Őszi filmfesztiválok, sorozatok moziban – és karosszékben


Értékes, érdekes, igényes, izgalmas filmek közül választhatunk kedvünkre múltból, jelenből, és azt is eldönthetjük, hogy a Bazilika előtt mozizzunk, vagy otthon, a fotelünkből.

Az ember Földje(?) – Filmek a bolygóról, ahol élünk

Nem véletlen zárójelben a kérdőjel az Uránia Nemzeti Filmszínház új, október végéig tartó vetítéssorozatának címében. A válogatás alkotásai mind azt kutatják, milyen viszonyban vagyunk a Földdel, hogyan zsákmányoljuk ki természeti adottságait, kincseit. A mozgóképek segítségével képzeletben körbejárjuk a bolygót Kenyától a Karib-tengerig, Velencétől Verespatakig. Láthatunk korábban már látott, de talán elfeledett műveket, és olyanokat is, amelyek először kerülnek magyar mozivászonra.

Mozi 2021 – Velence

A Velence-szindróma (Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

Hatalmas luxus óceánjáró siklik be Velence város kikötőjébe, mely mellett a romantikus, középkori kis épületek kis Lego-házaknak tűnnek. A hajóból kiszállva több ezer utas árasztja el az itáliai ékszerdoboz híres utcáit, tereit, elvegyülve az ott kószáló turisták tízezreivel. Még a koronavírus-járvány előtt született A Velence-szindróma (Das Venedig Prinzip) című német–osztrák–olasz dokumentumfilm, mely a helyben élők szemszögéből mutatja meg, mennyire vált élhetetlenné a lagúnák városa. Bár a pandémia miatt az elmúlt másfél évben szinte eltűntek a turisták, ne higgyük, hogy Velence nem fogja hamarosan újra vonzani az embereket a világ minden tájáról. Az olasz kormány tavaszi döntése értelmében a nagy óceánjáró hajókat kitiltották a város Szent Márk térhez vezető csatornájából, és várhatóan 2022 nyarától belépődíjat szednek majd az ideérkező turistáktól. Ennek tudatában is érdemes megnézni a filmet, mely bemutatja, miért is váltak szükségessé e legfrissebb intézkedések.

A Valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilm díját érdemelte ki A klímaváltozás menekültjei (Climate Exodus) című, 2020-ban készült spanyol dokumentumfilm, mely három nő történetét meséli el, akik mindenüket elvesztették az éghajlatváltozás miatt. Egyikük a kenyai Turkanában élt, ahol már egy csepp eső sem hullik. Másikuk az indiai Ghoramarában lakik, ahol annyira megemelkedett a tengerszint, hogy földje a magas sótartalom miatt alkalmatlanná vált a termesztésre. A harmadik nő otthona a karib-tengeri Szent Márton-szigeten volt, ahol gyakran pusztítanak hurrikánok. Az egyik során megsemmisült a háza, szomszédai pedig életüket vesztették.

Mozi 2021 – Ghána – Környezetszennyezés

Üdvözöljük Szodomában (Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

Ghánába, a világ legnagyobb elektronikus hulladéklerakójához visz el minket az Üdvözöljük Szodomában (Welcome to Sodom) című 2018-as osztrák dokumentumfilm. Itt embertelen körülmények között dolgozik hatezer ember. Ide évente illegálisan 250 ezer tonna leselejtezett számítógép, okostelefon, klímaberendezés és más eszköz érkezik az elektronizált, digitalizált fejlett világból. Az itt dolgozók kamerák előtt mesélnek drámai hétköznapjaikról.

Wim Wenders rendezése A Föld sója (The Salt of the Earth, 2014) című francia–brazil–olasz dokumentumfilm, aki a kiváló fotóművészt, Sebastião Salgadót kíséri el a Föld még érintetlen tájaira, hogy bemutassa a természet szépségeit, vad növény- és állatvilágát.

