Összművészeti összhang


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Koncert, kiállítás, színház, irodalom, film, újcirkusz. S az az igazi, ha mindent egy helyen találunk meg.

15. Ördögkatlan Fesztivál

A kultúra, a minőség, az emberség ünnepe – hirdetik a szervezők, akik örülnek, hogy ismét megrendezhetik összművészeti találkozójukat, immáron 15. alkalommal. A helyszíneket a dél-dunántúli régióban, Baranya megyében, Nagyharsány, Kisharsány, Beremend, Villánykövesd apró települések, a Szársomlyói Szoborpark, valamint a Vylyan és a Mokos Pincészet adják, ahová vigyázó és őrző szemüket vetik felülről Töröcsik Mari és Cseh Tamás, az örökös védnökök.

Ahogy eddig megtapasztaltuk az idei forró nyarat, 2022. augusztus 2-ától 6-áig, öt napon át akár az időjárás is katlanná változtathatja e térséget, de bármilyen izzasztó lehet a levegő, az igazi forróságot az újratalálkozás öröme válthatja ki, valamint a műfaji sokszínűség. Színház, zene, irodalom, slam poetry, cirkusz, kézművesfoglalkozás, táncház, workshop: mindenki talál magának valót, sőt akár a lekvárfőzés alapjait is meg lehet tanulni, de lesz traktor- és járgány-szépségverseny is.

Ördögkatlan Fesztivál

(Fotó: Ördögkatlan, M. Kiss Judit)

Láthatjuk a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház legendás előadását, Örkény István Tóték című darabját, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az őrnagyot Trill Zsolt alakítja. Koncertet ad többek között a Felső Tízezer, a Kacagó Gerle, a Carson Coma, a Tudósok, a Doggos, a Bohemian Betyars, együtt a Parno Graszttal. Udvaros Dorottya augusztus 2-án este Majdnem valaki című albumának dalait énekli el akusztik koncertjén, az énekes-színésznőt Hrutka Róbert (gitár) és Kalmus Felicián (cselló) kíséri. Az irodalom kedvelői találkozhatnak majd Parti Nagy Lajossal, Erdős Virággal, Grecsó Krisztiánnal, Szabó T. Annával, Závada Pállal, Vámos Miklóssal. Több este is fellép a Cie Paki Paya cirkusz Barcelonából. Produkciójában a látványos és akrobatikus légtornát ötvözi a színházzal.

(Bővebben: https://ordogkatlan.hu)

Újra Garten Balaton

A kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik e művészeti fesztivál, melynek négy település a helyszíne. Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein hét kiállítás és csaknem negyven program között válogathatunk 2022. augusztus 5. és 14. között. A kortárs festészet és fotóművészet trendjeit a szervezők élményszerűen kívánják bemutatni a páratlan szépségű Balaton-felvidék népszerű településein.

Az immár negyedszer megszervezett Garten Balaton megálmodóinak célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása, a vizuális művészetek értő bemutatása a tó partján nyaralók és a helyben lakók számára. A kiállításokat több társművészeti, ismeretterjesztő programmal igyekeznek még vonzóbbá tenni. A pódiumbeszélgetéseken gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok fejtik ki véleményüket a képzőművészet aktuális kérdéseiről. A csopaki kertmoziban vetített dokumentum- és játékfilmekben a képzőművészet áll a középpontban.

Garten Balaton - Valkó Dávid Akali délelőtt

Valkó Dávid műve: Akali délelőtt (Forrás: Garten Balaton)

A lovasi Nagy Gyula Galériában Van képünk hozzá címmel félszáz művész több mint kétszáz alkotása tekinthető meg. Szabad a pálya elnevezéssel, ugyancsak Lovasban, 25 grafikusművész szabadtéri plakátkiállítása számít majd különlegességnek a lovaspályán, szabad ég alatt. Szintén a településen, szabadtéren mutatkozik be Kása Béla indiai fotóival.

