Digitális nomádok 2.0


Egyre több ország igyekszik magához csábítani a nagyvilág home office-ban dolgozó digitális munkásait; sokan már jogszabályi hátterüket is megalkották.

Idén év elején az Airbnb alapító-vezérigazgatója úgy döntött, hogy életformát vált, és belép a digitális nomádok egyre népesedő táborába. Brian Chesky egyben saját maga ügyfelévé vált, amikor elhatározta, otthagyja otthonát, hosszabb-rövidebb időre új városokba költözik, és ideiglenes lakóhelyeket az Airbnb szállásmegosztó oldalon keres magának.

Ő is úgy gondolja, hogy a digitális nomádia mindinkább a jövő utazási trendjévé válik. A koronavírus-járvány mérséklődését követően dolgozók millióinak hosszú távon sem kell majd bejárniuk munkahelyükre, mert feladatukat otthonukban is el tudják látni, de gyakorlatilag bárhol, ahol digitális környezet veszi őket körül. Akkor meg miért kellene valahol röghöz kötve élni, miért ne választhatna a digitális munkavállaló magának olyan helyet, ahol jól érzi magát, ahol új vidéket fedezhet fel, netán még kevesebb kiadással is számolhat, mint korábban.

Digitális nomádok - www.nomadlist.com, Budapest

Budapest is népszerű a digitális nomádok körében (Forrás: www.nomadlist.com)

Országok, városok versenye

Ez az új hely lehet egy kis falu a hegyek között, lehet egy sziget, például Madeirán. Amikor 2021 februárjában először írtunk a digitális nomádokról, éppen Madeirát említettük, a Portugáliához tartozó, az Atlanti-óceánban fekvő szigetcsoportot, melynek legnagyobbikán akkoriban nyitották meg Európa első digitális nomád faluját. (Lásd: Munkahelyi álmok, álmok munkahelye című cikkünket!) Ponta do Solon még közösségi irodát is kialakítottak a digitális nomádok számára, hogy erős ingyenes internet-hozzáféréssel rendelkező helyiségekkel csábítsák a home office-ban dolgozókat a világ minden tájáról, akiknek mindegy, hogy honnan végzik munkájukat egy cég, vagy épp saját vállalkozásuk számára.

A turizmus változóban, s talán már soha nem lesz olyan járvány után, mint járvány előtt – hangoztatják a szakemberek, s a változás jele lehet az is, hogy beköszönthet a digitális nomádok kora. Országok és városok azért fognak versenyezni, hogy magukhoz csalogassák azokat az embereket, akiknek lehetőségük van távmunkában dolgozni – véli az Airbnb-főnök. S olyannyira igaza van, hogy már az elmúlt rövid időszakban is sorra jelentkeznek a járvány alatt turistákat elvesztő országok figyelemfelhívó reklámokkal, kampányokkal, sőt jogszabályváltozásokkal, amelyekkel hosszabb távra is területükre szeretnék vonzani a digitális távmunkát végzőket.

Hívogat Horvátország

Horvátország az új irodád! – elnevezéssel egy esztendeje indította el angol nyelvű kampányát a Horvát Idegenforgalmi Közösség, hogy szépséges vidékeire csalogassa a home- office-ban dolgozókat az Egyesült Államokból, Kanadából. A kampány részeként az érdeklődőkkel megismertetik, milyen engedélyek szükségesek a külföldiek számára a hosszabb horvátországi tartózkodáshoz. Büszkélkedtek is akkoriban az ország turisztikai vezetői, hogy első uniós tagállamként egyszerű ügyintézéssel szabályozták a digitális nomádok egyéves ideiglenes tartózkodását.

