LGT-dalokkal indul koncertturnéra a Csík Zenekar


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Presser Gábor és Karácsony János is ott áll a színpadon, együtt a népzenei formációval, mely egy egész albummal tiszteleg a legnevesebb magyar rockzenekar szerzeményei előtt.

2020 decemberében jelent meg a Csík Zenekar legutóbbi lemeze, mely az első olyan albuma, mely csak feldolgozásokat tartalmaz, ráadásul egyetlen csapat szerzeményeiből válogat. A több mint harminc éve alakult, Kecskemétről elszármazó Csík célja, hogy minél több emberhez juttassa el a népzenei kincseket. Ez nem jelenti azt, hogy kizáró ok lenne a pop-rock műfajából is választani kompozíciókat.

Csík János – Csík Zenekar – LGT-turné

Csík János megtiszteltetésnek tartja, hogy a legendás LGT két muzsikusával játszhatnak együtt (Fotók: Broadway Produkció)

A zenekar alkalmanként már 2009 óta fellép Presser Gáborral, hat-hét esztendeje pedig Karácsony Jánossal is, így egyre több LGT-dal került a repertoárjukba. A zenészekben két éve fogalmazódott meg: annyi LGT-darabot dolgoztak már fel, miért ne lehetne belőlük akár egy önálló lemezt is készíteni? Miért ne lehetne népzenei motívumokkal átitatott hangzásvilágot teremteni az évtizedek óta jól ismert, kedvelt kompozíciókhoz?

Egy hét kemény próbát követően újabb egy hétig tartottak a felvételek, és született meg a Csík Zenekar legújabb CD-je, csupa LGT-számokkal, Presser Gábor és Karácsony János közreműködésével.

Csík Zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal – LGT-turné

Több mint hat hónapon át tart a közös turné

A dal a miénk címmel napvilágot látott albumot fél évvel megjelenése után követheti magyarországi turné, de az elég alapos lesz, és júliustól kitart egészen az év végéig.

Csík János megtiszteltetésnek tartja, hogy a mérvadó zenei értéket képviselő LGT megalakulásának 50. évfordulója kapcsán ilyen lemezzel ünnepelhetik az együttest, ráadásul együtt két tagjával, akik nemcsak a felvételeken dolgoztak együtt velük, de ott lesznek a koncertsorozaton is. Minderről a zenekarvezető az ezt beharangozó sajtótájékoztatón szólt 2021. június 29-én, az egyik fellépési helyszínen, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Mint mondta, először maguk sem hitték el, hogy megcsinálhatják ezt az albumot, de Presser Gábor és Karácsony János, akik egyben a dalok szerzői és előadói is, örömmel vették a felkérést, s a próbák alatt teljesen összehangolódtak. Olyannyira – mondta őszintén –, hogy a munka során zenekara tagjai még precizitást és fegyelmet is tanultak tőlük.

(A jó hangulatú próbafolyamatról lásd A dal a miénk című kisfilm itt látható.)

Karácsony János a Csík Zenekarral – LGT

Karácsony János: Muzsikájuk nem világzene

A tájékoztatón Karácsony János az LGT gitáros-énekese kiemelte: közös muzsikájukat nem lehet beskatulyázni egyetlen műfajba sem, az biztos, hogy az nem világzene. Úgy érzi, újfajta dolog született. Résztevőjeként elmerül, lubickol, szárnyal benne – fogalmazott.

Bevallása szerint Presser Gábor is odavolt a feldolgozásokért, amikor először hallotta őket, mert a saját zenéjükből új árnyalatokat ismerhetett meg. Pedig már azt hitte, mindent kihoztak e szerzeményekből. De a Csík Zenekar képes volt más szemszögből, más hangszerekkel, más világot teremteni. Nemcsak büszke, boldog is, hogy velük játszhat – mondta.

Csík Zenekar – Szabó Attila – LGT-turné

A feldolgozások Szabó Attilának köszönhetők

Szabó Attila, a zenekar hegedűse, gitárosa, aki oroszlánrészt vállalt a dalok átdolgozásában, kulisszatitkokat is elárult.  Az LGT-számok hallgatásakor számára többször is beugrott, hogy egy-egy dal miként működhetne másként, új harmóniamenetekkel. Például a Miénk itt a tér című szám esetében készített egy eredetitől eltérő változatot, egy kalotaszegi hajnalira épülő kontraszttal. Vagy az Ugye, mi jóbarátok vagyunk című kompozíció egy felső-maros-menti fordulóval váltott irányt. Szépen tudnak együttműködni a népzenei dallamok a rockdalokkal, jól összecsiszolódnak az akkordegyeztetésekkel.

(Az Ugye, mi jóbarátok vagyunk című dal hangfelvétele a YouTube-on itt hallható.)

Csík Zenekar – Majorosi Marianna – LGT-turné

Majorosi Marianna is az LGT dalain nőtt fel

Majorosi Marianna énekes arról mesélt, hogy náluk otthon mindig szólt a rádió, az LGT dalain nőtt fel, bár mindig is a népzene vonzotta. Soha nem gondolta volna, hogy egyszer LGT-t fog énekelni a színpadon.

Presser Gábor – Csík Zenekar – LGT-turné

Presser Gábor: Lesz improvizáció is

Az előadások érdekessége, hogy a művészek két órán át lesznek színpadon, és játékukat izgalmas látványvilág színesíti. Ami pedig a tartalmi részt illeti, Presser Gábor elárulta nekünk: a dalok nem pontosan ugyanúgy szólalnak majd meg, ahogy a lemezen hallhatók: a zenészek a feldolgozott LGT-dalokat a pódiumon improvizatív elemekkel is kiegészítik.

A Broadway Produkció szervezésében zajló, 23 állomásból álló magyarországi koncertturné Tokajban, a Fesztiválkatlanban indul 2021. július 17-én, és december 27-én zárul a debreceni Kölcsey Központban. Érdekesség, hogy Kovács Kati is fellép három alkalommal: Tokajban, majd augusztus 6-án a Margitszigeten és augusztus 29-én, Egerben.

A koncerthelyszínek és időpontok a Csík Zenekar weboldalán, itt találhatók.


Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 23.

Pompeji drámája és legújabbkori virágzása

Szemünk előtt kel életre a világ leghíresebb ókori települése. Ahogy ott állunk Pompeji város Fórumán, e hatalmas méretű, kikövezett tér kellős közepén, és körbetekintünk, megpróbáljuk elképzelni, miként is nézhetett ki fénykorában.

2022. szeptember 16.

Séta a Vezúv tetején

Egészen a vulkán kráteréig fel lehet gyalogolni, hogy megcsodálhassuk nagyságát.