Mozi 2021 – Verespatak – Környezetszennyezés

Verespatak már az UNESCO világörökségének része (Fotó: Kocsis Tibor)

A sorozat része három korábbi magyar produkció is. A vetítések érdekessége, hogy azok az alkotók jelenlétében zajlanak, és a nézők beszélgethetnek a rendezőkkel. Elsőként 2021. szeptember 29-én Vitézy Lászlóval, aki 1982-ben készítette el Vörös föld című művét, mely dokumentumjátékfilm: részben egy bauxitbánya nyitásának különleges története, részben valós események ihlette fikció.

Kocsis Tibor 2004-es munkája az Új Eldorádó, mely a romániai Verespatakon tervezett aranybánya-nyitás kálváriája. Egy kanadai–román vállalkozás egyszerre rombolná a tájat, a környezetet, és pusztítaná el az évszázados örökséget. A rendező 2021. október 22-én örömmel számolhat be majd arról, milyen változást hozhat az a tény, hogy 2021 júliusában a verespataki kultúrtáj felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

A sorozat zárónapján, 2021. október 25-én A Wim Wenders-alkotás kísérőfilmjeként lesz látható Radisics Milán The Art of Pollution című rövidfilmje. A fotográfus páratlan légi felvételeivel tárja elénk Európa szennyezett területeit.

A teljes program, filmelőzetesekkel itt tekinthető meg.

4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Öt tematikus blokkban, 6 napon át, 70-nél több frissen restaurált klasszikus film között válogathatunk számos helyszínen, többek között a Szent István Bazilika előtti téren, mely ismét ingyenes szabadtéri mozivá alakul. 2021. szeptember 21–26. között a Nemzeti Filmintézet szervezésében zajló eseménysorozatnak helyet ad az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Budapesti Francia Intézet, a Müpa, valamint a Ludwig Múzeum.

A nyitógála helyszíne az Uránia, ahol egy 1896-os Lumière-filmekből összeállított válogatásban vetítik le az első Magyarországon készített mozgóképeket, A táncz című, első magyar film születéséről készített animációs dokumentumfilmet, valamint Korda Sándor 1918-as némafilmjét, Az aranyembert, immáron a digitálisan restaurált (2K) változatában.

Mozi 2021 – Törőcsik Mari 1970-ben

Törőcsik Mari 1970-ben (Forrás: Nemzeti Filmintézet, Farkas Tamás felvétele)

A Hommage elnevezésű válogatás a nemrég elhunyt alkotókra emlékezik: Törőcsik Marira, Jankovics Marcellre, Tóth János kinematográfusra és Bertrand Tavernier francia rendezőre.

A Fókusz nevű blokkban három kerek alkotói évfordulóra emlékezik a filmes szakma, együtt a közönséggel: Jancsó Miklós (100), Huszárik Zoltán (90) és Mészáros Márta (90) születésének évfordulójára.

A Magyar szem című válogatásban a híres magyar operatőri iskola alkotói közül Zsigmond Vilmos, Hildebrand István, Koltai Lajos és Rudolph Maté szemével szemlélhetjük a világot.

A Magyarok Hollywoodban gyűjtőnév alatt az amerikai filmipar gazdag magyar örökségéből láthatunk műveket. Trauner Sándor díszlettervező Oscar-díjjal jutalmazott munkájával készült a Legénylakás (The Apartment, 1960), László Miklós Illatszertár című darabja alapján forgatták a Saroküzlet (The Shop Around the Corner, 1940) című filmet, Lengyel Menyhért írásából született meg a Lenni vagy nem lenni (To Be Or Not To Be, 1942), Joe Pasternak alkotásából az Örök Éva (It Started with Eve, 1941) című vígjáték. A filmmaraton programjában szerepel Lugosi Béla főszereplésével a Drakula (Dracula, 1931), és nem maradhat el a Casablanca (1942) sem, Kertész Mihály rendezése.

A Nyitott archívumok című program filmgyűjtemények munkájába nyújt betekintést, így az európai filmarchívumok restaurált, ritkán látható, fontos mozgóképei is műsoron lesznek. Például Orson Wellestől a H, mint hamisítás (F for Fake, 1973).

