Fogas kérdések


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valódi iparággá nőtte ki magát a fogturizmus. Nem új keletű, hogy a határ menti magyar városokba járnak át fogászati kezelésekre a szomszédos országok lakosai. Mára hazai és külföldi utazási irodák is felismerték az igényt: külön csomagokat készítenek a Magyarországra elsősorban fogászati beavatkozás céljából érkezőknek, s összekötve a kellemeset a hasznossal, kulturális programokat is kínálnak számukra az adott városban. Majd az új fogakkal büszkélkedő amerikai vagy német turista „jutalmul” esetleg még vásárolgat is, tehát jól járhatnak a vendéglátósok is.


Világszínvonalú felszereltség, európai környezet, kedves nővérek, kitűnő, angolul is beszélő szakemberek és olcsó árak. Ezért vonzó célpont Magyarország a fogászati turizmus térképén.

Hazánkban több tucat olyan betegszervező iroda működik, amely a külföldi pácienseket hozza össze a fogorvosokkal. Közvetítő a szerepük, munkájukért jutalékot kapnak: a kezelés árának kb. 15–25 százalékát, attól függően, hogy transzfert, szállodát és egyéb programokat is intéznek-e vagy csak elkísérik a pácienst az adott rendelőbe. – Évente kb. 70–80 ezren jönnek hazánkba kifejezetten fogászati turizmus címen – mondja az egyik betegszervező iroda munkatársa. Többségében angolok, írek, osztrákok, németek, franciák, olaszok, mert nálunk fele annyi a kezelés ára, mint náluk, viszont sokkal rövidebb a várólista, általában nincs is és a szakemberek kiválóak. Átlagban 2000–3000 eurót hagynak a fogászati rendelőkben, s ekkora összegnél már bőven megéri nekik ideutazni és itt tölteni akár egy-két hetet is. A fogturizmust felismerték már a csehek, a horvátok, a szlovének, de Törökország, valamint Románia is konkurencia, ám a mi előnyünk lehet, hogy már negyven éve „űzzük az ipart” és a magyar fogorvosok nagyon megbízhatóan dolgoznak. Igaz, a lengyeleknél már van állami támogatás. Nemcsak a fogorvos és az adott rendelő húzhatna ebből hasznot, hanem a szállodaipar, a taxisok, az éttermek és a szórakoztatóipar is, ha felismernék, hogy tényleg van ebben üzlet – véli a szakember.

Egy amerikai honlap a Magyarországra készülőknek még repülőjegyárakat is megad tájékoztatásul: Los Angelesből 701 dollár, New York Cityből 541, Washington DC-ből 612, Las Vegasból pedig 1286 dollár Magyarországra az útiköltség. Ehhez kétnyelvű idegenvezető is jár, aki elkíséri a pácienst a fogorvosi magánrendelőbe, sőt kérésre kulturális és szórakoztató programokat is ajánl. A honlap szerint Magyarországon egy teljes fogtisztítás és fogfehérítés átszámítva 199–299 dollár, mindez az USA-ban 425–599 dollár és ennek megfelelően minden kezeléstípus ára kb. feleannyi hazánkban, mint a tengerentúlon. Egy másik amerikai oldal a következő mondattal csalogatja az utazni vágyó fogbetegeket: „ha a fogászati vagy szépészeti beavatkozást kulturális kalandokkal ötvözné, akkor ez a desztináció (Magyarország) lehet az ön számára a megfelelő. Ráadásul az amerikai és a magyar árak között akár 40–50 százalék is lehet a különbség, így megéri egy vakációval öszszekötni a fogászati kezelést.”

A mosonmagyaróvári turistairodák tele vannak fogorvosi hirdetményekkel, az A4-es méretűektől a szórólap nagyságúakig. A 33 ezer lélekszámú városban kb. 150 fogorvos praktizál. A kicsivel nagyobb, 58 ezres lakosú Sopront nevezik a fogászati iparág másik Mekkájának, ott szintén több száz fogorvos specializálódott a turistákra. Egy Németországból öt éve Sopronba települt fogorvos szerint a munkaerő valóban nagyon olcsó, a költségek nagy része műszerekre és a fizetésekre megy el. Ugyanazokat az alapanyagokat használva és az alkalmazottaknak az átlagnál több pénzt fizetve, így is nagyobb profitot tud termelni, mint hazájában, ezért dolgozik és él a magyar városban.

 

A politika persze ebbe is „beleszólt”, miután néhány hónapja kiderült, a Magyar Fogászati Turizmus Programiroda egymilliárd forintot kapott a kormánytól a költségvetési tartalékból a fogturizmus népszerűsítésére.

Sokan azt kifogásolták: az iroda létrehozója és egyik tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosa. A pénzről döntő kormányrendelet megjelenésének másnapján Matolcsy menesztette a tárca turisztikai helyettes államtitkárát. Majd május 16-án azonnali kérdést intézett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez az MSZP-s Pál Béla, az Országgyűlés Sport és Turizmus Bizottságának alelnöke, aki a fogászati turizmusra elkülönített egymilliárd forinttal kapcsolatban kifogásolta, hogy a magyar turisztikai marketingnek a negyedét kitevő összeg felhasználása nem kellőképpen átlátható, miközben a kormány a közpénzek átlátható és hatékony felhasználását ígérte. Becsey Zsolt államtitkár így válaszolt:

„A fogászati turizmus kiváló eszköz a magyar turizmus nemzetközi versenyképességének fejlesztésére, Magyarországnak komoly versenyelőnye, hogy az európai fogászati turizmus mintegy 40 százaléka nálunk zajlik, és évente 60–70 milliárd forintnyi pótlólagos bevételt hoz. Öt év alatt a számítások szerint megháromszorozhatja a Magyarországra beutaztatott és itt ellátott külföldiek számát, akik egyébként más turisztikai szolgáltatásokat is igénybe vesznek majd. 3000 új munkahelyet teremthet, és hozzájárul 1000 kiválóan képzett szakorvos és fogászati szakember itthon maradásához. Az új Széchenyi-tervnek kiemelkedően fontos területe az egészségipar, azon belül is nyilvánvalóan a fogászati turizmus, hiszen Nyugat-Európában ez a legkevésbé államilag szubvencionált hely, ezért itt tudunk komparatív módon azonnal többszörös árelőnyt elérni.”

 

A Google keresője a hungarian dental tourism kifejezésre 450 ezer találat ad. A dental tourism Wikipédia szócikkéből az is kiderül, hogy Mosonmagyaróvár és Sopron a két legismertebb fogászati város, de hazánkon kívül Szlovákia, Lengyelország és Törökország is felkapott célállomás. Van olyan angol cég, amely brit turisták kifejezetten fogászati célú utaztatásával foglalkozik, miközben az elő- és utókezelést Angliában biztosítja.

 

Krausz Viktória


Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Autonóm járművek az utakon – tényleg csökkenni fog a balesetek száma?

A közúti balesetek több, mint 90 százalékát emberi hiba, mulasztás, valamint figyelmetlenség okozza és ez a szám jelentősen csökkenthető a vezetést támogató modern technológia alkalmazásával. Ilyen tartalmú mondattal gyakran találkozhatunk, de vajon alátámasztható ez a kijelentés kutatási eredményekkel is? Erre a kérdésre kínál választ egy idén szeptemberben megjelent és világszinten újdonságnak számító tanulmány, amely egy járműfejlesztő és egy biztosító együttműködésének eredménye. Erről a szakmai anyagról Nyalka Csaba, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje nyújt tájékoztatást.

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.