Így repülhetünk az Egyesült Államokba 2021. november 8-ától Koronavírus


Több mint másfél éves beutazási korlátozásokat oldott fel az amerikai kormány, de a szigorúság megmarad.

Joe Biden amerikai elnök hatályon kívül helyezte a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusától érvényben lévő beutazási tilalmakat az Európai Unió országaiból, Kínából és Indiából repülővel érkezők számára. 2021. november 8-ától ismét az Egyesült Államok földjére léphetünk – bizonyos feltételekkel. Ezek közül a legfontosabb, hogy rendelkeznünk kell a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltással.

Repülés New Yorkba 2021.11. - Covid

A megkapott oltást igazolni kell (Az illusztráció forrása az Egyesült Államok Nagykövetsége Magyarország weboldala)

 Ezekkel az oltásokkal utazhatunk – a Szputnyik V nincs közöttük

Az Egyesült Államok az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóság (FDA), valamint a nemzetközi egészségügyi világszervezet (WHO) által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott vakcinákat fogadja el. Ezek a következők: a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca/Oxford, a Covishield/Serum Institute of India (az AstraZeneca indiai változata), a Janssen/Johnson&Johnson, a Sinopharm és a Sinovac. Az orosz Szputnyik V nincs közöttük. Egymástól eltérő beadott vakcinákat is elfogadnak, ha azok szerepelnek e listán. A megkapott oltást igazolni kell tudni hivatalos forrásból származó oltási dokumentummal, ilyennek számít az uniós Covid-igazolás. Emellett az indulást megelőző három napban készült PCR-teszt negatív eredményét is be kell mutatni. Ha mindez megvan, karantén már nem vár a beutazóra.

De esély sem lesz arra, hogy valaki oltás, illetve igazolások nélkül jusson el Amerikába, mert az utasokat szállító légitársaságoknak szigorú kötelezettségnek kell megfelelniük. Még felszállás előtt, a repülőtéren ellenőrizniük kell az utazók oltásigazolásait, és a társaságoknak kell felelősséget vállalniuk azért is, hogy az utas az utolsó adag vakcináját az utazás dátumánál legalább két héttel korábban megkapta.

Az oltási követelmények nem vonatkoznak a 18 év alatti gyermekekre, valamint bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberekre. (Hasznos, ha az érintettek a részletekről utazás előtt tájékozódnak.) Ám nekik is igazolniuk kell, hogy nem fertőzöttek, ezért azt a gép indulását megelőző 24 órán belül készült negatív koronavírus-teszttel kell bizonyítaniuk.

Bővebb információkat, napi frissítéssel találhatunk a Külügyminisztérium weboldalán itt, és az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetségének weboldalán, itt.

Repülés New Yorkba 2021.11. - Swiss-légijárat

A Swiss Zürich–New York útvonala a legnépszerűbb (Fotó: Falus Tamás)

 Újrainduló járatokkal készülnek a légitársaságok

Mind a légitársaságoknak, mind az utazóknak volt idejük felkészülni a változásra, hiszen a Fehér Ház már 2021 szeptemberében megerősítette, hogy novemberben enyhítések várhatók a beutazási korlátozásokban, és október közepén kiszivárgott a pontos dátum is. Szinte azonnal megindultak a jegyfoglalások! Két időszak vált nagyon keresetté: a november 8-át követő napok, illetve a karácsony előtti hetek. A légitársaságok újabb és újabb járatokat hirdettek meg Európából. Az sem tántorítja vissza az Egyesült Államokba vágyókat, hogy a jegyárak közben hihetetlen mértékben megemelkedtek.