Mozi 2021 – Jancsó Miklós

Jancsó Miklós (Forrás: Nemzeti Filmintézet, B. Müller Magda felvétele)

A Szent István téren, a Bazilika előtt négy estén át mozizhatunk újra. Óriásvásznon debütál Jancsó Miklós restaurált klasszikusa, a Szegénylegények (1965), látható lesz Jankovics Marcelltől a János vitéz (1973) című animációs mű, kicsiknek és nagyoknak. Ritkán látható Az óceánjáró zongorista legendája (La leggenda del pianista sull’oceano,1998) című olasz film, Giuseppe Tornatore rendezése, valamint a Harmadik típusú találkozások (Close Encounters of the Third Kind, 1977), melynek direktora Steven Spielberg, operatőre Zsigmond Vilmos, melyért a magyar alkotó megkapta az Oscar-díjat.

A 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton vetítéseihez könyvbemutatók, szakmai programok, közönségtalálkozók kapcsolódnak, és 2021. november közepéig a Ludwig Múzeum Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállítása is, mely a magyar filmtörténetet tekinti át.

Az eseménysorozat hivatalos weboldala a részletes programokkal itt tekinthető meg!

Távmoziban is CineFest

2021. szeptember 10–17. között rendezik meg a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált, melyen a világ filmtermésének legfrissebb, legigényesebb, egyben legkülönlegesebb nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmjeit mutatják be. A Cinefest, együttműködve a Budapest Filmmel, mely a Távmozit (www.tavmozi.hu) működteti, ezúttal online is elérhetővé teszi a játékfilmes versenyprogram négy elsőrangú alkotását. Így Magyarország területéről négy estén át bárki megnézheti otthon, karosszékéből e műveket.

Mozi 2021 – Méhkas c. film – a Sundance Filmfesztivál csúcsprodukciója

A Sundance Filmfesztivál csúcsprodukciója volt a Méhkas (Forrás: CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál)

A távmozizók számára 2021. szeptember 10-én este fél kilenckor indul a Méhkas (Hive), az a koszovói–svájci–albán–macedón koprodukció, mely az idei Sundance Filmfesztiválon elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező és a közönség díját is. Blerta Basholli rendezése volt az első, mely e legjelentősebb három elismerést is besöpörte. Az igaz történet alapján született mű egy családanya életéről szól, aki egy kis koszovói faluban él, mely a szerb megszállás alatt az egyik legnagyobb mészárlás helyszíne volt. A megmaradtak nem nézik jó szemmel a megözvegyült asszony erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik, és azzal még jó pénzt is keres.

Másnap este jön a Hygiènesociale című kanadai film, Denis Côté rendezői munkája. Ebben egy kiábrándult férfi és öt nő a főszereplő, akik mind szeretnék megváltoztatni életüket – de csak másfél méteres távolságból…

Szeptember 15-én kattinthatunk a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc) című dráma-vígjátékra, mely 2021-ben elnyerte a Berlinale Arany Medve-díját. Radu Jude rendező román–luxemburgi–cseh–horvát–svájci–angol összefogásban készült darabja házipornóval indul, melynek főszereplőjéről, egy középkorú nőről kiderül, hogy történelemtanár egy középiskolában.

Szeptember 16-án este Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida című, bosnyák–osztrák–román–holland–német–lengyel–francia–török–norvég együttműködéssel született alkotása érkezik, melyet 2021-ben Bosznia-Hercegovina színeiben Oscarra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriában. A mű megrázó erővel mutatja be a srebrenicai mészárlást.

A filmekre a Távmoziban itt válthatunk jegyet, illetve olvashatunk róluk bővebb információt.


Kapcsolódó cikkek

2022. május 13.

Katinka elégedett

Tehetség, szorgalom, vasakarat – ez tette a világ egyik legjobb úszójává Hosszú Katinkát, akiről egy őszinte, meglepetésekkel teli dokumentumfilm született.

2022. május 6.

Szabadtéri találkozás a színházakkal

Két színházi fesztiválnak is helyszíne lesz 2022 nyarán a Városmajori Szabadtéri Színpad, ahol koncertek, humorestek, filmvetítések is gazdagítják a főváros kulturális nyarát.