Kínálat 2022 kulturális különlegességeiből


Felújított Operaház, vadonatúj múzeum, Sting és Bocelli – eseménydús kulturális év vár ránk.

Idén várhatóan jobban figyelünk majd mentális egészségünk megőrzésére, visszaszerzésére, hiszen az elmúlt két évben a járvány okozta bezártság mind kellemetlenebb érzése, a személyes találkozások hiánya, a közösségtől való félelem. egyre jobban megviselte lelkünket. Aki elkapta a betegséget, és szerencsére kigyógyult belőle, még a Covid-szindróma utóhatásaival is kénytelen megküzdeni.

De mindannyian vágyunk az együtt szerzett örömökre. Az oltások biztonságával – ám kellő óvatossággal – szeretnénk újra átélni lelkünket simogató kulturális élményeket, melyek életkedvünket is visszahozzák. Ezért is keressük információéhesen, hogy érdeklődésünknek megfelelően milyen kikapcsolódási lehetőségek várhatnak ránk idehaza és a nagyvilágban. Ezekből villantunk fel néhányat, természetesen a teljesség igénye nélkül. Ha ezek közül csak egy-kettőre sikerül felhívni a figyelmet, már érdemes volt végighaladni az alábbi ajánlatokon.

Januártól Magyar Zene Háza

2022.január 23-án nyílik meg a Budapesten, a Városligetben a Magyar Zene Háza, mely az év során minden műfajban kínál koncerteket a komolyzenétől a jazzen át a popig. A Time Out neves nemzetközi programmagazin az év egyik legjobban várt eseményének tartja a különleges magyar épület átadását, a gízai Nagy Egyiptomi Múzeum megnyitásával vagy a dániai Odensében lévő Hans Christian Andersen Múzeum felavatásával egyetemben.

Magyar Zene Háza

(Forrás: ligetbudapest.hu)

A magyar épületet Fudzsimoto Szú sztárépítész tervezte: az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezet, a hatalmas üvegfalak egyedi látványt nyújtanak. Elsőként a Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó kiállítás tárja ki kapuit, de január első hétvégéjén már megtelhet a több kisebb előadóterem és a nagy koncertterem is, ahol a Szent Efrém Férfikar és a moszkvai Doros Ensemble közös koncerttel nyitja meg az épületet. Az előadás előre váltott jeggyel ingyen látogatható.

Végre teljes pompázatában az Operaház

Kora tavasszal, március 12. és 14. között háromnapos eseménysorozattal várja híveit az Operaház és az opera műfaja. A rajongók és a patinás épület kedvelői nagyon várják már, hogy újra látogathassák az Ybl Miklós tervei alapján 1875 és 1884 között, neoreneszánsz stílusban készült dalszínházat, melyre öt hosszú esztendőt kellett várni.

Magyar Állami Operaház

(Fotó: a Magyar Állami Operaház weboldala)

Az Operaház működő műemlék, így ennek megfelelően kellett újjávarázsolni, hogy egyszerre őrizze meg esztétikai értékeit, és feleljen meg a mai kor igényeinek. A felújítás első éveiben a belső tereket modernizálták. Kicserélték a nézőtéri székeket, a színpadtechnikát. A zenekari árok kikerült a színpad alól –ahogy Ybl is eredetileg megtervezte. A XX. századi renoválások során ugyanis az árkot áthelyezték, a nézőtér növelése érdekében. A mostani megújulás során csökkentették a kárpitok felületét, az oldalfalak pedig nem is kaptak textilburkolatot hangelnyelő felületek mérséklése érdekében. A híres Lotz-freskót fél év alatt sikerült restaurálni. A belső után következett az épület külsejének teljes renoválása: megtisztult a homlokzat, kicserélték a tetőzetet.

A munkálatok építésztervezője a ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. volt, Zoboki Gábor irányításával. (Az Operaház rekonstrukciójának szépségéről és nehézségéről itt olvasható interjú.

Az újranyíló Operaház március 12-ei gálakoncertjének sztárvendége Plácido Domingo. A Magyar Állami Operaház Zenekara – Medveczky Ádám, Kesselyák Gergely és Kocsár Balázs vezényletével – magyar szerzők műveit, illetve magyar vonatkozású darabokat játszik. Egy nappal később Erkel Ferenc Hunyadi László című operája csendül fel. Március 14-én Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettjét láthatja a közönség. (A részletes program megtalálható a Magyar Állami Operaház weboldalán.)

Sting: Budapesten és Debrecenben

Csaknem három év elteltével érkezik újra Magyarországra Sting, aki a My Songs című koncertjével lép fel 2022. március 16-án a Papp László Budapest Sportarénában, majd egy nappal később Debrecenben, a Főnix Arénában. A 70 éves brit gitáros-énekes a járvány időszakában írta meg The Bridge című, nemrég megjelent új albumának dalait, melyek közül jó néhány hallható lesz a magyar színpadokon is.

Sting

(Fotó: Live Nation)

Néhány szerzeményéhez videoklip is készült, így a popos hangzású If It’s love-hoz is, melyet a YouTube-on eddig már csaknem hatszázezren láttak. Emellett az ígéretek szerint világslágereiből is játszik majd, így elénekli az Englishman In New York című kompozícióját is. (Hivatalos videóját több mint 240 millióan töltötték le tíz év alatt a YouTube-csatornán.)

