Phil Collins: Mindhalálig Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2021 őszén ezúttal együttesével, a Genesisszel indul újra turnézni a hetvenéves zenész, aki megrázóan őszinte könyvében vall arról, milyen titkokat rejt sikerpályája, és mit szúrt el életében.

A több százmillió eladott lemezzel, Grammy-, Oscar- és Golden Globe-díjjal is büszkélkedő 70 éves muzsikus 2021-ben ismét felhívja magára a figyelmet. Phil Collins 2021 szeptemberében ezúttal legendás zenekarával, a Genesisszel kezd európai koncertkörutat – csaknem másfél évtized elteltével. A turné eredetileg egy évvel korábban kezdődött volna, de a koronavírus-járvány miatt előbb idén áprilisra, majd szeptemberre halasztották. Őszinte, képekkel gazdagon illusztrált önéletrajzi kötetét ezért is érdemes most fellapoznunk, no meg azért is, mert megtudhatjuk, miért láthatjuk őt élőben színpadon, talán utoljára. A magyar közönség is őrizhet róla személyes élményeket, hiszen 1987 nyarán zenekarával a Népstadionban lépett fel, szólistaként pedig 2005-ben a First Final Farewell Tour búcsúturnéja állomásaként a Papp László Budapest Sportarénában. Mindkétszer telt ház előtt, kitörő sikerrel.

Phil Collins: Mindhalálig c. önéletrajzi könyve

A könyv magyar borítója (A kötetet a Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Magyarországon)

 Gyerekszínész a Westenden

Az 1951 januárjában, Londonban született angol énekes–dobos–zeneszerző–színész könyvében ugyanolyan humorral és öniróniával tekint vissza életére, pályafutására, magánéleti örömeire és bánataira, mint amilyennek megismertük fellépésein, interjúiban, videoklipjeiben, játékfilmjeiben, és a zenekarról készült 2014-es BBC-dokumentumfilmben. (Genesis – A siker útján címmel mutatták be a magyar mozik, eredeti címe Genesis – Together and Apart. A filmről itt írtunk.)

Visszaemlékszik Nyugat-Londonban töltött gyerekkorára, rideg apjára, vele és két testvérével szeretetteljesen bánó édesanyjára. Arra, hogy mennyire vonzotta a dob, s hogy első dobfelszerelését tizenkét évesen vásárolta meg. Felét édesanyja állta, de az összeg másik felét neki kellett. Ezért kénytelen volt eladni bátyja kisvonatát. Kár, hogy testvére nem tudott róla…

Phil Collins: Going Back című albuma, 2010

Gyerekkori fotójával jelentette meg 2010-ben Going Back című albumát, melyen ifjúkori, kedvenc számait énekelte el

Ezután a tanulás mellett, de inkább helyett folyton csak dobolt és dobolt. Mamája iskolai színházi ügynöksége révén részt vett a Westenden egy meghallgatáson, ahol a Dickens regényéből színpadra állított Oliver! című musicalhez kerestek gyerekszereplőket. Sikerrel járt, így csaknem egy éven át ő lehetett a színpadon Agyafúrt Vagány, egészen a mutálásáig. Majd négy év színiiskola következett, miközben egyik rokonához zongoraórákra is járt. Hallás után kiválóan játszott le mindent, de bevallása szerint kottát nemigen tanult meg olvasni.

Sikeres jelentkezés az újsághirdetésre

A zene lesz a szenvedélye. Dobleckéket pedig még azután is vesz, hogy 1970-ben újsághirdetésre jelentkezik, és legnagyobb meglepetésére egy elitgimnáziumban verbuválódott fiatal rockcsapat, a Genesis fel is veszi dobosának. Az önéletrajzíró Collins már eddig is érdekesen írta le, hogyan ismerte meg a hatvanas évek forrásában lévő London zenei életét, mely a világ pop-rockéletének vezető erejévé vált a Beatlestől a Creamen át a Yardbirdsig. Ennek bizonysága, hogy az ekkor feltűnő zenészgeneráció tehetséges tagjai a későbbi évtizedek meghatározó alakjai lettek Paul McCartneytól Eric Claptonon át Robert Plantig. (Velük később mind játszott Phil Collins.)