Digitális nomádok - Málta

Máltán 1+1 évig lehet maradni (Fotó: Pexels)

Málta: havi 2700 euró fixszel

A kis dél-európai szigetország 2022 év elején alkotta meg a nomád tartózkodási engedélyről szóló jogszabályát. Aki az engedélyt megkapja, megtarthatja más országban lévő munkahelyét annak ellenére, hogy tartósan, életvitelszerűen, legálisan Máltán tartózkodik. Mivel az ország már az ezt megelőző évben is büszkélkedhetett az Európai Unió országaiból érkező digitális nomádokkal, e mostani jogszabályváltozás azok számára lehet vonzó, akik EU-n kívüli országokból érkeznek, és a beutazáshoz a legtöbb esetben vízumra lenne szükségük. Digitális nomádként egyéves tartózkodási engedélyt kapnak, mely egy további évre meg is hosszabbítható. Ám bizonyos feltételek teljesítésére is szükség van. Egyebek mellett munkáltatói igazolást kell bemutatni arról, hogy az illető digitális eszközök használatával home office-ban tud dolgozni. Vagy azt kell igazolnia, hogy üzleti tevékenységet folytat egy külföldön bejegyzett társaság számára, esetleg annak tulajdonosa. Fontos feltétel, hogy az engedély kérelmezője érje el a havi bruttó 2700 eurós jövedelmet, kössön egészségbiztosítást, és legyen egy ingatlanra bérleti szerződése, netán tulajdonjoga.

Digitális nomádok - Genalgueciil, Malaga tartomány

Genalguacil, a vonzó falu Malaga tartományban (Forrás: pueblosacogedores.com)

 Spanyolország: adókedvezményekkel

Spanyolországban akár három évig is legálisan élhet egy digitális nomád egy új jogszabály értelmében. Egy speciális vízummal elvileg 12 hónapig tartózkodhat, dolgozhat az országban, ez az időszak kétszer is meghosszabbítható, további két évre. Az induló vállalkozások pedig adókedvezményeket kaphatnak. Talán nem véletlen, hogy az új szabályozás a nemrégiben elfogadott startup-törvény része.

A jogalkotók egyben szeretnék, ha az ország elnéptelenedő kis falvaiba, városkáiba újra élet költözne. Ennek érdekében meg is alakították a Red Nacional de Pueblos Acogedores para el Teletrabajo szervezetet, vagyis a távmunka-barát falvak nemzeti hálózatát, melyhez eddig már 30, ötezernél kevesebb lelket számláló település csatlakozott. A szervezet interaktív weboldalt is készített, melyen fényképek és térképek segítik a leendő spanyolországi digitális nomádok választását. A program részeként tehát nem maguknak az érdeklődőknek kell minden lehetőséget felkutatniuk, hanem profi tanácsadók javasolják kiválasztani az ideális helyszínt. Szép tájak, hegyi falvak, tenger közeli települések, kiváló levegő, gyors internetkapcsolat – lehet miből válogatni. Akad például olyan kis hegyi falu Malaga tartományban (Genalguacil), ahol a weboldal ajánlása szerint heti 130 euróból már megoldható a szállás, az étkezés és az internethasználat.

Fehér Kártya Magyarországon

Talán a turizmus radikális csökkenése miatt is, a digitális nomádokért folytatott nemzetközi versenybe Magyarország is beszállt. 2021 júliusában határozat született arról, hogy a magyar kormány támogatja beutazásukat, ideiglenes letelepedésüket. Ezt novemberben törvény is megerősítette.

A Magyarországra érkező digitális nomádokról egy salátatörvény rendelkezik, az egyes eljárások korszerűsítését és a polgárok biztonságának további megerősítését célzó intézkedésekről szóló 2021. évi CXX. Törvényben (Saláta tv.), a 11. alcímben. Az általános indoklás szerint a cél egy olyan jogszabályi környezet megalkotása volt, amely igazodik a digitális nomádok munkavégzésének körülményeihez, illetve jellemző életviteléhez. Ennek alapján alkották meg a Fehér Kártya nevet viselő tartózkodási engedélyt, melynek birtokosa Magyarországon kívül áll foglalkoztatási jogviszonyban, de munkáját Magyarországról, fejlett digitális technológiai megoldással folytatja. Vagy Magyarországon kívüli országban, igazolt nyereséggel rendelkező vállalkozásban rendelkezik tulajdoni részesedéssel, és munkáját, vagy vállalkozása irányítását Magyarországról látja el, ugyancsak fejlett digitális technológiával.

