Sikereiben fürdik Sárvár


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még idén az ország tizennegyedik gyógyhelyévé válhat a nyugat-dunántúli Sárvár, köszönhetően az önkormányzati tulajdonú, nyereségesen működő, Európa-hírű gyógy- és wellnessfürdő 2010-es mintegy hárommilliárd forintos, országosan is egyedülálló fejlesztéseinek, valamint a település tudatos orvos-turisztikai, idegenforgalmi és városépítészeti beruházásainak. Sárvár és a fürdő fellendülése 2002-ben – az első Széchenyi-terv támogatásával megvalósult létesítmény átadásával – megindult ugyan, de valódi fordulatot a 2007-es igazgató- és koncepcióváltás után vett: a korábbi gazdasági stagnálást az üzemi eredmény évi százmilliós gyarapodása váltotta fel. Tavaly csaknem felével tovább nőtt az amúgy is népszerű fürdő látogatottsága, miközben az intézmény egyre-másra söpri be a rangos hazai és nemzetközi elismeréseket. A tudatos, energia- és költséghatékony beruházásokkal párhuzamosan folyamatosan bővítették a szolgáltatásokat, ilyen például az igen népszerű baba- és gyerekbarát családi zóna, a hazánkban egészen kivételesnek számító klórmentes, aktívszűrésű víztisztítás, vagy az úttörő jellegű gyógykezelések sora.


Lapunk megjelenésével egy időben, július 13-án nyitotta meg kapuit a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő legújabb attrakciója, a fiataloknak és a felnőtteknek is egyaránt izgalmas játékot s megannyi kihívást ígérő erdei kalandpark. Egy 120 állásos erdei drótkötélpálya, egy tízméteres mászófal s egy íjászpálya is várja az izgalomra vágyókat. A tó fölötti átcsúszások, a nyolc méter magas – igazi erőpróbát jelentő – akadályok még a legbátrabbakat is próbára teszik. Emellett nem csak extrém szórakozást kínál a park, hiszen az erdő fáinak lombkoronája alatt nyolc kötélpálya található, kettő a 3-6 év közötti gyermekeket, további három az iskoláskorúakat szórakoztatja, de a játszótér, vagy a tó körül kialakított erdei tanösvény is izgalmas felfedezéseket ígér. Természetesen a felnőttek sem maradhatnak ki: a számukra épített kötélpályák is különböző nehézségűek, így ki-ki megtalálja a számára vonzó és élményt jelentő szórakozást.

Sikeres volt a merész elrugaszkodás

A kalandpark igazi különlegességét azonban – paradox módon – az az amúgy magától értetődő tény adja, hogy a többi egységhez hasonlóan szerves része lesz a sárvári fürdőkomplexumnak. Azért is említésre érdemes, mert egy átgondolt fejlődés újabb állomásaként tarthat számot a nagyközönség „vízi csemegékre” fogékony, csillapíthatatlan érdeklődésére, mely sűrű látogatással hálálja meg azokat a beruházásokat, melyek az elmúlt öt évben a hazai és az európai fürdők élmezőnyébe emelték Sárvárt. A fürdő az első Széchenyi-terv idején, 2000-2002 között épült fel, ám valódi élettel – az igazgatóként korábban a hévízi fürdőt is nyereséggel irányító – Vancsura Miklós töltötte meg, aki 2007 novemberében érkezett a gyógy- és wellnessközpontot üzemeltető, százszázalékos önkormányzati tulajdonú kft. élére. A sárvári kórházat is igazgató, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöki tisztét is betöltő szakembert nem kis feladat várta, hiszen a társaság gazdálkodása a kritikus határon volt, látogatottsága pedig finoman szólva is hagyott némi kívánnivalót. A városnak tehát lépnie kellett, különösen, hogy már 2002-ben a turizmus fejlesztése mellett döntött. Hogy mennyire jól tette, azt a számok és az elismerések igazolják: az elmúlt tíz évben négyszeresére nőtt a vendégéjszakák száma, csak tavaly elérte a négyszázezret, ezzel pedig az előkelő hatodik helyet szerezte meg a magyarországi idegenforgalmi helyszínek rangsorában. S ez még nem a „végállomás”, a vonzerőt tovább növelheti, hogy az év végére befejeződő akkreditációs eljárás eredményeképp Sárvár egy városrésze megkapja a gyógyhelyminősítést, s ezzel a 14. ilyen települése lesz hazánknak. A gyógyturisztikai ágazatban a minőséget illetően a város már ma is ott van az első három között, ha pedig adottságait továbbra is kiaknázza, még előkelőbb helyre léphet. Erre pedig bőven van lehetősége: ma az úgynevezett termálkörút mentén mintegy háromszáz hektárnyi gyógyhely-fejlesztési terület húzódik.