Csopakon a ZM+G galériában InVision címmel Verebics Ágnes kamarakiállításán festményekről és fotókról köszönnek vissza a művész állat- és emberportréi. Felsőörsön, a Fotóudvarban és az alsóörsi Török házban a Capa Központ tárlata nyílik meg, húsz alkotó műveivel.

A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány szakmai együttműködő partnere a Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg.

(Bővebben: www.gartenbalaton.com)

A Révai utcából Szigligetre költözik a Centrál

Budapest népszerű teátruma, a Centrál Színház 2022. július 21-étől 31-éig, tíz estére a Szigligeti Várudvarba teszi át székhelyét. Korábban nyaranta a Keszthelyi Várudvarban lehetett találkozni a társulattal, ám ezúttal néhány kilométerrel keletebbre találkozhatunk kedvelt színészeivel. Ezúttal Florian Zeller Házassági leckék középhaladóknak 1. és 2. című, két frivol komédiáját láthatjuk tőlük. Balsai Móni, Kovács Patrícia, Stohl András és Schmied Zoltán a főszereplők. A bővérű francia vígjátékok középpontjában a hűtlenség és a hazudozás áll. Alice szeretője Michel, s rendszeresen egy hotelben randevúznak, mivel mindketten házasok. Alice férje ráadásul Michel legjobb barátja…

Centrál Színház - a Szigligeti Várudvarban, 2022

(Fotó: Centrál Színház)

Kovács Patrícia, az egyik főszereplő így ajánlja a második részt: „Azt hiszem, már mindannyiunknak volt része olyan kellemetlen vacsorában, amikor a könnyednek ígérkező estén váratlanul súlyos témák kerültek terítékre. Ugyanakkor roppant szórakoztató tud lenni, mikor az ember mindent elkövet azért, hogy a titkai ne derüljenek ki”.

Puskás Tamás rendező bátran ajánlja a második részt azoknak is, akik esetleg az elsőt nem látták, mert a történetek nem függenek szorosan össze, csak a szereplők azonosak. De persze az sem bánja meg, aki mindkét előadásra jegyet vált.

A produkcióról korábban itt írtunk.

(A Centrál Színház nyaráról: www.centralnyar.hu)

31. Művészetek Völgye

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja 2022. július 22-étől 31-éig tart, hagyományosan tíz napon át. Csaknem kétezer program vár a látogatókra Kapolcs, Taliándörögd és Vigánpetend utcáin, terein, patakpartjain, kertjeiben, épületeiben. Színház, kiállítás, irodalom népzene, pop, komolyzene, jazz, világzene, film, újcirkusz, irodalmi előadás, workshop, pódiumbeszélgetés, családi, sport-, sőt zöldprogram. Szerencsére a neten és nyomtatásban is elérhető programfüzet segít az eligazodásban, hogy hol, mikor, mi kezdődik éppen. Kiválaszthatjuk, mi érdekel minket, és oda vándorolhatunk el. Panoráma Színpad és Éltető völgy, Káli Kunyhó és Kaláka Versudvar, FILMIO Pajta Mozgó és MANK ArtPorta, Művészetek Zöldje és Völgykomolyzene, Hagyományok Háza és Tűzoltószertár Élő Galéria. Valamint sok-sok udvar: Momentán, Petőfi, Harcsa Veronika, Muflon Jazz, Pest-Buda. Aki járt már itt, könnyen az emlékezetébe idézi, mit merre talál, aki nem, annak térkép segíti az eligazodást. Nyomtatott, de digitális is, a Digitális vándor nevű app letöltésével. Lehet nagyokat sétálni vagy Csigabusszal közlekedni a helyszínek között, de olykor ajánlatos kezdés előtt jóval megérkezni az eseményre, hogy biztosan legyen helyünk. Az olykor megfáradt (vándor)nézőnek pedig lesz elég pult és étkezőhely torkát öblíteni, bográcsban főtt gulyást, vagy épp jó fagylaltot enni. A völgy mindennapjainak része a helyitermék-kavalkád és a vásári forgatag is, kézművesfoglalkozásokkal.

