Fénykiállításon a Hupikék törpikék
A budapesti Füvészkertben elevenednek meg a híres rajzfilmfigurák, gyerekek és felnőttek legnagyobb örömére.
Kapcsolódó termékek: Jogi kiadványok, Ügyvéd Jogtár demo
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Sokkal több egyszerű szakácskönyvnél Körner András munkája: történelemkönyv, kultúrtörténeti história, korrajz, s persze nem mellesleg, receptkönyv is. Kóstoló a múltból…
Maceszgombóc leves, szardellás töltött tojás, savanykás csukakocsonya, lisztsterc, savanyított zölddió, Rudolf-kétszersült, almakarikák karamelles bundában, marhavelővel készült levelestészta-lapok befőttel, dióval vagy főzőtökkel felöntve, flódni, brünni csók. Megannyi finomság, melyek receptje, elkészítési módja is olvasható az Egyesült Államokban élő szerző, Körner András egyedi kötetéből. Ám a magyar zsidó családok receptjei mellett elolvashatjuk, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia tájain mi volt a szokás az adott ételek fogyasztásakor, mi a múltjuk, milyen eszközökkel sütöttek-főztek, és milyen hagyományok fűződtek az étkezéshez. Azt is megtudhatjuk, hogy a zsidóság és az anyanépek kultúracseréjében milyen szerepet játszottak a különféle ételek.
Egy XIX. századi magyar zsidó háziasszony mindennapjai és konyhája – szól az alcím, mely már jelöli: szó esik arról is, miként éltek egykoron e tájon a kisvárosi középosztálybeli zsidó családok. Hogyan és mit ettek, mivel sütöttek-főztek, mivel teltek hétköznapjaik és ünnepeik, milyen volt étkezési kultúrájuk. A szerző munkáját megkönnyítette, hogy fennmaradt dédanyjának, Riza néninek kézírásos receptkönyve, melyet 1869-től 1892-ig vezethetett. Kezdetben a szüleitől, rokonaitól látott-hallott ételek elkészítési módját gyűjthette és vethette magának papírra. A gyűjtemény százharminc receptet tartalmaz. Emellett Körner András sok órás magnófelvételen rögzítette édesanyjával folytatott beszélgetéseit a múltról, emlékekről, többek között Riza néniről is, aki 1938-ban bekövetkezett haláláig terjedelmes kort, 87 esztendőt ért meg. Mivel édesanyja annak idején a nagymamája, vagyis Riza néni mellett nőtt fel, még jól emlékezett arra, hogyan nőtt fel a mosoni házban, s miként zajlottak a békés hétköznapok.
Körner András építész 1967-ben Magyarországról az Egyesült Államokba költözött, ahol továbbra is szakmájában dolgozott, de amatőr szakácsként nemcsak leírta, hanem meg is főzte családjának dédanyja receptjeit
Ami a konkrét ételleírásokat illeti, a szerző korszerűsítette azokat: egyrészt a nehezen beszerezhető vagy ma már kevéssé vonzó hozzávalókat másokkal helyettesítette. A libazsírt például csirke- vagy tyúkzsírral, olajjal, s a marhafaggyú is kimaradt egy-egy édességből… Nem muzeális receptek közlése volt a cél, Körner András inkább a mai konyha követelményeihez igazította az ételleírásokat. „A korszerűsített változatok híven követik az eredeti receptek stílusát és jellegét, biztos vagyok benne, hogy dédanyám minden nehézség nélkül rájuk ismerne” – írja a szerző, aki könyvében saját rajzaival illusztrálja az ételeket és az életképeket.
Körner András építészként dolgozott, amikor 1967-ben Magyarországról az Egyesült Államokba költözött, ahol továbbra is szakmájában végezte munkáját. Amatőr szakács, aki nemcsak leírta, hanem meg is főzte családjának dédanyja receptjeit.
Láng András, a Gundel étterem tulajdonosa a történelem, az antropológia, a gasztronómia és a jó humorú anekdoták élvezetes egyvelegének tartja a könyvet, s hangsúlyozza: „Az olvasónak korántsem kell hozzám hasonló magyar zsidó menekültnek lennie ahhoz, hogy élvezze ezt a könyvet.”
A budapesti Füvészkertben elevenednek meg a híres rajzfilmfigurák, gyerekek és felnőttek legnagyobb örömére.
Az állami ellátásból érkező pácienseknek mások az elvárásaik a magánpraxissal szemben. Vélt vagy valós elégedetlenségeik egyre több panasszal járnak.
Szemészeti elváltozások szinte mindenkit érintenek életük során. Lézeres látásjavító beavatkozásokkal sok gond orvosolható, ám azok kizárólag magánfinanszírozásban érhetők el.
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
Kérem, pipálja be a captchát elküldés előtt
Ha egy másik hírlevélre is fel szeretne iratkozni, vagy nem sikerült a feliratkozás, akkor kérjük frissítse meg a böngészőjében ezt az oldalt (F5)!
Kérem, válasszon egyet hírleveleink közül!