Ólomsúly és neoprén


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Napjainkban egyre népszerűbb lesz a búvárkodás és egyre több ismerőstől hallhatjuk, hogy próbálkozik ezzel az első látásra veszélyesnek tűnő sporttal. Ha kedvet kapunk hozzá, hogyan is érdemes ezt a sportágat megismerni, kipróbálni?


Mielőtt beiratkozunk egy tanfolyamra

Mindenképpen érdemes egy úgynevezett intro merülésen részt venni, hogy egyáltalán közelebb kerülj a könnyűbúvár élethez, hogy megtapasztald milyen is a víz alatt levegőt venni. Aki már tengerparti nyaralások alkalmával megpróbálkozott a parti árustól vásárolni egy „békaláb-szemüveg-pipa” kombót – rendes hivatalos nevükön uszony, maszk és légzőcső – vásárolni, annak hasonló élményben lehet első alkalommal része. Itt jegyezném meg gyorsan jó tanácsként, hogy nem érdemes megvenni ezeket az olcsó eszközöket, jobb elmenni egy szakboltba és ott megvásárolni profi minőségben alig drágábban. Ha ezt az utat választjuk, később akár búvárkodásra is használhatóak lesz felszerelésünk, illetve a nyári szezon végeztével nem kell őket a kukába dobni, mert elszakadt vagy beázott.

Az intro alkalmával a gyakorlott oktató minden tudnivalót elmond, a felszerelés használatát megmutatja, működését elmagyarázza, amire a felszín alatt szükség van. Túravezetőnkre nyugodtan bízzuk rá magunkat, nincs más feladat csak nézelődni és élvezni a lebegést. Ilyen bemutató merülést bármely búvároktatótól lehet kérni és véleményem szerint érdemes is, akár medencében, ahol a tanulást fogjuk amúgy is kezdeni, vagy esetleg tengerparton, ahol több a látnivaló. Egy ilyen első merülés ára kb. 10 000 Ft.

Búvárszervezetek nélkül nem megy

Ha jól sikerült a bemutató nincs más hátra, mint választani egy búvároktatási szervezetet és elvégezni egy tanfolyamot. A legnépszerűbbek szervezetek Magyarországon:

CMAS: http://www.cmas.org/
NAUI: http://www.naui.org/
PADI: http://www.padi.com
SSI: http://www.divessi.com/

A tanfolyamokon mind elméleti, mind pedig gyakorlati képzésben is részesülünk. A tanfolyamok ára 50 és 70 ezer forint között mozog. Elméletben a merülés fizikáját és élettani hatásait fogjuk elsajátítani, a gyakorlatban pedig a felszerelés összerakását és használatát tanulhatjuk meg. A medencés gyakorlatok után nyílt vízbe kell merészkednünk. Itthon kihagyhatatlan a dorogi tó, amiben szinte minden magyar búvár legalább egyszer megfordul, illetve a Nyékládházai tavak vagy az Ecsédi tó. Ezekben a tavakban elég csekély a látótávolság, elég egy rossz mozdulat és uszonyunkkal azonnal felkavarjuk az iszapot a meder aljáról, jó időre kakaóvá változtatva környezetünket. Itt érdemes megemlíteni a Soprontól félórányi autóútra található Neufeld-i tavat, melynek kristálytiszta vizében mindig találkozhatunk egy két kíváncsi ponttyal. Igaz cserébe picit hideg is a víz, hőmérséklete 18–20 °C a nyár folyamán is.

Ha sikeresen letettük a vizsgát

Kézenfekvő megoldásnak látszik a közeli Adrián kipróbálni a frissen megszerzett tudást, rengeteg látnivalóval kecsegtet a tenger gorgóniák: sárga, lila és vörös szivacsok, korallok. Polipokkal vagy akár delfinekkel is találkozhatunk a nagy kékségben. Bátran válogathatunk a több mint kétszáz merülő hely között. A gyakoroltabbak repülőgép és hajóroncsot is megmerülhetnek. Az Adria hőmérsékletéhez szükséges legalább az öt milliméteres neoprén ruha, és persze az ólomsúlyok, melyek korántsem teszik könnyűvé a búvárkodást. Aki kicsit lustább, és beleunt a hosszas parti előkészületekbe, bátran vágjon bele egy hajós szafariba, például a Vörös tengeren. Szerintem ez a legjobb választás! Itt egyhetes túrán napi négy alkalommal is van lehetőség a vízbe merészkedni, de garantált, hogy a lelkesedés alábbhagy a túra vége felé, mert igencsak megterheli a szervezetet a napi több merülés. Mindenért kárpótol a látnivaló és a 26–28 fokos víz. Akár kedvenc pólónkban, csak magunkra kapjuk a felszerelést és már lehet is ugrani a vízbe egy kis délutáni merülésre. Sokkal kevesebb előkészület jóval több hal, változatosabb élővilág, teknősök, és az igen ritka dugong, a vizitehén vár mindenkit a Vörös tengeren. Legalább egy alkalommal „kötelező” az éjjeli arcát is megnézni a tengernek. A sötétben a nappal pihenő élőlények merészkednek elő, de vigyázzunk, mert például az igen aktív tűzhal a tüskéivel maradandó emlékeket tud szerezni. Egyhetes hajós szafari ára teljes ellátással repülőjeggyel együtt körülbelül 250 000 Ft.

Talán a fentiekkel sikerült kedvet csinálni a mesés vizek felfedezéséhez és a rekreációs búvárkodáshoz.

Darida István


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.