Moziban Modigliani, a botrányos életű zseni


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A világ művészmozijai is a fiatalon elhunyt olasz avantgárd festőt és szobrászt ünneplik, halálának 120. évfordulóján.

Modigliani Centenárium a magyar címe annak az egészestés új olasz ismeretterjesztő filmnek, mely a 2020 októberi olasz premierjét követően alig néhány nappal máris eljutott a magyar mozikba. A művet rendezőként az a Valeria Parisi jegyzi, akinek a Prado Múzeumról szóló filmjét Magyarországon is bemutatták.

Az eredeti címén Maledetto (magyarul: átkozott) Modigliani című őszinte film kertelés nélkül, olykor eddig ismeretlen nézőpontból mutatja be a művész botrányokkal, tragédiákkal övezett életét. Felhasználja élettársa, egyben múzsája, a festészetet tanult Jeanne Hébuterne emlékiratait is, aki két nappal a művész halálát követően, második gyermeküket várva, nyolchónapos terhesen követett el öngyilkosságot. Ma egymás mellett nyugodnak Párizsban, a Père-Lachaise temetőben. Kétéves lányukat Modigliani testvére nevelte fel.

Modigliani-centenárium c. film – Jeanne

Modigliani portréja Jeanne Hébuterne-ről (részlet)

Mindössze 36 év jutott a toszkánai Livornóban, zsidó családba született bohémnak (1884–1920), aki ifjúkorában megjárta Firenzét és Velencét, ahol magába szívta a reneszánsz természetességét és életörömét. 1906-ban költözött Párizsba, egyenesen a Montmartre-ra, a formálódó új párizsi művészeti élet kellős közepébe.

Rengeteg legenda övezi a halála után világhírűvé vált művészt – fogalmazott a 2020. október 14-ei díszbemutatón, a film előtt tartott előadásában Rébay Fatima művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa. Tévhit, hogy nincstelenül, szegény sorban volt kénytelen alkotni Párizsban, bár az is igaz, hogy nem vetette fel a pénz. Mindig talált pártfogó műkereskedőt, de képeit csak néhány tíz frankért tudta értékesíteni. (Ami össze nem hasonlítható azzal, mennyit ér manapság egy-egy festménye: 2018 tavaszán például a Sotheby’s aukciósház 157,2 millió dollárnál ütötte le egyik aktképét.)

Modigliani-centenárium c. film – Modigliani, Picasso, Salmon

Modigliani, Picasso és André Salmon műkritikus Párizsban, 1916-ban (balról jobbra, forrás: Wikipédia)

A művészettörténész azt is hangsúlyozta, hogy a 22 éves fiatalember szerencsés időben érkezett Párizsba, a világ akkori művészeti központjába, ahol hamar a soknemzetiségű művészközösség, a később párizsi iskolának nevezett alkotócsapat tagja lett. Ekkor bontakozott ki az avantgárd különböző irányzataival (expresszionizmus, kubizmus, szürrealizmus, futurizmus), ám Modigliani egyik mellett sem kötelezte el magát. Sajátos útját járta: elsősorban a görög, a római kultúra, az itáliai reneszánsz, az afrikai és óceániai törzsi művészetek voltak rá nagy hatással. A szobrain, majd festményein megjelenő ovális arc, stilizált orr, henger alakú nyak hamar stílusjegyeivé váltak.

Modigliani-centenárium c. film – Beatrice Hastings

Portré Beatrice Hastingsről, aki Jeanne előtt volt Modigliani szerelme (részlet)

Természetesen szó esik erről a filmben is, mely párhuzamosan elemzi Modigliani művészetét, és vezeti végig a nézőt rövidre szabott élettörténetén. Szakértők sora nyilatkozik, és megpróbálja elemezni, értelmezni egyedi ábrázolásmódját, technikáját. Többen is kifejtik, mennyire sokat merít a primitív művészetekből, melyek fontos elemei voltak a maszkok. Mintha ezek az elnyújtott arcú portrék is arcmaszkot viselnének. A pupilla nélküli szempárok mintha az jeleznék, hogy a lélek az emberi bensőben rejlik, azt lehetetlen festményben kifejezni. Vagy talán éppen így lehet, a melankóliát sugárzó képeken keresztül? A szakemberek szót ejtenek arról is, milyen hatással lehetett munkájára az alkohol és a drog.

