Hajózzunk a Dunán!


Budapesten és a Dunakanyarban hajókörjáratok között is válogathatunk, de célirányosan is kinézhetünk magunknak programokkal együtt kínált hajóutakat.

Budapest nappal és éjjel

Szeretjük nézni a szépséges dunai panorámát valamelyik rakpartról, vagy amikor átsétálunk a Szabadság, az Erzsébet vagy a Margit hídon. De talán kevesen gondolunk arra, hogy a látvány még szebb, még izgalmasabb lehet, ha ugyanezt a folyóról, egy ringatódzó, lassú tempóban haladó hajó fedélzetéről tesszük meg: elúszunk a Gellérthegy vagy a budai Vár lábánál, nézzük a futókat a Margitszigeten, vagy átcsorgunk valamelyik híd alatt.

Hajózás – MAHART PassNave – Bálna

Naponta ötször indul el a budapesti körjárat (Fotó: MAHART PassNave)

2021. június elején indította el idei budapesti hajós körjáratát a MAHART PassNave Kft. Hajói keddtől vasárnapig, naponta öt alkalommal közlekednek. Útvonaluk: Vigadó tér–Akadémia–Margitsziget-Sportuszoda–Batthyány tér–Műegyetem–Bálna–Vigadó tér. A napi első járat 12-kor indul a Vígadó elől, az utolsó 20 órakor. A teljes menetidő 75 perc.

Hajózás – MAHART PassNave – budai Vár

Nem kell védettségi igazolvány az utazáshoz, csak maszk (Fotó: MAHART PassNave)

A hajóra a Vigadó téren az indulás előtt negyedórával lehet beszállni. A fedélzeten maszkot kell viselni, de védettségi igazolvány nem szükséges az utazáshoz. A BKK havi és hosszabb érvényességű bérletével kedden, szerdán és csütörtökön ingyenes az utazás.

Hajózás – MAHART PassNave – budapesti hajós körjárat

Bármely állomáson le és fel lehet szállni (Fotó: MAHART PassNave)

A jegy ára egy napra egységesen 1000 forint. Vagyis bármelyik állomáson le és fel lehet szállni az adott napon. Kutyával is lehet utazni, ha van szájkosara, és pórázon tartja gazdija, neki 500 forint a tarifa. Jegy személyesen váltható a Vigadó téri hajóállomáson, ha pedig más kikötőben szállunk fel, a hajón vehetjük meg. (Térkép és a részletes menetrend itt található.)

Újdonság a Duna Corso városnéző sétahajó, mely 2021. június 10-étől várja a különleges élményre vágyókat. A Vigadó téri hajóállomás 6. kikötőjéből a hét minden napján 14, 16, 18 és 21 órától van az indulás. Egyetlen feltétel, hogy legalább hét személy jelentkezzen az egyórás programra. A budai és pesti Duna-parti látványosságokat a Margit híd és a Rákóczi híd között élvezhetjük. A magyar mellett további tíz nyelven hallgathat idegenvezetést az utazó.

 Sétahajózás, akár vacsorával is

Idén május végétől már online is jelentkezhetünk dunai sétahajózásra a budapestihajokirandulás.hu weboldalon. Az Orient Travel által működtetett honlap egyórás, 21 órától induló városnéző hajózást, valamint kétórás, svédasztalos vacsorával egybekötött zenés, hajókázást kínál Budapesten. A tervek szerint a sétahajók minden kedden, pénteken, szombaton és vasárnap közlekednek a XIII. kerület, Jászai Mari térhez közel található Carl Lutz rakpartról, a 6-os vagy a 7-es számú kikötőből. Az egyórás hajózás során a Margit híd és a Rákóczi híd között tehetünk egy kört.

Hajózás – MAHART PassNave – Vacsorarendezvény

Akár esküvői vacsora helyszíne is lehet egy sétahajó (Fotó: budapestihajokirandulas.hu)

Lehetőség van csoportok, cégek számára is utakat foglalni, sőt, esküvői vacsoráknak is ideális helyszín lehet egy hajó. A vállalkozás a 150 személyes Sailor, Aquincum, Ister, illetve a 250 személyes Sirona hajókkal közlekedik. E sétahajókra is be lehet lépni védettségi igazolvány nélkül, a maszk viselése azonban itt is kötelező.

Új kikötők a Dunakanyarban

2021. június 4-étől két új kikötővel gazdagodva vált teljessé a Mahart PassNave nyári menetrendje. A kirándulóknak Szobnál és Verőcén is be, illetve ki lehet szállni a hajóból, és eltölteni néhány órát. Szob az Esztergom–Zebegény járatot színesíti, Verőce pedig a Vác–Visegrád útvonal egyik szép állomása. Esztergomból 10 és 16 órakor indul a hajó, és 55 perc az út Szobon át Zebegényig, majd vissza, pénteken, szombaton és vasárnap. Ugyancsak e hétvégi napokon közlekedik Vácról 8.45-kor Visegrádra a körjárat, Verőcén át. Visegrádról 18.15-kor indul vissza a hajó Vácra. Az út felfelé 75 perc, visszafelé egy óra.

