Leonardo 500

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2019. május 17.
Címkék: , , , , ,
Rovat:
Film, kiállítás, könyv tiszteleg a géniusz előtt, halálának 500. évfordulóján.

„Mozifilmünk újszerűen közelít Leonardo da Vinci munkásságához: azt is vizsgáltuk, mi az, ami valamilyen módon napjainkban is köthető hozzá.” Francesco Invernizzi olasz rendező-producer mondta ezt vadonatúj filmjéről, a Leonardo 500 című alkotásáról Budapesten, 2019. április 23-án, közvetlen filmje díszbemutatója előtt. Invernizzi munkáit már jól ismerheti a magyar közönség, hiszen A művészet templomai mozifilm-sorozat keretében eddig már láthatta produceri munkáit, többek között a Vatikáni Múzeum, a Firenze és az Uffizi-képtár, valamint a Raffaello – A festőfejedelem című dokumentumfilmeket. A Leonardo 500 is e sorozatban érkezett a magyar mozikba.

Leonardo 500

Képeink a Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni című, a VI. kerületi Central Passage kiállításán látható illusztrációk

Talán még ma is kevesebben tudják, hogy az 1452-ben született, 1519. május 2-án meghalt zseniális elme nem csupán festőművész volt, az itáliai reneszánsz, az egyetemes művészettörténet egyik meghatározó alakja, hanem valóságos polihisztor. Szobrász, építész, mérnök, urbanista, matematikus, anatómus, természettudós, feltaláló. Egy olyan hallatlanul kíváncsi természetű ember, aki egyszerre kutatta a természet, a világ titkait – ennek szolgálatába állítva fantasztikus rajzkészségét is –, és vált művésszé, aki képes volt szépséges maradandót alkotni. Tudományos munkái, felfedezései, találmányainak leírásai 12 ezer oldalt tesznek ki, melyeket összefoglaló néven Da Vinci-kódexeknek neveztek el.

A film előkészületei során a legnagyobb feladat az volt, hogy összegyűjtsék azt a szakértői csapatot, amely hitelesen szólal meg a produkcióban – mesélte a rendező-producer. Közülük akadnak olyanok, akik már két évtizede kutatják a hátrahagyott kódexeket, miközben tudják, Leonardo feljegyzéseinek fele elveszett. Ám még így is elég megfejteni való akad: hatvan gép leírása maradt fenn, de jelenleg még csak egy részének vagyunk tisztában megálmodott funkcióival.

Leonardo 500

„A múltat és a jelenkort akartuk ötvözni filmünkben, így Leonardót speciális szemszögből igyekeztünk bemutatni” – mondta Invernizzi, így aztán találmányai új megvilágításba kerülnek. A megszólaló szakértők szavaiból kiderül, hogy Leonardo ötletei, gondolatai, gép- és eszközleírásai valamilyen módon napjaink technikai, tudományos világában is ott vannak. A légiközlekedésben, a helikoptergyártásban, a búvárfelszerelésekben vagy épp a várostervezésben. A géniusz ötszáz évvel ezelőtti meglátása volt például, hogy a föld felszíni és alatti teret egymástól el kell választani. Éljenek az emberek a felszín fölött zöld környezetben, s a föld alatt legyenek az embert kiszolgáló szolgáltatások, amelyeknek nem kell látszódniuk. Így a csatornarendszer, szennyvízelvezetés, vagy akár a közlekedés egy része is.

A kilencven perces dokumentumfilmben természetesen szó esik festményeiről is; néhányuk elemzése révén kapunk képet témaválasztásairól, látásmódjáról, trükkjeiről. Az érdekfeszítő alkotás premier előtt már 2019. április 24-étől pereg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, országszerte május 9-étől látható, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Leonardo 500

A film bemutatójával egy időben a magyar fővárosban már ellátogathatunk a Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni című kiállításra, mely a géniusz több tucat találmányát mutatja be interaktív maketteken: egy olasz mérnökcsoport a mester rajzai alapján építette meg elképzeléseit a hidraulika, a mechanika, a háborús szerkezetek és a repülés témakörében. Az ezer négyzetméteres kiállítótérben Leonardo leghíresebb festményeinek reprodukciója is látható. Virtuális szemüveg segítségével pedig néhány képbe be is léphetünk! Különösen diákok számára lehet élvezetes e rendhagyó tárlat, mely a Central Passage-ban, a VI. kerületben, a Király utca 8-10. szám alatt látható. (Képeink e bemutató illusztrációi.)

A kiállításon is kapható a Helikon Kiadó legfrissebb, magyar nyelvű, a zseni munkásságát bemutató kötete: Walter Isaacson Leonardo da Vinci című munkája a legújabb tudományos megállapításokat feldolgozva próbálja megfejteni, miből fakad e fantasztikus kreativitás.

Leonardo 500

Tavaszi–nyári olaszországi utazásaink során is számtalan Leonardo-kiállítással, megemlékezéssel találkozhatunk. Firenzében áprilistól júniusig, szülőhelyén, Vinciben, a Museo Leonardinóban egész évben tisztelegnek a polihisztor emléke előtt.

Az év legnagyobb Leonardo-eseménye azonban alighanem Párizsban lesz október 24-étől 2020. február 24-éig- A Louvre-ban Leonardo teljes munkásságát szeretnék bemutatni, hatalmas kiállítással. A mester Franciaországban töltötte életének utolsó éveit, és a Louvre tulajdonában van festményeinek csaknem egyharmada. A világ múzeumaiból szeretnék megszerezni Leonardo csaknem összes festményét, hogy egyszerre, egyetlen helyen, a Napoléon Hallban legyen megcsodálható.

A Leonardo 500 című dokumentumfilm előzetese itt látható.

Kapcsolódó cikkek:


Volt egyszer egy… Hollywood
2019. augusztus 23.

Volt egyszer egy… Hollywood

… És volt egyszer egy Tarantino, aki korhűen repítette vissza nézőjét a tragikus 1969-es évbe.

A szabadság fokai
2019. augusztus 9.

A szabadság fokai

Két vadonatúj, izgalmas könyv hihetetlen, de igaz történetek alapján.

Lexus RC 300h Luxury – Élekkel határolt
2019. augusztus 2.

Lexus RC 300h Luxury – Élekkel határolt

Kevés olyan kupémodell van a piacon, ami erőforrások területén ennyire a szélsőségek határait feszegeti. Az RC erősebbik verziója öt literes V8-as 464 lóerővel kecsegtet, míg tesztalanyunk 6,5 literes átlagfogyasztásával kápráztat el és mindkettő őrjítően jól néz ki.

Michelle Obama: Így lettem
2019. július 26.

Michelle Obama: Így lettem

Tanulságos könyvet írt az Amerikai Egyesült Államok első afroamerikai, jogász végzettségű first ladyje.

Lexus ES 300h Luxury – Útra készen
2019. július 19.

Lexus ES 300h Luxury – Útra készen

A sikeres GS kiváltásával a hetedik generációs ES új korszakot nyit a márka legrégebbi és legnépszerűbb modelljeinek történetében. Az ES 1989-es piaci szereplése óta nem szerepelt a Lexus európai modellprogramjába, most az LS-hez hasonlóan egy szélesebb vásárlóközönséget szeretne megszólítani.