Fehér Kártyát 2022. január 1-jétől lehet igényelni. Azonban nem kaphatnak ilyen kártyát az uniós állampolgárokon kívül olyan harmadik országbeli állampolgárok, akik más módon, például letelepedési engedéllyel vagy menekültként tartózkodhatnak legálisan Magyarországon. (A jogszabályokról részletesen itt számoltunk be: Magyarországon is beköszöntött a digitális nomádok kora.)

A Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Rasztovits Dávid úgy becsüli, jelenleg Budapesten körülbelül 3–5 ezer digitális nomád dolgozhat – nyilatkozott februárban a turizmus.com weboldalnak. Reményei szerint számuk a nyári szezonban akár 8–10 ezerre is ugorhat; ebben már benne vannak az unió tagállamaiból érkezők is, akik számára nincs szükség engedélyre.

Digitális nomádok - www.nomadlist.com, Budapest

Saját weboldalukon nyújtanak hiteles információkat a digitális nomádok (Forrás: www.nomadlist.com)

Sok száz település, hat kontinensről

A digitális nomádiában gondolkodók számára hasznos weboldal a www.nomadlist.com, mely csaknem ötvenezer digitális nomád tapasztalatai által összeállított honlap. Sok száz települést értékelnek a Föld hat kontinensén: többek között megélhetés, közérzet, internethozzáférés, biztonság szempontjából minősítenek városokat, falvakat, így adva tanácsot a leendő utazóknak, a tartósan letelepedni szándékozó munkavégzőknek. (Budapest e sorok írásakor 12. helyen szerepel az értékelési listán.) Számos keresési feltételre lehet rákeresni: kinek az internetsebesség, a közeli tengerpart vagy az éjszakai élet lehet fontos. Másoknak az időjárás, a levegő minősége, a forgalom, az angol nyelvet értők száma lehet érdekesebb információ. Számos fotó, valamint térkép segíti az eligazodást.

Függetlenül e weboldaltól, napjainkban a távoli kontinensekről térségünkre tekintve bizony nem túl vonzó, hogy egy Magyarországgal határos országban háború zajlik. Ez a szomorú tény más térségek felé irányíthatja sok leendő digitális nomád figyelmét. Ám remélhetően ez csak egy ideiglenes állapot, és ha véget érnek a harcok, újra vonzóbb lehet Közép-Kelet-Európa, így Budapest is, együtt a többi magyar településsel.

A pandémia olyan új életformát tett népszerűvé, amellyel az egyre fejlettebb digitális környezetben hosszú távon számolhatnak az új tájakat, országokat, kontinenseket megismerni akaró fiatalok éppúgy, mint a középkorú munkavállalók, együtt cégtulajdonosokkal, HR-esekkel, turisztikai szakemberekkel, jogszabályalkotókkal.

A home office székhelye ma már szinte az egész világ lehet.


Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Futballrajongóknak FIFA-streaming

Tovább népszerűsíti a labdarúgást a FIFA azzal, hogy több ezer mérkőzés élő közvetítésével és hatalmas archívumával útjára indította új weboldalát.

2022. május 13.

Katinka elégedett

Tehetség, szorgalom, vasakarat – ez tette a világ egyik legjobb úszójává Hosszú Katinkát, akiről egy őszinte, meglepetésekkel teli dokumentumfilm született.

2022. május 6.

Szabadtéri találkozás a színházakkal

Két színházi fesztiválnak is helyszíne lesz 2022 nyarán a Városmajori Szabadtéri Színpad, ahol koncertek, humorestek, filmvetítések is gazdagítják a főváros kulturális nyarát.