A településen járva jól látható, hogy a város népszerűségéhez jelentősen hozzájárul a fürdő mint kiemelkedő turisztikai kínálat, így az is kétségtelen, hogy kettejük fejlődése szorosan összefügg. Ezt tükrözi a két szlogen: előbbi az Ötcsillagos várost építünk, míg utóbbi a Sárvár felett mindig kék az ég mottóval csalogatja vendégeit. A vonzerőben ugyanis az is szerepet játszik, hogy a vízi komplexum télen-nyáron használható, s a fedett, gyógyvizes medencékben a fürdőzőknek akkor sem kell csalódniuk, ha épp elered az eső.

Miközben az ország több pontján épp csak vegetálnak az elmúlt évtizedben emelt fürdők, csak úgy lehet megérteni a sárvári csodát, az intézmény példátlan felívelését, ha bekukkantunk a paravánok mögé. A „titokba” beavatva Vancsura Miklós az Ügyvédvilágnak elmondta, abból a felismerésből indultak ki, hogy a fürdőnek változnia kell: olyan kínálatot kell nyújtania, amilyet a vendég szeretne. Volt egy időszak, amikor általánosságban is megtorpantak a fürdőfejlesztések, s a szünetelés – például Sárváron – az ő érkezése idején ért véget. A korábbi pályázatok addigra értek be, így a nagyszabású beruházások 2007-2008 tájékán indulhattak újra. Ennek köszönhetően 2010-ben a sárvári létesítmény gyakorlatilag teljesen megújult. Nemcsak látványában, élmény-, valamint zöldfelület-kínálatában vált vendégbaráttá, hanem a víztisztítás úgynevezett ultraszűrős, klórmentes technológiájával. A várossal összefogva, ehhez kapcsolódik a gyógyhelyi arculat kialakítása, hogy a gyógyüdülőhelyi központban a vendég két fürdőzés között is megtalálja a színvonalas pihenési lehetőségeket. Akár a helyközi közlekedésben, kerékpárkölcsönzőkkel, kisbuszokkal vagy a társtelepülések összekapcsolásával. A vízi komplexumban is egy sajátos működtetési modellt teremtettek meg: többet kínálnak, mint egy hagyományos fürdő, hiszen európai hírű és színvonalú vízi szórakoztató-központot építettek fel az elmúlt öt év alatt az eredeti intézmény alapjain. Egyszerre kínálnak fürdő-, szauna-, wellness- és gyógyászvilágot. A számos kiegészítő attrakció a gyógyulni vágyók mellett minden korosztályt vonz, 0–100 éves korig bezárólag. Sárváron a hagyományosak mellett olyan új, Magyarországon elsőként alkalmazott kezelési technológiákat is meghonosítottak, mint a két éve bevezett, a rándulásokra, sportsérülésekre kidolgozott ionindukciós terápiák, valamint a lökéshullám-, a mágnes-, a hang- és a teljes körű balneoterápia. A fürdőben – egyedülálló módon – a kamaszok speciális arcbőrkezelésére szakosodott szépészeti műhelyt is nyitottak. Mindehhez ingyenes reumatológiai ellátás „jár”, a gyógyászati kezelések szakmai hátterét pedig a nemrég kétszer egymilliárdos fejlesztésen átesett városi kórház biztosítja.

