Kiállítás a protokollról

Mit ajándékozott Gorbacsov Kádárnak, hogyan terítettek meg egy királynak?

Sakk-készlet, amit Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár adott ajándékba a 75. születésnapját ünneplő Kádár Jánosnak; Mont Blanc-toll, amit Antall József miniszterelnök kapott Helmuth Kohl kancellártól; fakulacs, amit Nagy Imre miniszterelnöknek ajándékozott a Bolgár Népköztársaság; papírvágókés Boros Péter belügyminiszternek, Izraeltől; intarziás fadoboz, amit Rákosi Mátyás kapott 60. születésnapjára. Békésen sorakonak egymás mellett e relikviák egy vitrinben azon a kivételes tárlaton, melynek helyszíne a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Protokoll-kiállítás

Ezt a sakk-készletet kapta Kádár János Mihail Gorbacsovtól, 1975-ben (A szerző felvételei)

Egyfajta misztikum övezi a protokollt – hangsúlyozta Kiss Imre, a házigazda múzeum igazgatója a Diplomácia és protokoll című kiállítás ünnepélyes megnyitóján, mely természetesen a protokoll szabályai szerint zajlott. A kultúra napján, 2020. január 22-én megnyílt kulturális eseményt üdvözölte a társszervező Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének irányítója éppúgy, mint a szakmai hitelesség jegyében együttműködő intézmények számos képviselője. A diplomácia és a protokoll egyidősek: az emberiség történetében a diplomácia kezdetének azt a pillanatot tekinthetjük, amikor a hírnököt már nem felnégyelték, hanem meghallgatták – fogalmazott ironikusan Medveczky Iván nagykövet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium protokollfőnöke. Majd hozzátette: a protokoll alapja a kölcsönös tisztelet és a szokásjog.

A diplomáciai életben egyfajta speciális vendéglátás a politikusok fogadása. Viselkedési kultúránk különös ága ez, melynek megvan a maga történetisége, kialakult szabályrendszere. Betartása kötelező érvényű, a szereplőktől fegyelmezett magatartást követel. A protokoll nagyobb része a nyilvánosság kizárásával zajlik, így e tárlat különösen érdekes tartalma miatt, melyhez ráadásul magas színvonal is társul.

Protokoll-kiállítás

Államfői találkozók helyszíne

Mindenki díszvendégnek tekintheti magát a múzeum emeletének kétszáz négyzetméterén, hiszen a kiállítótérhez vörös szőnyeg vezet. Nyolc tartalmi egységben követhetjük itt nyomon a diplomáciával szorosan összefüggő protokoll formai és tartalmai jegyeit, eszközeit, tárgyait. Az említett értékes vagy szimbolikus ajándékok csak részelemei a protokollnak. Mellettük sorra ismerkedhetünk meg az állami, a katonai, az önkormányzati, a vallási, a sport protokolláris jellemzőivel, a vendéglátás és a protokoll szoros kapcsolatával, de a többnyire politikusfeleségeknek járó kísérőprogramok illemeivel is.

Protokoll-kiállítás

Királyi tálalás

Láthatunk berendezett államfői társalgót, katonai díszegyenruhát (a katonai protokollnak évezredes hagyományai vannak), megnézhetjük, hogyan tálaltak Ferenc Józsefnek, elolvashatjuk IV. Károly magyar király koronázási díszétkezésének menülapját. Megtanulhatjuk, hogyan kell egy delegációt leültetni a tárgyalóasztalhoz, vagy a díszvacsorához, a francia rend szerint. A protokolláris eseményeknek fontos része a vendéglátás. A vendég jólétéről a vendéglátónak kell gondoskodnia: tekintettel kell lennie étkezési szokásaira, vallási, kulturális hovatartozására. Az elmúlt századok díszes menülapjai, menükártyái sok mindenről árulkodnak.

Tablókon olvashatunk a protokoll legfőbb ismérveiről, jellemzőiről, szabályairól. Megtudhatjuk: a protokoll legfőbb funkciója, hogy megteremtse a felek közötti zökkenőmentes kapcsolattartást, hogy érdemi segítséget nyújtson a közéleti és diplomáciai rendezvényeken, szertartásokon a hivatalos érintkezésekre vonatkozó íratlan szabályok és érvényben lévő szokások alkalmazásával.

Protokoll-kiállítás

Történelmi szereplők menülapjai

S hogy miként kapcsolódik össze a diplomácia a protokollal? A diplomácia akkor lehet sikeres, ha a kitűzött politikai célokat a felek elérik. Véleményüket, szándékaikat, érdekeiket diplomáciai találkozókon juttatják érvényre, s e látogatásoknak, tárgyalásoknak a protokoll nyújt megfelelő keretet. Vagyis nincs diplomácia protokoll nélkül. Az egyfajta nemzetközi nyelv, eljárásrendszer, mely szinte láthatatlanul teremt rendet.

A világon egyedülállónak számító tárlatot a szervezők elsősorban az államigazgatásban tevékenykedő aktív, illetve leendő protokoll-szakemberek, diplomaták, rendezvényszervezők, tolmácsok, egyetemi hallgatók számára ajánlják, de remélik, hogy rajtuk kívül is sokakat érdekelhet e többnyire láthatatlan, mégis fontos világ.

Az időszaki kiállítás 2020. május végéig tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek:


A szocializmus bűnbarlangjai
2020. október 23.

A szocializmus bűnbarlangjai

Milyen volt a bűnözés a Kádár-éra alatt? Kik voltak főszereplők a bűnözők, a bűnüldözők, a védőügyvédek között? Izgalmas kötetből olvashatjuk ki a válaszokat – a teljesség igénye nélkül.

Széllkapu: szabadidőpark, szélcsatornával
2020. október 16.

Széllkapu: szabadidőpark, szélcsatornával

Ideális találkozó- és pihenőhely Buda új parkja: botanikus kertet idéző gazdag növényzettel, függőkerttel, vízfüggönnyel, pihenőbútorokkal – és három különleges építménnyel.

Tisztelgés Barcsay Jenő előtt
2020. október 9.

Tisztelgés Barcsay Jenő előtt

A neves festő izgalmas korszakait jeleníti meg a Ferenczy Múzeum legújabb kiállítása Szentendrén, abban a városban, ahol a művész élete jelentős részét töltötte.

Margó, a „maszkos” irodalmi fesztivál
2020. október 2.

Margó, a „maszkos” irodalmi fesztivál

Hatvan program során sok-sok kortárs szerzővel találkozhatunk 2020 októberének derekán a Várkert Bazárban, ahol meg is vásárolhatjuk legújabb könyvüket. Jól jöhetnek önkéntes karanténnapjainkra.

Az ikonikus ironikus – Füles, a fotóművész
2020. szeptember 25.

Az ikonikus ironikus – Füles, a fotóművész

Kevés fotós mondhatja el magáról, hogy egyszerre két kiállítást is rendeznek tiszteletére. Márpedig Füles, azaz Tóth József különleges alkotásait egy időben két helyen is láthatjuk Budapesten, 2020 őszén.