Életmódtörténet

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2017. március 13.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hihetetlen módon változott meg az emberiség életmódja, társadalmi, szellemi, anyagi kultúrája az elmúlt évszázadokban. Ennek kiváló összefoglalója egy új kiadvány, Lőrinc László történelemtanár új könyve, mely alcíme szerint végigköveti az anyagi kultúra történetét 1500-tól napjainkig.


Fantasztikus változásokat hozott az emberek életében a tudomány és a technika változása, elég, ha csak az elmúlt húsz-harminc évre tekintünk vissza. Az információs technika megteremtette az információs társadalmat, s ma már a legifjabb nemzedék sem tudja elképzelni életét okostelefon vagy számítógép nélkül. És ez csak néhány évtized változása a közelmúltból.

A könyvborítón gramofonzenét hallgató hölgyek a Balaton partján, 1935-ben

Lőrinc László történelemtanár új könyvében – melynek címe Életmódtörténet, alcíme Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig –, nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy fél évezred anyagi kultúrájának tényeit, történéseit röviden, lényegre törően összefoglalja. Az életmódot helyezi a középpontba az élelmezés, a demográfia, a higiénia, az egészségügy, a környezet, a technika, a közlekedés, az információáramlás változásának, fejlődésének összefüggésében. Kitér arra, miként gondolkodtak minderről az emberek, s hogyan tekintettek a változásokra a különböző korszakokban. Mindezek jobb megértéséhez a szerző számos forrásszöveget is közöl, s értelmezési szempontokkal segíti a publikált jogszabályok, regényrészletek, képek, ábrák megértését.

A könyvet lapozva nem nehéz kitalálni, hogy az egyaránt szól a téma iránt érdeklő felnőtteknek éppúgy, mint azoknak a diákoknak, akik szeretnék jobban megismerni az újkori és legújabb kori történelmet, nem csupán a politika, a gazdaság, hanem az életmód változásának, formálódásának, fejlődésének szemszögéből is. Egyfajta sajátos történelemkönyvként, a hagyományos törikönyvek kiegészítéseként is tekinthetünk e kötetre.

Részletek, korabeli képek a könyvből

Mi az összefüggés a népességnövekedés, a gazdasági fejlődés, az élelmezés és az életszínvonal között? Milyen új élelmiszerek jelentek meg az elmúlt századokban? Hogyan változott az emberek tisztaságról alkotott fogalma? Mikor jelentek meg az első orvosok, kórházak? Milyen változásokat hozott a konzervipar, majd a hűtőipar? Mikortól érhető tetten az alkoholizmus, a túltápláltság? Mikor alakult ki a „magyar” konyha? Mit tartalmaz az 1876-ban hozott első magyar közegészségügyi törvény? Mely század hozta el a higiénia diadalát?

Mikor tudatosult az emberekben a környezet védelme? Mikortól lett fűtés a házakban és váltak világossá az otthonok? Hogyan változtatta meg az emberek életmódját a közlekedés, a vasút, az autó, a repülőgép fejlődése? A posta, a távíró, a telefonhírmondó, a telefon, az újság, a rádió, a televízió, majd az internet megjelenése? Milyen új élményeket jelentett a mozi, a fonográf, a gramofon, a magnó, a lemezjátszó, a fényképezőgép, a kamera, a képmagnó, az okostelefon megszületése, majd elterjedése? És milyen hatással van életünkre napjaink számítógépes világa az e-mailtől a Skype-ig?

Megannyi izgalmas kérdés, melyre csak hisszük, hogy sejtjük, tudjuk a feleletet, mert a helyes válasz gyakran bizony meglepetéseket is tud okozni.

Érdeklődve, olykor mosolyogva olvashatjuk azokat a forrásokat, melyek az életmód változásairól, az új vívmányokról szólnak. Például Jókai Mór 1895-ben így ír a moziról: „Csodálatos egy valami ezek a mozgófényképek, amelyek, mint a bogár a fehér falon, másznak. Amikor először őket Nizzában láttam: elbámultam, elképedtem azon, hogy az ördöngős fotografálómasina mi mindenre képes.”

A kiadvány folytatása a kilencvenes években megjelent első két sikerműnek, mely az őskor és az ókor, illetve a középkor anyagi kultúráját foglalja össze.

Az Akadémiai Kiadó a sorozat e harmadik darabjának megjelenése alkalmából digitálisan hozzáférhetővé tette a hiánycikknek számító első két kötetet a www.vilagraszolo.com oldalon.

Kapcsolódó cikkek:


A Teide tetején
2019. január 22.

A Teide tetején

Munkatársunk Tenerife és egyben Spanyolország legmagasabb pontjáról tekintett le a világra.

Kia Sorento 2,2 CRDi GT Line – Birkózó fürdődresszben
2019. január 11.

Kia Sorento 2,2 CRDi GT Line – Birkózó fürdődresszben

Divat lett, hogy nagy testű SUV-modelleket is sportos, látványos kinézettel ruháznak fel. A 2018-ra megújult Sorento sem akart kimaradni ebből, így a frissítés során csatlakozott ama Kia-modellek közé, amelyek sportos hangulatú GT Line csomaggal is elérhetőek.

Így sportolunk mi
2019. január 4.

Így sportolunk mi

Legjobban kerékpározni szeretünk, de vágyunk arra is, hogy síelhessünk.

Attenborough figyelmeztet
2018. december 28.

Attenborough figyelmeztet

Az „emberek székéből” szólt a politikusokhoz a természettudós, akinek hangja csak részben jutott el a döntéshozókhoz.