Leonardo 500

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2019. május 17.
Címkék: , , , , ,
Rovat:
Film, kiállítás, könyv tiszteleg a géniusz előtt, halálának 500. évfordulóján.

„Mozifilmünk újszerűen közelít Leonardo da Vinci munkásságához: azt is vizsgáltuk, mi az, ami valamilyen módon napjainkban is köthető hozzá.” Francesco Invernizzi olasz rendező-producer mondta ezt vadonatúj filmjéről, a Leonardo 500 című alkotásáról Budapesten, 2019. április 23-án, közvetlen filmje díszbemutatója előtt. Invernizzi munkáit már jól ismerheti a magyar közönség, hiszen A művészet templomai mozifilm-sorozat keretében eddig már láthatta produceri munkáit, többek között a Vatikáni Múzeum, a Firenze és az Uffizi-képtár, valamint a Raffaello – A festőfejedelem című dokumentumfilmeket. A Leonardo 500 is e sorozatban érkezett a magyar mozikba.

Leonardo 500

Képeink a Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni című, a VI. kerületi Central Passage kiállításán látható illusztrációk

Talán még ma is kevesebben tudják, hogy az 1452-ben született, 1519. május 2-án meghalt zseniális elme nem csupán festőművész volt, az itáliai reneszánsz, az egyetemes művészettörténet egyik meghatározó alakja, hanem valóságos polihisztor. Szobrász, építész, mérnök, urbanista, matematikus, anatómus, természettudós, feltaláló. Egy olyan hallatlanul kíváncsi természetű ember, aki egyszerre kutatta a természet, a világ titkait – ennek szolgálatába állítva fantasztikus rajzkészségét is –, és vált művésszé, aki képes volt szépséges maradandót alkotni. Tudományos munkái, felfedezései, találmányainak leírásai 12 ezer oldalt tesznek ki, melyeket összefoglaló néven Da Vinci-kódexeknek neveztek el.

A film előkészületei során a legnagyobb feladat az volt, hogy összegyűjtsék azt a szakértői csapatot, amely hitelesen szólal meg a produkcióban – mesélte a rendező-producer. Közülük akadnak olyanok, akik már két évtizede kutatják a hátrahagyott kódexeket, miközben tudják, Leonardo feljegyzéseinek fele elveszett. Ám még így is elég megfejteni való akad: hatvan gép leírása maradt fenn, de jelenleg még csak egy részének vagyunk tisztában megálmodott funkcióival.

Leonardo 500

„A múltat és a jelenkort akartuk ötvözni filmünkben, így Leonardót speciális szemszögből igyekeztünk bemutatni” – mondta Invernizzi, így aztán találmányai új megvilágításba kerülnek. A megszólaló szakértők szavaiból kiderül, hogy Leonardo ötletei, gondolatai, gép- és eszközleírásai valamilyen módon napjaink technikai, tudományos világában is ott vannak. A légiközlekedésben, a helikoptergyártásban, a búvárfelszerelésekben vagy épp a várostervezésben. A géniusz ötszáz évvel ezelőtti meglátása volt például, hogy a föld felszíni és alatti teret egymástól el kell választani. Éljenek az emberek a felszín fölött zöld környezetben, s a föld alatt legyenek az embert kiszolgáló szolgáltatások, amelyeknek nem kell látszódniuk. Így a csatornarendszer, szennyvízelvezetés, vagy akár a közlekedés egy része is.

A kilencven perces dokumentumfilmben természetesen szó esik festményeiről is; néhányuk elemzése révén kapunk képet témaválasztásairól, látásmódjáról, trükkjeiről. Az érdekfeszítő alkotás premier előtt már 2019. április 24-étől pereg az Uránia Nemzeti Filmszínházban, országszerte május 9-étől látható, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Leonardo 500

A film bemutatójával egy időben a magyar fővárosban már ellátogathatunk a Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni című kiállításra, mely a géniusz több tucat találmányát mutatja be interaktív maketteken: egy olasz mérnökcsoport a mester rajzai alapján építette meg elképzeléseit a hidraulika, a mechanika, a háborús szerkezetek és a repülés témakörében. Az ezer négyzetméteres kiállítótérben Leonardo leghíresebb festményeinek reprodukciója is látható. Virtuális szemüveg segítségével pedig néhány képbe be is léphetünk! Különösen diákok számára lehet élvezetes e rendhagyó tárlat, mely a Central Passage-ban, a VI. kerületben, a Király utca 8-10. szám alatt látható. (Képeink e bemutató illusztrációi.)

A kiállításon is kapható a Helikon Kiadó legfrissebb, magyar nyelvű, a zseni munkásságát bemutató kötete: Walter Isaacson Leonardo da Vinci című munkája a legújabb tudományos megállapításokat feldolgozva próbálja megfejteni, miből fakad e fantasztikus kreativitás.

Leonardo 500

Tavaszi–nyári olaszországi utazásaink során is számtalan Leonardo-kiállítással, megemlékezéssel találkozhatunk. Firenzében áprilistól júniusig, szülőhelyén, Vinciben, a Museo Leonardinóban egész évben tisztelegnek a polihisztor emléke előtt.

Az év legnagyobb Leonardo-eseménye azonban alighanem Párizsban lesz október 24-étől 2020. február 24-éig- A Louvre-ban Leonardo teljes munkásságát szeretnék bemutatni, hatalmas kiállítással. A mester Franciaországban töltötte életének utolsó éveit, és a Louvre tulajdonában van festményeinek csaknem egyharmada. A világ múzeumaiból szeretnék megszerezni Leonardo csaknem összes festményét, hogy egyszerre, egyetlen helyen, a Napoléon Hallban legyen megcsodálható.

A Leonardo 500 című dokumentumfilm előzetese itt látható.

Kapcsolódó cikkek:


Citroën C5 Aircross BlueHDi 130 – Júniusban már 100 éve….
2019. június 21.

Citroën C5 Aircross BlueHDi 130 – Júniusban már 100 éve….

Száz éve már, hogy 1919 júniusában debütált Párizsban a Citroën legelső modellje, a Type A. Eme autó tiszteletére egy nagyszabású rendezvény keretében a francia fővárosban 100 modellt állítottak ki, köztük volt a márka új reménysége, a C5 Aircross is.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4Drive Xcellence – El mayor español
2019. június 7.

Seat Tarraco 2.0 TDI DSG 4Drive Xcellence – El mayor español

Titániumbézs-metál színben pompázik tesztautónk, mely a spanyol Seat legújabb büszkesége. A Tarraco a harmadik SUV-modell a kínálatban, a legerősebb motorral, a legnagyobb felszereltséggel és hétszemélyes verzióban járt nálunk.