Felszálló ágban Ferihegy Koronavírus


Egyre több országba és nyaralóhelyre repülhetünk 2021 nyarán Ferihegyről, a koronavírus-járvány visszaszorulását követően.

Folyamatosan visszatér az élet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: 2021 májusában már csaknem 89 ezer utast számláltak a légikikötőben, négyszer annyit, mint egy évvel korábban. Áprilishoz képest egyharmaddal nőtt az utasforgalom, és további gyors javulás várható. Nem nehéz erre következtetni, hiszen mind több légitársaság indította, indítja újra járatait a világ nagyvárosaiba, kedvelt nyaralóhelyeire.

Szabad az út Spanyolországba is

Malaga

Malagára is közvetlenül repülhetünk (Fotó: Falus Tamás)

Amint 2021. június 21-én bejelentette Spanyolország, hogy a járvány visszaszorulását követően zöld listára helyezte Magyarországot, a Wizz Airnél máris közölték, hogy másnaptól folyamatosan kezdik repíteni járataikat a népszerű spanyol üdülőhelyekre. Így a társaság hetente kétszer megy Palma de Mallorcára, Malagára, Alicantéba és Tenerifére. Barcelonába heti négy járatot indít, Ibizára pedig vasárnaponként szállít utasokat. Július 5-étől pedig újra repül Madridba, hetente kétszer. (Palma de Mallorcára Debrecenből is lehet majd utazni szombatonként.) A cég optimista vezetői úgy látják, hogy júliusban és augusztusban már a 2019-es szintre tudják felemelni kínált üléshelyeik számát. Június közepén elindították új útjukat Nyugat-Kréta városába, Chaniába (heti két alkalommal), július közepétől pedig már Kósz szigetére is el lehet jutni (szintén heti kétszer). Ezzel már tíz görög célállomást kínál a fapados, Santorinitől Mikonoson, Heraklionon, Athénen át Zakinthosig.

Chania

Chania: A magyar utasokért két fapados verseng (Fotó: Falus Tamás)

Miközben a Wizz Air a Ryanair konkurenciájaként indítja a Budapest–Chania járatát, az ír fapados a Budapest–Zakinthos útvonalon száll versenyre július 1-jétől a magyar érdekeltségű légitársasággal az utasokért (hetente két alkalommal). Emellett júliustól Rodoszra hetente három, Szófiába, Burgaszba és Zadarba két-két gépet indít a Ryanair. Több meglévő útvonalán sűríti heti járatainak számát – így Páfoszra háromról ötre, Mallorcára egyről háromra, Nápolyba kettőről háromra. A cég nyáron 50 ezerrel kívánja növelni a Budapesten felkínált férőhelyeinek számát. A Ryanairnek összesen immáron heti 53, a Wizz Airnek 49 járata van Magyarországról a nyári főszezonban.

Irány Dubaj és Phuket

Phuket

A magyarok körében is népszerű Phuket ismét tárt karokkal fogadja a turistákat (Fotó:Pixabay)

Az Emirates budapesti járatai 2021. július eleje és október vége között hetente négyszer közlekednek Dubajba. Az Egyesült Arab Emírségek népszerű nagyvárosa nemcsak célállomás, hanem ideális átszállóhely is lehet a Távol-Kelet irányába. Annál is inkább, mert a magyar utazók körében is népszerű nyaralóhely a thaiföldi Phuket, amely a járvány után ismét tárt karokkal fogadja a nemzetközi turistákat. Az Emirates 2021. július 2-ától hetente négy járattal szállítja újra utasait Dubajból Phuketbe.

Dubaj

Dubaj a világkiállítás miatt ősztől még vonzóbb lehet (Fotó: Falus Tamás)

A nyár után jön az ősz, így jó, ha már most tudjuk, hogy a Flydubai 2021. szeptember 30-ától indít gépeket Budapestre Dubaji Nemzetközi Repülőtér (DXB) 3-as termináljából. Hetente három alkalommal repülnek majd, az Emirates légitársasággal úgynevezett kódmegosztásos rendszerben. Az Emirates a téli menetrendben várhatóan ötször repül a magyar fővárosból Dubajba. Minden bizonnyal kihasználtak lesznek mindkét társaság gépei, hiszen 2021. október 1. és 2022. március 31. között ott rendezik meg a világkiállítást.

KLM: újra Amerika

Amszterdam

Amszterdam naponta már háromszor is elérhető Ferihegyről (Fotó: Falus Tamás)

A KLM a nyári menetrend nyitányától napi kettőről háromra bővítette járatainak számát az Amszterdam–Budapest útvonalon. Ez azért is érdekes, mert aki nemcsak úti célnak tekinti a holland várost, hanem szeretne onnan tovább utazni, már 96(!) városba megteheti. A holland királyi légitársaság 2021 nyarán csaknem teljesen újraindítja észak-amerikai hálózatát, igaz, a járatsűrűség még elmarad a 2019-es szinttől. 16 észak-amerikai célállomást kínál a nyári csúcsidőszakban.

