszvad és Ógyalla településeken találhatók, a magyarországi oldalon pedig Kisbér, Komárom, Oroszlány és Tata városában lehet kerékpárt kölcsönözni, összesen 13 helyszínen. A szolgáltatással élők bármely KOMBIbike állomásról bérelhetnek kerékpárt, és azt bármelyik KOMBIbike-helyszínen visszahelyezhetik.

Kölcsönző-hálózat Palócföldön

Számos pályázat és program segítette Palócföldet, hogy a turistáknak bemutassa a táj természeti szépségeit és hagyományait, gasztronómiai különlegességeit. Tagjai révén a Palóc Út Egyesület kerékpárkölcsönző-hálózatot is fejleszt, melynek része lett a mátrafüredi Cicáskacus Vendégház is, ahol már elektromos túra- és hegyikerékpárokat lehet bérelni. A Nógrád megyei Terényben kerékpáros-központ épül pihenőhellyel, de a kölcsönzőben már nyolc–nyolc túrakerékpár és e-bike várja azokat, akik autóval érkeznek a környékre, de szívesen pattannának nyeregbe.

Kerékpárút – Palóc Út Egyesület, kerékpárkölcsönző

A kis szlovák vendégházban is nyílt kerékpárkölcsönző (Fotó: husbike.eu) 

Hrušov kis szlovákiai falu a térségben, melynek közelében északra, a dombok között, egy kis tó mellett áll az U Bylinkárky vendégház. Gyógynövényes fürdői, szaunái, hidromasszázs-kádja mellett már kerékpárkölcsönzőt üzemeltetnek. A bringahálózathoz lehet csatlakozni, az egyesület a környékből várja is a jelentkezőket.


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

„ABBA-tár”-koncerttel tér vissza az ABBA

Két szám már meg is jelent az új albumról, májusban pedig minden eddiginél különlegesebb digitális koncerten lesz látható 40 év után a legendás zenekar.

2021. szeptember 3.

Gorbacsov fogságban

Néhány nap történéseit eleveníti fel Az elnök szabadsága című, feszültségekkel teli darab, mely a Rózsavölgyi Szalon legújabb magyarországi bemutatója.