A Lufthansa-csoport szeptember végén azt közölte, hogy egyes novemberi és decemberi gépeire már a járvány előtti mennyiségben értékesített jegyeket. A legnépszerűbb a Swiss Zürichből, és a Lufthansa Frankfurtból induló New York-i járata, de vágyott úti cél Miami is. Novembertől e két társaság együtt már napi háromszor indul Miamiba, új járatokat hadrendbe állítva. A Lufthansa-csoport decemberben heti 55 járatot indít New Yorkba, látva az előfoglalási igényeket. Meglódul a belföldi, úgynevezett „ráhordó” kapacitás is: a hosszútávú járatokhoz Frankfurtba óránként indulnak majd gépek Hamburgból és Berlinből, München pedig a reggeli és az esti csúcsidőszakban e városokból minden órában elérhető lesz.

Az AirPortal beszámolója szerint a British Airways a téli időszakban 23 észak-amerikai repülőtérre hetente 246 járatot üzemeltet majd, és több város felé jelentősen bővíti kapacitását. Így New Yorkba decembertől már napi nyolc járata lesz, s naponta kétszer lehet majd eljutni Bostonba, Chicagóba, Los Angelesbe, San Franciscóba, Washingtonba, Dallasba. Újra elérhetővé válnak olyan amerikai városok, mint Austin, Orlando, Tampa, San Diego, Las Vegas, Baltimore, Nashville és New Orleans. Az is érdekesség, hogy a British Airways novembertől ismét használja a nagy befogadóképességű Airbus A380-asait. A tizenhat gépből egyelőre négyet állít forgalomba, melyek Los Angelesbe és Miamiba repülnek. Előtte azonban a társaság több európai útvonalon is kipróbálja majd a gépeket, hogy a személyzet újra beletanuljon a típus sajátosságaiba.

Repülés New Yorkba 2021.11. - New York-i látkép

Európából újra New York lesz a legkedveltebb amerikai úticél (Fotó: Falus Tamás)

Az Air France is folyamatosan bővíti kínálatát, és menetrendjében már tizenegy amerikai repülőtér szerepel (New York–JFK, Boston, Washington, Detroit, Atlanta, Chicago, Miami, Houston, Seattle, San Francisco, Los Angeles). Télen hetente csaknem száz járatot közlekedtet e városokba. Tervei szerint New York, Los Angeles és Miami irányába nagyobb gépeket állít be, így a cég – reményei szerint – már eléri a 2019-es kapacitásának 90 százalékát.

A KLM New Yorkba, Bostonba, San Franciscóba, Los Angelesbe, Chicagóba, Atlantába és Houstonba közlekedik már novembertől, december 7-étől pedig újraindítja repülőit Las Vegasba és Miamiba. Atlantába hetente tizenkettőt, New York–JFK-re tizenegyet, Las Vegasba, Minneapolisba és Miamiba hármat-hármat repít. A Boeing 787-9 Dreamlinerek Miamiba kedden, pénteken és vasárnap, Las Vegasba pedig kedden, csütörtökön és vasárnap szelik át az óceánt Amszterdamból.

A LOT lengyel légitársaság Varsóból New Yorkba, Chicagóba, Los Angelesbe és Miamiba viszi az utasokat.

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a rendszeresen induló járatokkal könnyen eljuthatunk Varsóba, Frankfurtba, Münchenbe, Párizsba, Amszterdamba, Londonba, ahonnan átszállással repülhetünk tovább a célul kitűzött amerikai városokba.

Már csak egészség, oltás, indulás előtti teszt és igazolás kell hozzá.


Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Futballrajongóknak FIFA-streaming

Tovább népszerűsíti a labdarúgást a FIFA azzal, hogy több ezer mérkőzés élő közvetítésével és hatalmas archívumával útjára indította új weboldalát.

2022. május 13.

Katinka elégedett

Tehetség, szorgalom, vasakarat – ez tette a világ egyik legjobb úszójává Hosszú Katinkát, akiről egy őszinte, meglepetésekkel teli dokumentumfilm született.

2022. május 6.

Szabadtéri találkozás a színházakkal

Két színházi fesztiválnak is helyszíne lesz 2022 nyarán a Városmajori Szabadtéri Színpad, ahol koncertek, humorestek, filmvetítések is gazdagítják a főváros kulturális nyarát.