Nikola Tesla varázslatos világa

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2019. július 12.
Címkék: , , ,
Rovat:
Színvonalas multimédiás kiállítás vár minket Budapesten, a Kazinczy utcában.

Kalandos, eseményekben gazdag, hosszú élete volt a horvát születésű, szerb származású feltalálónak, akinek tiszteletére látványos tárlatot alkottak meg horvát szakemberek. Az 1856-tól 1943-ig élt Nikola Tesla egyszerre volt fizikus, villamos- és gépészmérnök, filozófus, ám az utókor legfőképp feltalálóként emlékezik rá, akinek nevéhez több mint háromszáz szabadalom fűződik.

Tesla-kiállítás

Képeink a kiállításon készültek (A szerző felvételei)

Az ő munkásságát mutatja be a Nikola Tesla – Mind from the Future című kiállítás, mely Zágrábból költözött Budapestre, 2019 nyarára. A horvát fővárosban több mint százezren látták, s a budapesti bemutató után folytatja majd világ körüli útját Londontól Párizson és Tokión át egészen New Yorkig, ahová Tesla 1884-ben hajózott át, miután végleg elhagyta Európát.

Tesla-kiállítás

Az Elektrotechnikai Múzeum épületének felső szintjén, a Tesla Loftban látható a multimédiás, interaktív tárlat, mely egyszerre festi elénk egy fantasztikus tudású, rendhagyó jellemű, különleges egyén világát, életének meghatározó időszakait – és találmányait. Egyfajta időutazásban lehet részünk, miközben tablók fényképek, tárgyak, videodíszletek, hologramfények, vesznek körül bennünket. Interaktív falnál gyarapíthatjuk tudásunkat, számítógépes játékokat játszhatunk, és filmet is láthatunk, melyben többek között Laurie Anderson és Terry Gilliam is jellemzi a feltaláló tevékenységét.

Láthatjuk annak a fizikaszertárnak a tárgyait, melyekkel Nikola kisiskolás korában találkozott, majd követhetjük útját Mariborba, Prágába – és Budapestre, ahol először 1881-ben járt.

Tesla-kiállítás

„Itt találkozott Szigeti Antallal, akivel életre szóló barátságot kötött, s aki asszisztenseként folyamatosan támogatta kutatásai során. Egy nap, 1882 februárjában, miközben a Városligetben sétáltak Antallal, Tesla éppen Goethe Faustjából idézett, amikor hirtelen egész életét megváltoztató öröm töltötte el. Végre rádöbbent a forgómágneses tér elvére, amelyet 14 évvel később a Westinghouse cég alkalmazott a világ első váltakozóáramú erőművénél, a Niagara-vízesésnél.” Mindezt a kiállítás egyik tablóján írja Helena Bulaja Madunić, a tárlat kurátora és koncepciótervezője, aki így folytatja: „A Niagara-erőmű lehetővé tette, hogy a váltakozóáram hatékonysága kiterjedjen a hosszú távú villamos energia átvitelére, s ez valóban megváltoztatta a világot. Ez a zseniális találmány Budapest erőteljességének és élénk multikulturális hatásának köszönhető, ami Teslát arra inspirálta, hogy feltárja a természet titkait, felfedezve és alkalmazva a Föld mágneses terének elvét a technológiában, ami elősegítette az emberi civilizáció fejlődését ahhoz a világhoz, amiben ma élünk”

Tesla-kiállítás

A kiállítás címe is arra utal, hogy Tesla szinte a jövőből érkezett a XIX. századba. Gondolkodása jóval megelőzte korát, találmányai döntő hatással vannak mai, mindennapi életünkre is. Vezeték nélküli energiaátvitel, váltóáram, indukciós motor, rádió, távirányító – mind-mind a tudós nevéhez fűződnek. A tárlat tablóin, fényképein nyomon kísérhetjük az Edisonnal való különös, tudományos kapcsolatát is, mely szakításhoz vezetett.

A hazai bemutató érdekessége, hogy olyan magyar képzőművészek alkotásai is helyet kapnak, akiket Tesla életműve inspirált.

Tesla-kiállítás

Aki nemcsak átsétál a kiállítás termein, hanem figyelmesen elolvassa a tablókat, megtekinti a tárgyakat, ahol lehet, azokhoz bátran, interaktív módon hozzá is nyúl, filmet is néz, alapos képet kaphat egy lángelme életéről, munkásságáról.

A kiállítás 2019. szeptember első napjáig látható, a főváros VII. kerületében, a Kazinczy utca 21. szám alatt.

A tárlatról bővebben erre a linkre kattintva olvashat.

Kapcsolódó cikkek:


Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi 4WD Executive Edition – Rendhagyó
2019. július 5.

Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi 4WD Executive Edition – Rendhagyó

A Hyundai legnagyobb SUV-modelljével meglépte azt a formai egyediséget, amit előzőleg a legkisebbikével, a Konával mutatott be. Úgy gondoltuk, egy városi vagánynak kell formailag egy ilyen erős jellem, tévedtünk, a Santa Fe modellnek is nagyon jól áll ez a dizájn, de legfőképp a kettős fényszóró megoldás.

Citroën C5 Aircross BlueHDi 130 – Júniusban már 100 éve….
2019. június 21.

Citroën C5 Aircross BlueHDi 130 – Júniusban már 100 éve….

Száz éve már, hogy 1919 júniusában debütált Párizsban a Citroën legelső modellje, a Type A. Eme autó tiszteletére egy nagyszabású rendezvény keretében a francia fővárosban 100 modellt állítottak ki, köztük volt a márka új reménysége, a C5 Aircross is.