Dárdai Pál könyve


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén nyár elején az érdeklődés középpontjában áll Dárdai Pál. A labdarúgóedző a Magyar Televízió szakkommentátora a labdarúgó Európa-bajnokságon, önéletrajzi kötete pedig nemrég jelent meg.


„Céltudatos ember vagyok, nem a becsvágy hajt, céljaim vannak” – fogalmazott a fiatal sikeredző, Dárdai Pál könyvének budapesti bemutatóján, a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán 2016 május végén. A negyvenedik ikszén márciusban túljutott 61-szeres magyar válogatott labdarúgó bevallotta: az elmúlt években felgyorsult körülötte a világ. Korábban úgy gondolta, még hosszú éveken át a berlini Hertha utánpótláscsapatainál fog edzősködni. Közben felneveli három fiát – akik majd ugyancsak a Hertha utánpótlásban jutnak előbbre és előbbre –, majd idővel a berlini első csapat edzője lehet. Ha pedig ott már bizonyított, az álom, a magyar labdarúgó-válogatott szövegségi kapitányi tiszte is realitás lehet számára. Ehelyett egyből bedobták a mély vízbe: a Magyar Labdarúgó Szövetségtől megkeresték, hogy az Eb-selejtezőcsoportban a szerény magyar rajtot követően húzza ki a kátyúból az együttes szekerét. Ideiglenesen elvállalta tisztet, de őszintén bevallotta magának, majd most, könyvében is közreadta: úgy érzi, még fiatal edző, nincs meg a kellő tapasztalata, túl korán jött számára a szövetségi kapitányi tisztség. Közben Berlinben egyik napról a másikra az utánpótláskorú fiúktól a nagycsapatnál találta magát vezetőedzőként, miután elődjét kirúgták.

Dárdai Pál önéletrajzi könyvének bemutatója az Alexandra Könyvesház Pódiumán 2016 május végén (Fotók: Falus Tamás)

Ahogy nem tervezte, hogy karrierje egyik évről a másikra hatalmasat lendül előre, ugyanígy azt sem tervezte, hogy könyvet jelentessen meg magáról. Ezt az újabb vallomását szintén a könyvesház pódiumán tette. Ám annyian ostromolták – Németországban és Magyarországról egyaránt –, hogy „engedett az erőszaknak”. Elfogadta, hogy mindkét országban érdeklődnek munkája, sikerei és személyisége iránt. Mivel jó tollforgató társ nélkül nem vállalkozott írásra, egy magyar sportújságíró mellett döntött, aki hosszú évek óta követi pályafutását, akinek korábban már többször adott interjút, és akinek az elkészült írásain soha nem kellett változtatni. Ő Pietsch Tibor, aki kiutazott hozzá Berlinbe, és csaknem egy hétig többet volt együtt Dárdai Pállal, mint saját felesége.

És az egykori labdarúgó csak mesélt és mesélt. A pécsi kezdetekről, arról, hogy már gimnazista korában bekerült a pécsi csapat első keretébe. Első és egyetlen nagy szerelméről, Móniról, feleségéről, három gyermeke édesanyjáról. (Dárdai a pódiumon elárulta: felesége volt az, aki elsőként olvasta és hagyta jóvá a könyvet. A főszereplő-szerző a sajtó nyilvánossága előtt bevallotta: ő maga nem is olvasta el a kéziratot. Majd a nyáron, a Balatonon, amikor a foci Eb után lesz ideje, kiolvassa a nyomtatott könyvet. Már csak azért is, hogy újra felidézhesse régi emlékeit.) A könyvben részletesen szól arról, huszonegy évesen miként került a Herthához 1997-ben, s hogy „az első edzés olyan kemény volt, hogy kis híján leszakadt rólam a gatya.” Megtudjuk, néhány évre rá miért nem engedett a Bayern München csábításának. Elárulja, hogyan kérték fel szövetségi kapitánynak, majd a Hertha vezető edzőjének. Beszél a családi tragédiákról is, arról, hogy szeretett testvére, Balázs huszonkét évesen halt meg, s édesanyja hogy követte őt fájdalmában. De előre kell nézni, mondja könyvében, és ezt hangoztatta kötete sajtóbemutatóján is. Hangsúlyozta, azért tud ilyen erős lenni, mert mellette áll családja: édesapja, idősebb Dárdai Pál, felesége, gyermekei.

A könyvesház pódiumán több kérdést kapott arról, mi várható a Franciaországban zajló labdarúgó Európa-bajnokságon, ahová a magyar gárda – többek között neki is köszönhetően –, negyvennégy év után jutott ki. Dárdai Pál, ezúttal a mérkőzéseket közvetítő M4 sportcsatorna szakkommentátoraként, már előre szólt: nem a szövetségi kapitányokat akarja szapulni, hanem a pozitívumokat fogja látni, azokat hangsúlyozni. Németországot tartja favoritnak, de úgy látja, a torna egyik meglepetéscsapata a magyar válogatott is lehet. Ha csoportjában továbbjut az Ausztria, Izland, Portugália Magyarország alkotta csoportban, szerinte már az meglepetés lehet.

Ügyvédvilág hírlevél

Friss hírek, szakmai cikkek, bírósági döntések, jogszabályfigyelő.

Kéthetente megjelenő hírlevelünkben összefoglaljuk az elmúlt időszak aktuális változásait, válogatunk értékes szakmai tartalmainkból, valamint tájékoztatjuk a legújabb szakirodalmakról, szolgáltatásokról, képzésekről.

Feliratkozás >>

Dárdai Pál önéletrajzi könyve az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 12.

Legek nyertes városai

Tippeket kaphatunk a különféle ranglistákból, hová, miért érdemes elutaznunk.

2022. július 29.

Honda HR-V: Stílusba csomagolva

A Honda úgy gondolja, lassú átmenetet képez a belső égésű erőforrással hajtott, és a tisztán elektromos hajtás közt egy összetett hybrid rendszerrel, melyet a teljesen megújult, három motorral felvértezett HR-V modellben mutatnak be nekünk.