Így változik a lakáspiac Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökkenő árak, átalakuló kereslet jellemzi a koronavírus-járvány lecsengésével várhatóan újra megélénkülő magyarországi használtlakás-piacot.

Régen látott mélypontra csökkent az ingatlan-adásvételek száma Magyarországon a járvány begyűrűzésével: 2020 márciusában az előző hónaphoz képest legalább 30 százalékra esett vissza eladások mértéke, ráadásul döntő többségük még a járvány előtt elindított tranzakciók befejezése volt. Áprilisban a helyzet némiképp javult, de a februárihoz képest ez az arány még mindig csak 40 százalék volt. Mindez érthető is, hiszen a kijárási korlátozások bevezetését követően sokkal nehezebbé vált az ingatlanok személyes megtekintése, lejárt az „ingatlanturistáskodás” korszaka. Az eladók közül pedig a korábbinál többen fordultak ingatlanközvetítőkhöz. „Népszerűek lettek a virtuális túrák, amikor az érdeklődőt videokapcsolattal vezetik körbe az ingatlanon” – említi elmúlt kéthavi tapasztalatait Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa. Hozzáteszi, hogy ez nem váltotta ki a személyes megtekintést azok körében, akiknek a legkomolyabbak és a legsürgősebbek voltak vásárlási szándékai. Érdekes tapasztalata: a járványveszély miatt előfordul, hogy az adásvételi szerződések aláírásához az eladó és a vevő félóra eltéréssel érkezik meg az ügyvédhez, hogy minimalizálják az érintkezések számát.

Lakótelep

Nem ritka a csúsztatott ügyvédi fogadóóra (Fotó: Pixabay)

Az eladónak azzal is meg kell barátkoznia, hogy a meghirdetett ingatlanát ebben az időszakban nehezebben tudja értékesíteni. Bár a kijárási korlátozások megszűntek, a járvány visszaszorulóban van, de a vírusveszély még nem múlt el, és a szabad mozgással óvatosan kell bánni még az elkövetkező hónapokban is. „El kell fogadni, hogy az ingatlanok forgási sebessége a tavalyi 60 napon belüli időtartamról, akár 120–180 napra is megnőhet manapság… Ez nem újdonság: ezt már átéltük 2008–2014 között” – emlékeztet a Lido Home szakmai igazgatója, Szegedy Péter.

Nagymértékben átalakul a piac

Az ingatlanárak mérséklődésére már a magyar gazdaság mostani megroppanása előtt is számítottak a szakemberek. „Az ingatlanpiac eddig a túlárazásról és a mesterségesen felpörgetett kereslet-kínálat viszonyáról szólt. Ennek megfelelően ez a válság, amely jelentősen hat nemcsak a gazdaságra, hanem az emberek hangulatára, biztonságérzetére is, nagymértékben fogja átalakítani a piacot. Elsősorban az árakban várok komoly csökkenést, mindenekelőtt a használtlakás-piacon” – fogalmaz Sándor Viktória, az Etikus Ingatlanos Mozgalom Védnöke, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (MIOSZ) Etikai Bizottságának elnöke¬. Úgy gondolja, a keresletet az fogja meghatározni, milyen mértékben tud felfelé ívelő pályán elindulni a gazdaság. Egyben úgy véli, a kínálat a jövőben bővülni fog.

Ingatlan.com weboldala

Az eladók nagyobb alkura is hajlandók (Részlet az ingatlan.com weboldaláról)

Várakozását máris igazolja az ingatlan.com legfrissebb, május közepén végzett 1200 fős, nem reprezentatív felmérése, melyből kiolvasható: ha komoly vevő jelentkezne, a lakásukat eladni szándékozó tulajdonosok csaknem fele kapásból 5 százalékot hajlandó lenne engedni az általa meghirdetett árból, 29 százalékuk akár 5–10 százalékos alkura is nyitott lenne. Sőt, több mint 9 százalékuk még 10–20 százalékos engedménybe is bele menne.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint mindebből az olvasható ki, hogy a koronavírus-járvány idején az ingatlan-adásvételek mögött álló élethelyzet-változások ugyanúgy megtörténtek, mint korábban, és ez a lakáspiac újraindulását vetíti előre a korlátozások megszűnését követően. A felmérés során a lakáseladást tervezők 31 százaléka válaszolt úgy, hogy az életében bekövetkezett változások miatt döntött ingatlana eladása mellett. A megkérdezettek 28 százaléka érzi valamilyen szinten bizonytalannak az egzisztenciáját, 16 százaléka pedig sürgősen sort kerítene az eladásra.