A fejlődéshez természetesen elengedhetetlen volt az önkormányzat támogatása, amelyik kötvénykibocsátással mintegy 1,2 milliárd forintot biztosított az új igazgató fürdőfejlesztő elképzeléseihez, amelyhez a kft. további 1,2 milliárd forintnyi saját erőt biztosított. Ezenfelül még csaknem egymilliárd forint állami-európai uniós pénzt is kaptak. Mivel Vancsura Miklós érkezésekor épp az volt az elvárás, hogy a fürdő hatékonyan működjön, a város elfogadta az új igazgató javaslatait, melyeket egy teljes átvilágítással alapozott meg. Ez nemcsak klasszikus költséglefaragást jelentett, hanem azzal párhuzamosan bevételnövekedést, melyet az új szolgáltatásokkal szerettek volna megalapozni. A fejlesztések ekkor lódultak meg, az eredmények rövid idő alatt igazolták a tervek életszerűségét. Amellett, hogy megtörtént a teljes közműcsere, áttértek egy energiahatékony üzemelésre; ennek és az új létesítményeknek, az országban elsőként bevezetett szolgáltatásoknak köszönhetően évente száz-százmillió forinttal növekedett a fürdő üzemi eredménye. Hiteleit és kötelezettségeit pontosan fizetni tudja, s ma már akár közvetlen eredményt is termelhet a városnak. Igaz, eddig az eredményeket visszaforgatták a fejlesztésekbe, ebből keletkezett a kalandpark 67 milliós saját forrása, amelyhez 29 milliós támogatást nyert a kft. az Új Széchenyi-terv pályázatán. A fürdő legdinamikusabb mutatója a 2011-ben elért 47 százalékos forgalomnövekedés. Összesen 146 dolgozó közös eredménye ez, hiszen ahogy az igazgató mondja, „mindenki maximálisan beletesz mindent a munkába”. Sok vendég értékeli, hogy „a személyzet igyekszik láthatatlanná válni, s csak akkor jön elő, amikor szükség van rá, hogy a látogatók jól érezzék magukat”. Ez olyannyira így van, hogy híre messze földön ismert, a vendégek 40 százaléka külföldi, elsősorban osztrákok, németek, csehek és szlovákok. A fürdő mellett található Park Inn szálloda konferenciavendégei is gyakori vendégek, de sok a magyar visszatérő is, állandó társaságok járnak időről időre, kifejezetten egy-egy attrakció igénybevételére.

Dobogós elismerések

A fürdőhöz egy kemping és egy négycsillagos szálloda is tartozik; a Hotel Vital Med 90 százalék feletti kihasználtsággal működik, míg a kempinget Európa legjobb húsz intézménye közé választották. A fürdő elismerései is figyelemre méltóak: 2004-ben Wellness Center kategóriában, 2005-ben Wellness Medicina kategóriában nyerte el a Magyar Wellness Társaság Nívódíját. A Royal Spas of Europe (Európai Királyi Fürdők Szövetsége) 2004-ben Sárvárt is tagjai közé hívta. Ebben a megtiszteltetésben ez idáig mindössze tíz európai fürdőváros részesülhetett, nyolc különböző országból. A szövetség tagjai közé kizárólag olyan fürdővárosokat vesznek fel, melyek királyi kötődése igazolható, valamint kiemelkedően magas színvonalú fürdőt és szállodát üzemeltetnek.

A EuropeSpa-med minőségi díjat 2007 áprilisában nyerte el: az elismerést előre meghatározott feltételek teljesülése esetén az Európai Fürdőszövetség adja ki. Az intézmény, amely ezt megszerzi, teljesítette az Európai Fürdőszövetség normáit a kúrajellegű infrastruktúrára, higiéniára és a vendég biztonságára vonatkozóan. A gyógy- és wellnessfürdő a megmérettetésen a hatodik legjobb eredményt érte el egész Európában, Magyarországon pedig elsőként kapta meg a díjat. A Magyar Fürdőszövetség minősítő bizottsága 2008-ban a legmagasabb, négycsillagos kategóriába sorolta a sárvári létesítményt, melynek üzemeltetője 2009-ben eleget tett az ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 és a MEES minőségirányítási rendszerek követelményeinek. A fürdő 2010-ben a Nyugat-magyarországi Regionális Minőségi Díj címet is elnyerte.

A családi zóna és a szaunavilág

Az elismerések mögött példás emberi erőfeszítés és komoly technikai beruházások állnak. Az elmúlt öt évben negyven százalékkal növelték meg a medencefelületet, így összesen 24 medencében mintegy 5000 négyzetméternyi vízfelülettel, benne 22 – köztük több, egészen különleges – csúszdával várják a vendégeket. Van például olyan, amelyiken felfelé lehet csúszni, dacolva a gravitációval. A leleményes tervezésnek köszönhetően ma három rész egyesül a komplexumon belül: egy hagyományos, ultraszűrővel ellátott töltő-ürítőmedencés gyógyfürdő, egy korszerű – buzgárokkal, sodrófolyosóval, nyakzuhanyokkal, fényeffektekkel csalogató – strand- és élményfürdő, valamint a 2010 végén átadott családi szárny. Mindez elkülönítve, de átjárható módon. A gyógyfürdőt például egy napsütötte folyosó köti össze a családi részleggel, s mivel a kettő egymástól független, a nyugalomra vágyókat nem zavarja a pancsoló kicsinyek zsivaja. Jóllehet Sárvár fürdőkultúrája eredetileg a gyógyvízre épült, ma már nemcsak a reumatikus panaszokkal érkezők találják meg számításukat, hanem a gyermekes családok, de mindenki más is. A fürdőt egy mintegy tízhektárnyi, gondozott kert teszi még vonzóbbá, s több száz négyzetméternyi árnyékoló zöldfelület, azaz fák és bokrok. A nyári csúcsszezonban akár hétezer ember is elfér, míg a családi részlegben egyidejűleg 1600; az ő kényelmüket az egész létesítményben rengeteg, ingyenes napozóágy, több étterem és büfé is szolgálja, s nem mellékesen az ingyenes parkolás.