Air France: bővül a hosszú távú járatok száma

Martinique

Népszerűek a francia tengerentúli területek, így Martinique is (Fotó: Pixabay)

Az Air France 2021. július 5-étől már heti 14 járattal repül a Párizs-Charles de Gaulle és Budapest közötti útvonalán. E francia reptérről ugyanekkortól indulnak szezonális járatok Tangerbe, Agadirba, Monasztirba, Máltára, Gran Canariára. Franciaországon belül 41 nyári járatot üzemeltet majd, így Korzika városaiba, Ajaccióba, Calviba és Figariba. A keresett francia tengerentúli területek felé nyártól tovább bővül a hosszú távú járatok száma. A légitársaság naponta háromszor repül majd Párizs – Charles de Gaulle-ról Pointe-à-Pitre (Guadeloupe), Fort-de-France (Martinique) és Saint-Denis de la Réunion repülőterére.

Ismét levegőben a charterek

Antalya

Antalya, a török Riviéra kapuja (Fotó: Falus Tamás)

Aki jobban szereti nyaralását utazásszervezőkre bízni, elég, ha besétál a kiválasztott utazási irodába, ahol máris lefoglalhatja szállását és repülőjegyét. Több mint harminc chartergép indul rendszeresen a nyári, sőt az őszi és téli napokban is a kedvelt üdülőhelyekre. Nincs olyan nap, hogy ne szálljon fel egy Ferihegyről valamelyik görög szigetre. Közvetlen járatokkal repülhetünk Kréta két városába, Heraklionba és Chaniába. De vehetjük úti célba Rodoszt, Zakinthost, Korfut, Kefalóniát is. Egyiptomban a Vörös-tenger partjainál szállhatunk le Hurghadán, Sharm el-Sheikh-ben. A török Riviérához Antalyán keresztül vezet az út, a hét minden egyes napján.

Hurghadába még karácsonyra is elrepülhetünk chartergéppel. Novemberig van járat a tunéziai Monastirba, a görög szigetek október elejéig érhetők el a szervezők által előre lefoglalt repülőkkel, illetve a különböző légitársaságok gépein lefoglalt helyekkel. Így a Smartwings, a Fly Egypt, az Aegean Arlines társaságok szolgáltatásait vehetik igénybe a nyaralók, de a Wizz Air, az Egypt Air légitársaságoknál is kötöttek le kapacitást az utazási irodák.

2021. június 25-étől, péntekenként Budapestről Gran Canariára, Las Palmasba is eljuthatunk a Galistair légitársasággal egy 180 személyes, A320-as géppel. A Blue Sky Air Services a FlytoCanarias vállalkozással kötött megállapodás keretében szervezi az utakat. Érdekesség, hogy három különböző opció közül választhatunk az internetes foglaláskor: kérhetünk csak repülőjegyet, csak szállást, illetve szállást és repülőjegyet együtt. A tapasztalatok szerint a vásárlók több mint fele szállást is foglal a szigeten található 60 partnerszálloda valamelyikében.

*

Írásunkban természetesen a teljesség igénye nélkül emeltünk ki érdekes új járatokat, és ezúttal nem foglalkoztunk azzal, hogy a járványveszély miatt mely ország milyen feltételekkel fogadja a magyar turistákat, illetve hazafelé miként léphetjük át a magyar határt. Ahogy nő Magyarországon a beoltottak száma, ahogy visszahúzódik a vírus a nagyvilágban, úgy csökken a nyaralás kockázata. Ám tervezett utazásunk előtt mindig alaposan tájékozódjunk, és bárhol is járunk, legyünk elővigyázatosak.


Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Balatoni zöldregatta

Az elektromos hajók nagy augusztusi seregszemléje ráirányítja a figyelmet az egyre modernebb és nagyobb teljesítményű e-hajókra, melyeket több magyar gyártó is kínál.

2021. július 28.

Audi RS modellek Közúti RobannáS

Végtelen kalandban lehetett részünk, az Audi egy kaptafa alatt mutatta meg a média részére az összes galád teljesítményű RS modelljét, de közelebbről ismerkedhettünk a szintén nem gyenge e-tron GT modellel, amely egy jó kapocs a kétféle motorfajta közt, valamint engedve a napfény csábításának, egy kabrió S modell is a kezünk közé került.

2021. július 23.

Szabadtéri fesztiválok, játékok

Új és már jól ismert fesztiválok, színházi, zenei programok sora vár minket Magyarországon 2021-ben, egész nyáron – végre, újra! Csemegézünk az augusztusi, sőt szeptemberi kínálatból!