Hajózás – MAHART PassNave – Szobi hajóállomás

Már Szobnál is kiszállhatunk, és tehetünk egy sétát a kisvárosban (Fotó: Kalóczkai Tibor)

Szintén hétvégente közlekedik a Szentendre–Visegrád-járat, Leányfalu és Tahitótfalu állomásokat érintve. Szentendréről 11.45-kor startol, Visegrádról pedig 15.30-kor indul vissza. Felfelé két óra az út, lefelé, délután csak 80 perc.

Érdekesség, hogy Visegrádon minden hétvégén igénybe lehet venni a Hop On Hop Off busz szolgáltatását, mely a hajóállomásról 30 percenként indul, és oda is érkezik vissza, körbejárva a város nevezetességeit; elvisz a Salamon-toronytól, a bobpályán át a Királyi Palotáig. (A részletes útvonal itt tekinthető meg.)

Hét közben sem maradunk nyári dunakanyari hajókázás nélkül: kedden szerdán és csütörtökön is válthatunk jegyet a Visegrád–Nagymaros–Zebegény–Dömös–Nagymaros–Visegrád körjáratra, mely 10 és 14 órakor indul Visegrádról. Hétvégén ezek az időpontok egészülnek ki a 12 és 16 órás indulással egészen szeptemberig, sőt, júniustól augusztus végéig este 6 órakor is hajókázhatunk Visegrádtól Visegrádig, csaknem két órán át.

Hajózás – MAHART PassNave – Visegrád, Salamon-torony

Visegrád, a Salamon-toronnyal. A kikötőben új rendezvényközpont épült (Fotó: Kalóczkai Tibor)

A jegyár járatonként egységesen 1000 forint, mellyel a nap során többször is ki- és beszállhatunk az egyes állomásokon. kutyánknak és kerékpárunknak is vásárolhatunk jegyet 500 forintért. A hajókon védettségi igazolvány nélkül, maszkban utazhatunk.

A Dunakanyar körjáratainak részletes menetrendje itt böngészhető.

Belföldi és külföldi szárnyalás

Minden hétvégén kirándulóhajó visz el a Vigadó térről Szentendrére a MAHART PassNave jóvoltából, de a nyár során akár szárnyashajóval is válthatunk nagyobb sebességre a Dunán: Idén június 27-én, majd július 25-én és augusztus 8-án egész napos programmal egybekötött, csaknem tízórás kirándulást is szerveznek nekünk Zebegénybe. Esztergomba is programokkal teli szárnyashajózáson vehetünk részt a nyár során, három alkalommal is. Szervezetten látogathatunk el a Bazilikába, kisvonatozhatunk, sőt az ebéd sem marad el. Solt-Révbérpusztára a nyáron öt alkalommal indul szárnyashajó. A kikötőből a lovascentrumba visznek el, ahol látványos lovasbemutató vár minket, emellett a tanyamúzeum és némi harapnivaló is része a napnak.

De szárnyashajóval a nyáron akár kétnapos bécsi vagy pozsonyi kirándulást is tervezhetünk szállással, étkezéssel, buszos városnézéssel, szabad programmal. (Bővebben minderről itt olvasható információ.)

*

Nagy élmény egy dunai hajózás, ám miközben a menetrendet böngésszük, érdemes azt is előre megtervezni, mit nézzünk meg, ha elhagyjuk a kikötőt. Merre induljunk, mi érdekli a családot, a gyerekeket, hol érdemes leülni falatozni, és mikorra érjünk vissza a hajóállomásra, hogy le ne maradjunk az utolsó járatról…


Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Balatoni zöldregatta

Az elektromos hajók nagy augusztusi seregszemléje ráirányítja a figyelmet az egyre modernebb és nagyobb teljesítményű e-hajókra, melyeket több magyar gyártó is kínál.

2021. július 28.

Audi RS modellek Közúti RobannáS

Végtelen kalandban lehetett részünk, az Audi egy kaptafa alatt mutatta meg a média részére az összes galád teljesítményű RS modelljét, de közelebbről ismerkedhettünk a szintén nem gyenge e-tron GT modellel, amely egy jó kapocs a kétféle motorfajta közt, valamint engedve a napfény csábításának, egy kabrió S modell is a kezünk közé került.

2021. július 23.

Szabadtéri fesztiválok, játékok

Új és már jól ismert fesztiválok, színházi, zenei programok sora vár minket Magyarországon 2021-ben, egész nyáron – végre, újra! Csemegézünk az augusztusi, sőt szeptemberi kínálatból!