Művészetek Völgye 2022

(Fotó: Művészetekvölgye.hu)

A fellépőket szinte lehetetlen felsorolni, de jönnek előadók a mainstreamből, az alternatív és az underground világából. A völgyben lesz Hobo, a Csík Zenekar, a Budapest Bár, a Bagossy Brothers Company, a Margaret Island, Péterfi Bori & Love Band, a Blahalousiana, az Anna and the Barbies, a Ricsárdgír, Bíró Eszter, Dés László – Básti Julival és Nagy Ervinnel –, Kováts Kriszta, az Óbudai Danubia Zenekar, lehet találkozni a Magyar Operaház művészeivel, Gryllus Vilmossal és Gryllus Dániellel, Lovasi Andrással, Lackfi Jánossal, Grecsó Krisztiánnal, Tóth Krisztinával, Rezes Judittal, Laposa Julcsival, Litkai Gergővel, Lengyel Tamással.

Ismét fergeteges és kötetlen völgyhangulat vár ránk.

KULTIK Terasz – mozi a csillagos ég alatt

Kinyitottak a szabadtéri mozik, a fővárosi plázák tetején is. A KULTIK Terasz 2022 nyarán is két helyszínen várja a filmkedvelőket: a KULTIK KÖKI Terasz a KÖKI Terminál Bevásárlóközpontban, az M3-as metró Kőbánya-Kispest végállomásánál található, a KULTIK Terasz Corvin Plaza pedig a Corvin Plaza Bevásárlóközpontban, a Corvin sétányon, közel az Üllői úti metrómegállóhoz. Akár nyugágyból, babzsákfotelből vagy rendezői székből is nézhetjük a vígjátékokat, családi romantikus és állatbarát filmeket, ráadásul a mozik kutyabarátok. Látható lesz a teljes Harry Potter-sorozat is. Esténként 9 órától kezdődnek a vetítések. Zenei különlegességek, közönségtalálkozók is várhatók.

KULTIK Terasz 2022

(Fotó: Kultikterasz)

A teraszok technikai megoldásai már hasonlóak, mint a plázák vetítőtermeiben, így a színvonalas moziélmény garantált – ígérik a szervezők. A KÖKI Teraszon helyet kapott az első szabadtéri lézervetítőgép, a hangtechnikát Dolby Digital hangrendszer nyújtja. A KULTIK Teraszon airscreen, vagyis hatalmas, felfújható a vászon, s habár könnyű, ellenáll még az erősebb szélnek is. A vendégeket büfé is várja a vetítések előtt.

Internet: https://kultikterasz.hu

Facebook: https://www.facebook.com/kultikterasz/

 Margófeszt Zalában

Amikor 2022 júniusában bezárult a Városmajorban a Margó Irodalmi Fesztivál, a résztvevők így búcsúztak: találkozunk augusztusban, Zalában. Mert az irodalom művelői és barátai Szentgyörgyváron folytatják a fesztiválozást 2022. augusztus 11-étől 13-áig, péntektől vasárnapig. Az elsőként tavaly megrendezett nyári Margófeszt ezúttal is sok-sok irodalmat és zenét kínál, kiállításokkal és workshopokkal fűszerezve.

Margó Irodalmi Fesztivál - Szentgyörgyváron, 2022

(Fotó: Margófeszt.hu)

A háromszáz lelket számláló településre várják az Analóg Balatont, Szabó Balázs Bandáját, a Rájátszás csapatát. Ott lesz Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István és Kollár-Klemencz László (Kistehén).

(Bővebben: http://www.margofeszt.hu/hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 8.

Filmklasszikusok áradata

Ha szeretünk klasszikus alkotásokat nézni jó minőségben, nagy vásznon s nem otthoni magányunkban, hanem családi, baráti társaságban, egy esti mozizás keretében, akkor érdemes várnunk szeptember 12-ig. Több mint száz művet, köztük restaurált különlegességeket is láthatunk 2023. szeptember 12–17. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.