Érdekesség, hogy a My Songs-turné állomásain először Joe Sumner, Sting fia lép színpadra.

Márciustól látogatható a Néprajzi Múzeum

Állandó kiállításokkal nyílik meg a Ligetben, a Városligeti fasor végében, az egykori Felvonulási tér helyén a Néprajzi Múzeum, vadonatúj épületegyüttessel. Csaknem kétharmada a felszín alatt kap helyet, s a korábbi, Kossuth téri bemutatóhelyhez képest háromszor nagyobb lesz az alapterülete. Jellegzetessége a két lejtős tető, melyek kertként szolgálnak majd. A múzeumnak üveghomlokzata lesz, árnyékoló fémrács hálóval.

Néprajzi Múzeum

(Forrás: ligetbudapest.hu)

 A közösségi terekbe bárki besétálhat, belépőt csak a múzeumi funkciókat ellátó kiállító- és rendezvényterekbe kell váltani. Kivétel a grandiózus, ezer négyzetméteres Kerámiatét, ahol a nyitányra elkészül a Megérkeztünk című, 3500 tárgyat felvonultató időszaki kiállítás. Lesz az épületegyüttesben ifjúsági múzeum, vetítő, több múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiség, könyvtár. Márciusban már látható lesz a sok-sok tárgy mellett az állandó kiállítás leglátványosabb darabja, a hétméteres bödönhajó és a legrégibb székelykapu is.

LOT – újraindul a Budapest–New York közvetlen járat

Várhatóan 2022 júniusától üzemelteti ismét közvetlen repülőjáratait a magyar főváros és New York között a lengyel légitársaság. Sok utazónak jelent könnyebbséget majd, hogy átszállás nélkül, 9 óra 15 perc alatt lehet átrepülni az óceánt a világ egyik legnépszerűbb városába. A repülők hetente három alkalommal közlekednek, és a JFK-reptérre érkeznek majd.

New York

(Fotó: Falus Tamás)

A két város között 2018-ban indult az első LOT-járat, és mindig is nagy volt az érdeklődés iránta, de a járvány miatt a lengyel légitársaság kénytelen volt repülőit leállítani. Most újra könnyebb elérni NYC-t, mely egyben a kultúra paradicsoma is: múzeumaival, egyedi kiállításaival, színházaival, építészeti csodáival.

A Budapest Airport az útvonal visszaállításától is reméli, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma további fellendülés elé néz. 2021-ben különben 4,6 millió utas fordult meg Ferihegyen, mely ötödével volt több, mint 2020-ban. A 2019-es rekordévhez képest pedig 71 százalékra csökkent a visszaesés. (Akkor rekordszám született, 16,1 millió utassal.)

Fénybe borul Pécs a Zsolnay Fényfesztivál idején

Várhatóan idén ismét meg lehet rendezni az ország első és egyetlen fényfesztiválját; július 7–10. között lenyűgöző fényalkotásokat lehet majd megcsodálni Pécs belvárosában.

Zsolnay Fényfesztivál – Pécs

(Fotó: Zsolnay Örökségkezelő)

A Zsolnay Örökségkezelő által szervezett rendezvénysorozaton az épületek fényköntöst kapnak, az utcák fényszőnyeget, a Székesegyház homlokzatát pedig szemkápráztató, 3D-s fényalkotások borítják be. A Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőversenyre tavasztól lehet nevezni, a legjobbjak műveit a templom homlokzatára vetítik ki. A négynapos programsorozatot koncertek, színházi és újcirkuszi előadások, utcaművészeti produkciók gazdagítják.

Így lesz Pécs ismét a nyár fénypontja.

Budapesten Bocelli, aki a szívével lát

Amikor elvesztette látását, a szívével kezdett el látni – mondják az egyedi hangszínnel rendelkező olasz tenorról, aki műfaji korlátok nélkül énekel szinte mindent, ami jó zene. Andrea Bocelli 2022. október 15-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet.

Andrea Bocelli

(Fotó: Broadway Event)

Több mint két évtizedes pályafutása során 90 millió lemezt adott el, meghódította a klasszikus és a popzenei csúcsokat, és hangjával megtöltötte a világ legjelentősebb koncerttermeit. Olyan előadókkal énekelt együtt, mint Sarah Brightman, Celine Dion, Ed Sheeran, Jennifer Lopez, Dua Lipa, Tony Bennett. De énekelt duettet fiával, Matteóval és lányával Virginiával is.

A budapesti koncert programjában népszerű operarészletek és popdalok egyaránt szerepelnek majd. Az énekest magyar szimfonikus zenekar és kórus fogja kísérni.


Kapcsolódó cikkek

2022. január 21.

Íme a világ legbiztonságosabb légitársaságai

Egyedülálló lista a légitársaság biztonságáról: meglepő „mélyrepülés” az élről, miközben már a Covid-protokoll betartása is része a vizsgált szempontoknak.

2022. január 11.

Antigénteszt, antitestteszt – mire jó, mire nem?

Az otthon használható Covid-tesztek könnyen kimutathatják, védettek vagyunk-e, netán megfertőződtünk-e? Ez különösen fontos lehet az omikron és a flurona megjelenésének idején.