Gorbacsov halálára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számtalan könyv, film, dráma foglalkozik a 92. évében elhunyt politikus munkásságával, mely alaposan megforgatta a világtörténelem kerekét.

2022. augusztus 30-án, életének 92. évében elhunyt Mihail Szergejevics Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára, a Szovjetunió egyetlen elnöke. 1985. márciusában, 54 éves korában lett a Kommunista Párt főtitkára, elődje, Konsztantyin Csernyenko halálát követően.
Munkásságát, a történelemben játszott szerepét a Nyugat ma jóval kedvezőbben ítéli meg, mint Oroszország. A nyíltság (glasznoszty) és az átalakítás (peresztrojka) politikáját meghirdetve, a gazdasági fejlődés gyorsításával próbálta megreformálni a Szovjetuniót, de intézkedései, reformjai a határokon belül gyakran nemtetszést, sőt ellenkezést váltottak ki.  A nyugati világgal igyekezett jó kapcsolatokat ápolni, és lezárni a hidegháborús évtizedeket. Több leszerelési szerződést kötött, melyért közvetlen politikustársaitól számos kritika érte. A szovjet csapatokat visszavonta Kelet-Európából, és nem állt ellen az ott megindult demokratizálódási folyamatoknak. Vezetése idején fokozódtak a Szovjetunióban a nemzetiségi ellentétek, és az önállósági törekvések végül a mesterségesen kialakított ország felbomlásához vezettek. Hatalma 1991-re meggyengült, az augusztusi puccskísérletet követően 1991 decemberében mondott le elnöki tisztéről.
Erről az időszakról szól Penny Gold Az elnök szabadsága című drámája, melyet 2021-ben mutatott be a Rózsavölgyi Szalon, és amelyről Gorbacsov fogságban címmel írtunk.

Mihail Gorbacsov

Gorbacsov.mennyország – jelenet a dokumentumfilmből

Utolsó éveit Gorbacsov magányosan, egy moszkvai dácsában élte. Itt látogatta meg a Lettországban élő orosz filmrendező, Vitalij Manszkij, és készített róla dokumentumfilmet. Korábban már leforgathatta a Gorbacsov – A birodalom után című alkotását, 2020-ban pedig cseh–lett produkcióban született meg a Gorbacsov.mennyország (Gorbachev.Heaven) című műve, melyet 2021 tavaszán a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon lehetett megtekinteni és mi is beszámoltunk róla.
Gorbacsovval való találkozásáról Vitalij Manszkij interjúban vallott: Németh András újságíró kérdéseire videoriportban válaszolt.
Gorbacsov munkásságáról, még a 90. születésnapja idején, a Szabad Európa Rádió készített videós összefoglalót.
Bizonyára ismét sokan keresik fel azt az oldalt is, melyen Gorbacsov csaknem kilencperces interjúja
tekinthető meg, melyet a BBC brit közszolgálati csatorna számára adott, és 2019 novemberében töltöttek fel a YouTube-ra. Eddig már 6,7 millióan látták, de a következő napokban e szám bizonyára tovább emelkedik.


Kapcsolódó cikkek

2023. november 24.

Fókuszban az ortopédiai műtétek

Lehangoló és biztató körképet is fest a magyar csípő- és térdprotézis-műtétekről egy új kutatás. Attól függ, hogy a helyzetet az állami vagy a magánegészségügy felől nézzük…

2023. november 17.

Megtorpanó magánegészségügy

Kik a magyar magánegészségügy legbefolyásosabb szereplői? E kérdésre is választ ad egy színvonalas kiadvány, mely a sokakat érintő, sajátos piac jelenlegi helyzetét is elemzi.