Phil Collins – a Genesis klasszikus felállása

A Genesis klasszikus felállása; újratalákozás egy dokumentumfilm kedvéért, 2014-ben (Fotó: Pannonia Entertainment)

A Genesis csaknem öt évtizedes, szólókarrierjének négy évtizedes pályaívének leírása pedig különösen izgalmas belülről, a főszereplő szemével. Az idősebb nemzedék tagjai közül azokat, akik már szinte a kezdetektől figyelemmel kísérték a progresszív rockot játszó együttes slágerzenétől távol álló kompozícióit, lemezeit, különleges érzéssel töltik el megismerni a hetvenes évek történéseit. Amikor arról olvashatnak, milyen körülmények között született meg a The Lamb Lies Down on Broadway dupla koncertalbum (1974), miért vált ki a zenekarból Peter Gabriel énekes (1975), majd a gitáros Steve Hackett (1977). Hogyan lépett elő a dobok mögül Collins az énekesi szerepkörbe (1976), mielőtt több tucatnyi énekesjelöltre mondtak nemet a zenekar tagjai.

Phil Collins Face Value c. első szólólemeze, 1981

Face Valu 1981-es, első szólólemezének borítóján

Azt is a leghitelesebb forrástól tudjuk meg, miért kezdett szólókarrierbe, hogyan született meg a Face Value, az első szólólemeze (1981), és a rajta található In the Airt Tonight című formabontó, egyben elsöprő sikert arató szerzemény.

Akár interaktívan is olvashatjuk a kötetet: a tucatjával megemlített szerzeményeket meg is kereshetjük valamelyik zenemegosztón és meghallgathatjuk, csak hogy visszaidézzük a pályafutás adott időszakát. A fiatalabb olvasók pedig talán most ismerhetik meg a zenekar vagy az énekes régebbi szerzeményeit.

Magánéleti botlások, válságok

Egy-egy szerelmes, egy-egy vágyakozó dal mögött magánéleti válságok húzódnak meg. A zenész háromszor nősült, háromszor vált el, így gyakran élt érzelmi viharok között. Ezekről is őszintén ír, elismerve: nem volt könnyű vele élni, a hosszú koncertturnék elszakították őt a családtól – négy gyermeke született, egyet pedig nevére vett. Volt, hogy ő csalta meg társát, előfordult, hogy felesége nem volt képes várni rá. Phil Collinsszal emlékezünk 1985 nyarára, a Live Aid koncertre is, amikor a Wembley Stadionbeli fellépését követően Concorde-repülőre szállt, hogy néhány óra elteltével már Philadelphiában álljon színpadra. A nap azonban számára kudarccal végződött, még ha a közönség ezt talán nem is vette észre. Azt is elolvashatjuk, miként maradtak meg benne e történések.

Phil Collins: Both Sides c. albuma, újrafotózott lemezborító, 2016

2016-ban újrafotóztatta korábbi lemezborítóit. Íme az 1993-as Both Sides című album akkor, és bő húsz évvel később. (A további borítók a Daily Mail weboldalán, itt láthatók)

 „Még nem haltam meg”

A könyv legmegdöbbentőbb, legmeghatóbb fejezetében egészsége megroppanásáról számol be, önostorozóan őszinte szavakkal. Arról, hogy ötven év dobolás után gerinccsigolyái szinte felmondták a szolgálatot, hogy gerincműtétét további nyak-, könyök-, és kézműtét követte, majd a 2010-es évek elején meg kellett küzdenie alkoholizmusával is. („Alkoholmámorban táncoltam a halállal.”) 2015-ös, újabb gerincműtétét követően dobverő helyett már sétabotot vesz a kezébe. „Félrokkant bicebóca” lett, így nevezi magát. Többé már nem tud a dobok mögé ülni, de koncertekre énekesként még vállalkozik.

E 2016-ban, Not Dead Yet eredeti címmel megjelent könyvet több, hasonló elnevezésű turné követte, ahol a nézők meglepetten láthattak egy hirtelen megöregedett embert, aki bottal érkezik meg a színpadra, és helyet foglal egy kényelmes székben, hogy a koncert végéig ott is maradjon. Büszkén mutatta be a színpadon a zenészek között a dobok mögött kiválóan játszó fiát, a 2001 áprilisában született Nicholast is. (Az induló Genesis-turnén is ő lesz a dobos.)

Phil Collins hangja, énektudása, előadókészsége, humora a gyötrelmes utóbbi bő évtized alatt mit sem változott. Talán ezért is lett volna szerencsésebb, ha a kötet magyar címe hűen adja vissza az angolét: „Még nem haltam meg”.


Kapcsolódó cikkek

2022. november 25.

Audi RS Q8 Tarka-barka (harci)kutyafajta

Vannak emberek, akik imádják a nagytestű kutyákat, és vannak, akik kimondottan kedvelik a harciasabb, atletikus megjelenésű, de amúgy bájos kinézetű teremtéseket.

2022. november 25.

A/4-es lapokra fért novellák

Heti egy novellája elolvasására biztat Kávészünet című első kötetében Horváth M. András ügyvéd.