Meghallgathatunk egy profi angol Modigliani-hamisítót is, aki elárulja, hogy egykoron másfél órán belül tudta megfesteni jó minőségben egy-egy képét. De megismerhetjük azt is, hogy ma milyen fejlett módszerekkel tudják kiszűrni a műtárgypiacról a nem eredeti festményeket. Különösen Modiglianitól, aki a világon az egyik leggyakrabban hamisított alkotónak számít: minden három, neki tulajdonított felbukkanó festmény közül kettő hamisítvány.

Modigliani-centenárium c. film – Zborowski

Portré Leopold Zborowski lengyel költőről és műkereskedőről, aki sokat segített a festőnek (részlet)

A dokumentumfilmben korabeli fekete-fehér fotókon és mozgóképeken tűnik fel Párizs, valamint a világváros korabeli művészvilága: Picassótól Brâncușiig, a Romániából elszármazott különc szobrászig. Ellátogatunk Livorno városi múzeumába, a washingtoni Nemzeti Galériába, a bécsi Albertinába, ahol Modiglianitól sok-sok szobrot, rajzot, festményt őriznek.

Négy évvel ezelőtt különben a magyar közönség is megismerkedhetett eredetiben Modigliani műveivel, amikor a Magyar Nemzeti Galériában 2016 júniusától októberéig több mint hatvan művét lehetett megcsodálni. A tárlatról bővebben weboldalunkon itt írtunk.

Modigliani-centenárium c. film – fiatal nő

Fiatal nő, ingben (részlet)

Az új Modigliani-film is a Magyarországon hat éve útjára indított A művészet templomai elnevezésű ismeretterjesztő mozifilmsorozat részeként jut el a filmszínházakba, mely az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, múzeumait, műkincseit a mozi élményével párosítva jeleníti meg. A látványos dokumentumfilmek közeli felvételeivel belefeledkezhetünk a remekművek részletgazdagságába, szakértői interjúk révén juthatunk közelebb az alkotókhoz, akiknek életét játékfilmes elemekkel hozzák még közelebb.

Modigliani-centenárium c. film – Modigliani

Amedeo Modigliani (Forrás: Wikipédia)

Az alkotást Magyarországon a Pannonia Entertainment forgalmazza.

A film előzetese itt látható.

A művészet templomai című sorozat Magyarországon eddig megjelent filmjei különben megtalálhatók a Vimeo.com oldalon, a Pannonia Entertainment video on demand kölcsönzőjében. Egy kis segítség olvasóinknak, közvetlen linkek a sorozat legsikeresebb darabjaihoz:

Tintoretto – Egy lázadó Velencében

https://vimeo.com/ondemand/tintorettovelence

Leonardo 500

https://vimeo.com/ondemand/leonardo500

A Vatikáni Múzeum

https://vimeo.com/ondemand/vatikanimuzeum

Klimt és Schiele – Amor és Psyche, Bécs aranykora és a szecesszió születése

https://vimeo.com/ondemand/klimtesschiele

Van Gogh – Búzamezők és borús égbolt

https://vimeo.com/ondemand/vangoghbuzamezok

Firenze és az Uffizi képtár

https://vimeo.com/ondemand/firenzeesazuffizikeptar/

Botticelli – Dante pokla

https://vimeo.com/ondemand/botticellidantepokla

Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában

https://vimeo.com/ondemand/dali

Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében

https://vimeo.com/ondemand/monet

Raffaello – A festőfejedelem

https://vimeo.com/ondemand/raffaello

Caravaggio – Vérről és lélekről

https://vimeo.com/ondemand/caravaggiofilm


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 8.

Filmklasszikusok áradata

Ha szeretünk klasszikus alkotásokat nézni jó minőségben, nagy vásznon s nem otthoni magányunkban, hanem családi, baráti társaságban, egy esti mozizás keretében, akkor érdemes várnunk szeptember 12-ig. Több mint száz művet, köztük restaurált különlegességeket is láthatunk 2023. szeptember 12–17. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.