Élőben a Met és a Bolsoj előadásai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valós időben láthatjuk New Yorkból és Moszkvából a világszínvonalú opera- és balettprodukciókat az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Hány operabarát sóhajtott már fel: milyen jó is lenne az életben legalább egyszer New Yorkba utazni, belépőt váltani a Metropolitan Operába (Met), elsétálni a Lincoln Square-re, és világhírű énekesek részvételével megtekinteni egy előadást. Meghallgatni egy Don Carlost, egy Rigolettót. A Met vezetői és egy alapítvány a kétezres évek elején gondoltak arra, hogy a nagyvilágban mindez sokak vágya, de még akár New Yorkban is, hiszen nem könnyű egy jegyhez hozzájutni. Annak ellenére, hogy az operaház nézőterén egyszerre csaknem négyezren is elférnek, és évadonként több mint kétszáz alkalommal gördül fel a függöny.

A szakmai és technikai feltételek 2006-ra értek meg a jó minőségű élő közvetítésre, ekkor elindult a The Met: Live in HD elnevezésű sorozat, az alapító szponzor, a The Neubauer Family Foundation támogatásával. Egyre több ország és mozi csatlakozott a kezdeményezéshez, és ma már több mint hetven ország kétezer-kétszáz filmszínházában vetítik a Metropolitan előadásait élőben és felvételről. Egyedülálló művészeti intézménnyé nőtte ki magát a sorozat, s egy-egy operát már nem négyezren, hanem sok százezren nézhetnek meg egyszerre, a világ minden táján. Az adások érdekessége, hogy a nézők sok esetben többet láthatnak, mint a helyszínen lévők, hiszen a műsorokat maguk a Met sztárjai vezetik, ők interjúvolják meg az előadás szereplőit, alkotóit, a kamerák pedig gyakran eljutnak a színfalak mögé is.

Operaközvetítések az Urániában - Rigoletto

A Rigoletto 2022. január 22-én látható élőben a Metből (Fotók forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház)

Magyarországon az Uránia Nemzeti Filmszínház csatlakozott a sorozathoz, s novemberben, elővételben már megválthatjuk jegyünket a 2021/2022-es évad jövő évi adásaira is, melyeknek a mozi impozáns Díszterme ad méltó otthont.

Jövő év elején és tavaszán az olasz klasszikusok lesznek előtérben, szombat esténként. Január 29-én Verdi Rigolettójának új változatát láthatjuk-hallhatjuk, a rendező a Tony-díjas Bartlett Sher. Ő az 1920-as évek Európájába helyezi a XVI. századi történetet. Rosa Feol alakítja Gildát Quinn Kelsey énekli Rigoletto szerepét.

Március 12-én Richard Strauss Ariadné Naxosban című operája következik, Elijah Moshinsky a rendező. Ariadnét a norvég Lise Davidsen formálja meg, Zerbinettát az amerikai Brenda Rae előadásában halljuk.

Március 26-án jön Verditől a Don Carlos, a Metben még soha nem játszott eredeti, ötfelvonásos változatában, Sir David McVicar rendezésében. Az előadás, a szokásokkal ellentétben, magyar idő szerint nem 19, hanem 17 órakor kezdődik. A címszereplők: Szonja Joncseva, Elīna Garanča és Matthew Polenzani.

Operaközvetítések az Urániában - Turandot

Anna Nyetrebkót is láthatjuk, ezúttal a Turandotban

Puccini Turandotja május 7-én érkezik, éspedig Anna Nyetrebko világhírű orosz szoprán énekesnővel, aki először énekli ezt a címszerepet a Met színpadán. A darab Franco Zeffirelli rendezői változatában látható.

Donizetti Lammermoori Luciája május 21-én zárja a klasszikus produkciók sorát, mert június 4-én, a sorozat utolsó élő közvetítése már egy kortárs mű, az ausztrál Brett Dean 2017-es Hamlet-feldolgozása lesz.

A részletes program a fellépőkkel itt tekinthető meg.

Operaközvetítések az Urániában - Miklósa Erika

Miklósa Erikát karácsony előtt, az Éj királynője szerepében, 2006-os felvételről csodálhatjuk meg a Varázsfuvolában

Érdekesség, hogy még 2021-ben, december 19-én, vasárnap fél 11-től, felvételről láthatjuk az Urániában a 2006-os Varázsfuvola rövidített előadását, amely az operaközvetítések történetében az első volt, s ebben szerepelt Miklósa Erika az Éj királynőjeként.

*

Több mint két évszázados múltra tekinthet vissza a moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj, mely operaelőadásai mellett világszínvonalú balettjeiről lett híres. Mai formáját éppen tíz éve nyerte el, nagy felújítását követően. Saját társulata a Bolsoj Balett, melynek három előadását vetítik 2022-ben az Uránia Dísztermében. Kettőt élőben, egyet felvételről.

Balettközvetítések az Urániában - A fáraó lánya

A fáraó lánya

Január 23-án, vasárnap délután négy órakor Fauré–Sztravinszkij–Csajkovszkij: Ékszerek című darabját láthatjuk, George Balanchine koreográfiájával. A grúz származású mestert az amerikai klasszikus balett megteremtőjeként tartják számon, ezt a művét pedig az első egész estés absztrakt balettnek tekintik, melyet a New York-i balett-társulatnak alkotott, még 1967-ben. A Bolsojban 2012 óta táncolják.

Május elsején délután Cesare Pugni: A fáraó lánya című balettjét sugározzák élőben, a koreográfus Pierre Lacotte. A zeneszerző a cári udvarban alkotott a XIX. század közepétől, az uralkodói balettkar zeneszerzője volt.

Balettközvetítések az Urániában - A hattyúk tava

A hattyúk tava

Közben március 13-án, szintén délután, Csajkovszkij klasszikusa, az 1877-ben, a Bolsoj számára született A hattyúk tava érkezik el, Jurij Grigorovics koreográfiájával. A 2020 februárjában rögzített felvételen Olga Szmirnova táncolja Odette és Odile szerepét, Jacopo Tissi pedig Siegfried hercegét.

Balettközvetítések az Urániában - A diótörő

A diótörő meséje karácsony második napján, délután elevenedik meg

A legközelebbi előadás pedig 2021. december 26-án, vasárnap délután négy órakor lesz.  Csajkovszkij: A diótörő című művét adják elő látványos díszletek között a Bolsoj művészei, a koreográfus Jurij Grigorovics. Margarita Shrayner alakítja Marikát, Szemjon Csugyin Diótörő herceget. Gyenyisz Szavin Drosszelmeiert, az Egérkirály Alexander Vodopetov. A felvétel 2018-ban készült.

A részletes program az Uránia Nemzeti Filmszínház oldalán itt olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.