Az egyik legnépszerűbb újítás a családi zóna megnyitása volt, melyben a kicsinyek védelme érdekében egy Magyarországon másutt még nem alkalmazott, ultraszűrős technológiát használnak, ami a legkisebb baktériumot is kiszűri úgy, hogy minimális vegyszer kell a víztisztításhoz, és ami a ráadás: az sem a klór. Ez a környezet- és egészségtudatos megoldás egyedülállóan családbaráttá teszi ezt a részleget, hisz a baktérium- és vegyszermentes, kristálytiszta víz nem irritálja az érzékeny bőrűeket.

A családi rész olyan hely, ahol a família apraja-nagyja kedvére válogathat a különböző méretű és meredekségű csúszdák, családi és gyermekmedencék közül. A legidillibb dél-tengeri hangulatot idéző, amfiteátrum-szerűen szétterülő 5000 négyzetméteres épületben van hullámmedence, játékokkal teli bébimedence, mellette egy óriás jakuzzi, így a szülők onnan tarthatják szemmel a legkisebbeket, akik közben csúszdákkal, víziágyúkkal, spriccelőkapuval tarkított gyermekmedencében játszhatnak. A közös élményt a széles családi csúszda biztosítja, de további három óriáscsúszda is tekergőzik az épületen belül és kívül. Van benne játszóház, babavilág, a vakmerőbbeknek nyolc méter magas mászófal. Az óriási napozóterasz mellett ebben az épületben található a felújított, friss gyógyvízzel táplált 25 méteres T-úszómedence, egy bowlingpálya, s egy moziterem, mely a tágas pihenőterek plusz kínálata. Pelenkázóhelyiség, baba-mama szoba, babamelegedő, valamint egy mikróval és bébiétel-melegítővel felszerelt kiskonyha növeli a komfortot. A galérián lévő játszóházban szakképzett óvónők színes programokkal, játékokkal várják a gyermekeket.

A folyamatosan bővülő strand is többgenerációs: van homokozó, elkerített labdázók, gyerekeknek és felnötteknek. A vendégek a kellemes hőfokú szabadtéri medencéket május elejétől szeptember végéig élvezhetik. Óriáscsúszdák, különböző sportlehetőségek, játékok és animációs programok kínálnak megannyi szórakozást. A klasszikus strandmedence mellett megtalálható itt egy retro gyógyvizes medence, egy speciális fejesugró-öböl, egy négypályás verseny- és három óriáscsúszda. Igazi élményt nyújt a hullámmedence, melyben tengernyi nagyságú, kétméteres tajtékokban lehet fürdeni; a szinte „hátborzongató”, de biztonságos viharélményről egy speciális, háromosztatú hullámgép gondoskodik. A strandon egy gyermek-kalandmedence, egy gyermek-élménymedence és egy bébipancsoló, több játszótér, felnőtt-sportpályák, így strandfoci-, strandröplabda- és petanque-pálya is található.

Sárvár további különlegessége a családok számára kínált, pénztárcakímélő árképzés, s az all inclusive jegyrendszer. Utóbbi azt jelenti, hogy belépőjével mindenki oda megy, ahová csak akar, külön fizetni mindössze a szaunarészlegért kell. Utóbbinak ugyanis szintén egészen különleges a kínálata: például aromakabint, gőzfürdőt, bioszaunát és melegjakuzzit is magában rejt. Nem véletlen, hogy az elmúlt években egy önálló, visszatérő vendégköre alakult ki: csak a szaunavilágnak évi ötvenezres a látogatottsága.

Kálmán Attila


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Renoir – Az életöröm művésze

A francia festő műveit Magyarországon először láthatjuk átfogó, reprezentatív kiállításon, méghozzá világszínvonalú tárlaton.

2023. szeptember 27.

Audi Q8 E-tron S line 55 quattro – Jövő-menő

A sima e-tron névből Q8-ra avanzsálódott a megújult elektromos modell, amely így már név alapján is beférkőzött a hattagú Audi SUV-sorozat Q kínálatában. Lényeges változásokat nem a formavilágban, hanem a nagyobb akkumulátor-kapacitásban és a megnövelt teljesítményben kell keresni, no meg egy-két innovatív megoldásban.