Itt a karanténhatás

A használt-lakáspiacon a kereslet fokozatosan átalakulóban van a járvány magyarországi megjelenése óta. Országszerte megnőtt az érdeklődés az olcsóbb, 30 millió forintnál kevesebbért kínált lakások iránt. Emellett azonban fokozódott a nagyobb lakások iránti kereslet is. Mindez az ingatlan.com másik májusi elemzéséből derül ki. Az ingatlanközvetítő vállalkozás 400 ezer hirdetés alapján vizsgálta a különböző árkategóriába tartozó lakások és házak eloszlásának és keresletének változását. Míg tavaly májusban Budapesten a 30 millió forint alatti lakások aránya a teljes kínálatban 18 százalékos volt, 2020 májusában már csaknem 24 százalékos, vagyis az összes kínálat majdnem negyede. Országosan az e lakások iránti érdeklődés a februári 54 százalékról májusra 57 százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a nagyobb lakások iránti kereslet is nőtt. Míg februárban a teljes kereslet 60 százaléka, addig három hónappal később már a 66 százaléka irányult a 60 négyzetméternél nagyobb lakásokra. Ennek okát Balogh László egyértelműen a karantén hatásának tulajdonítja, a sokhetes bezártság miatt többen érdeklődnek a meglévő lakásuknál nagyobb otthonokra. Ha ez hosszútávon is megmarad igencsak módosíthatja a keresletet, az egész országban.

OTP Ingatlanpont weboldala

Év végéig várhatóan újra nőnek az eladások (Részlet az OTP Ingatlanpont weboldaláról)

Szintén a karanténhatás a magyarázata annak, hogy jelentősen, 7–8 százalékkal, 51 százalékra ugrott meg a lakóingatlanok iránt érdeklődők között azok aránya, akik már nem lakásban, hanem házban gondolkodnak. Az ingatlankeresők körében a nyaralóra vágyók aránya pedig megduplázódott, 3-ról 6 százalékra.

Bérbe adjam, eladjam?

A lakáspiacot befolyásolhatja a bérbeadás lehetősége, nehézsége is. Ma még kérdés, hogy azok, akik korábban befektetési céllal vásároltak lakást, és az airbnb segítségével bíztak folyamatos kiadásában s gyors megtérülésében, a turizmus ideiglenes megszűnésével miként döntenek ingatlanjukról. „Két lehetőség kínálkozik számukra – érvel Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője –: a turizmus leállása és a külföldi vendégkör lenullázódása miatt értékesítik ezeket a lakóingatlanokat, vagy átállnak az alacsonyabb, de kiszámíthatóbb jövedelmet biztosító hosszútávú – az egyébként szezonálisan most éppen szűkülő hazai keresletre alapozott – lakáskiadásra.”

S hogy mit hoz a jövő? Ugyan nem zárható ki, hogy a járvány egy második hulláma is elérheti a világot, s Magyarországot, de bízva abban, hogy sikerül legyőzni a vírust, és beindul a gazdaság is, az ingatlanpiaci szereplők – eladók, vevők, közvetítők és elemzők – azt remélik, 2020 év végére már elfogadható lesz a forgalom. „Februárhoz képest 60 százalékra kúszhat fel az értékesítések száma – mondja Gadanecz Zoltán. – A növekedő kereslet és a csökkenő ingatlanárak nagyjából ősszel keresztezhetik majd egymást. Mivel az ingatlanpiac nem tőzsde, és nem reagál olyan gyorsan a gazdasági folyamatokra, egyenletes árcsökkenés várható a következő hónapokban.”


Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Autonóm járművek az utakon – tényleg csökkenni fog a balesetek száma?

A közúti balesetek több, mint 90 százalékát emberi hiba, mulasztás, valamint figyelmetlenség okozza és ez a szám jelentősen csökkenthető a vezetést támogató modern technológia alkalmazásával. Ilyen tartalmú mondattal gyakran találkozhatunk, de vajon alátámasztható ez a kijelentés kutatási eredményekkel is? Erre a kérdésre kínál választ egy idén szeptemberben megjelent és világszinten újdonságnak számító tanulmány, amely egy járműfejlesztő és egy biztosító együttműködésének eredménye. Erről a szakmai anyagról Nyalka Csaba, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje nyújt tájékoztatást.

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.