Sportközvetítés élő adásban – dr. Iglódi Endre ügyvéd


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A sport minden mennyiségben átitatja az életét, mindennapjait. Természetesen az ügyvédség mellett. Sporttudósítóként 1981-től a legkülönbözőbb médiákban számol be Zala megye, azon belül Hévíz és Keszthely élsportjáról. A fél évtizede indult hétfői, illetve vasárnap reggeli sportműsora az egyik leghallgatottabb program a Helikon Rádió 50 km-es vonzástérségében. Interjúm alatt is (2015. december 21.) élőben jelentkezett be és mondhatni egy levegővétellel számolt be a vezető sportágak aktuális teljesítményeiről. Beszélgetés dr. Iglódi Endre ügyvéddel, a Zala Megyei Ügyvédi Kamara tagjával.


– „Kezit csókolom! Jó napot kívánok! Köszöntöm a Helikon Rádió hallgatóit! A klubvilágbajnokságot labdarúgásban a Barcelona nyerte. Nincs ebben semmi meglepő, az ellenfele az argentin River Plate volt. 3-0-ra győzött a Barca, Messi 1, Suárez pedig 2 gólt szerzett. Egyébként Japánban rendezték a tornát és MVP játékosnak Suárezt választották. Még néhány eredmény a hétvégéről: a Manchester United vesztett, a Chelsea Mourinhot elküldte, és egyből nyert is a csapat a Sunderland ellen 3-1-re. A spanyol bajnokságban a Real Madrid gólrekordot döntött: 10-2-re nyert. Ami érdekes, hogy az ellenfeléből két játékost kiállítottak, de a 12-dik percben még a vendégek vezettek 2-1 arányban. A német bajnokságban ismét győzött a Herta, Dárdai Pál csapata a harmadik helyen fog telelni. És akkor kézilabda minden mennyiségben. Tegnap este játszották a világbajnoki döntőt Dániában a hölgyek. A pályán 5 győri játékost láthattunk, hárman közülük világbajnok, nem is akármilyen teljesítménnyel, hiszen Grimsbö remekelt a norvégok kapujában, Heidi Löke pedig változatlanul a világ legjobb beállósa. A hollandoknál ott volt Groot, ebből következőleg a hollandok lettek a másodikak. Nagyon érdekes volt a harmadik helyért vívott találkozó, fölényesen győzött Románia, így Lengyelország lett a negyedik helyezett. Franciaország lett a hetedik helyen zárt, Montenegró a nyolcadik, és ami számunkra a legszomorúbb, hogy Magyarország a 11-edik lett, így nem jutottunk ki az Olimpiára. Úszás: Hosszú Katinka egy héttel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokban versenyzett és nyert is 4 számban. Most a hétvégén Oroszországban lépett a rajtkőre és újra remekelt. Ő lett az év úszónője Magyarországon, Európában és a világon is. Itthon Győrött rendeztek egy nagyszabású versenyt és kérem, hogy jegyezzenek meg egy nevet: úgy hívják, hogy Késely Ajna. Azt kell tudni róla, hogy egy év alatt 9,5 másodpercet javított a 400 m gyorson. Most éppen 4:07 az ideje Ajnának, és ez az idő 2 másodpercre van Hosszú Katinka rekordjától. És ami a lényeg, Kései Ajna 14 esztendős! Ha úszás, akkor jelezném, hogy a héten választják meg Zala megyében a legjobb sportolókat és nagy esélye van Molnár Flórának a nagykanizsaiak úszójának, aki a közelmúltban 50 m és 100 m gyorson is remekelt a rövid pályás Európa-bajnokságon. A végére a kosárlabdát hagytam: a ZTE győzött a Paks ellen. Negyedik helyen várják a Karácsonyt, a hölgyek kikaptak a Pécstől, így ők a 8-adik helyen telelnek. Én kívánok mindenkinek sportos napot, sportos hetet, ezen túlmenően áldott, szép Karácsonyt! A viszont hallásra!”

2006. óta a Magyar Ügyvédi Tanács országos elnökségének tagja. Ő szervezte meg 2008-ban a Keszthelyi Ügyvédi Munkaközösség 50 esztendős múltját részletező vándorgyűlést. A Zala Megyei Jogász Egylet elnökségi tagja. Ügyvédi munkájáért és a kamarai megbízatásáért a vezetőség Az Ügyvédségért kitüntető címet adományozta neki 2015-ben. 

– Kisgyerekkorom óta csak két pálya érdekelt: a színészet és az ügyvédség. Az egyik bátyám jogot végzett, ami egyfajta biztos útmutató is volt számomra, hogy ezt a pályát fogom választani. Az egyetem után szívesen maradtam volna Budapesten ügyvédjelöltnek, de nehéz volt akkoriban. Zala megyébe adódott lehetőség és dr. Takáts Ádám, illetve dr. Török Ferenc pozitívan bírálta el a pályázatomat így 1979. március 15-től Keszthelyre kerültem. Érdekes az életemben, hogy amikor egy év múlva megnyerten az Országos Ügyvédjelölti Perbeszédet a 253 jelölt közül, lehetőségem nyílt arra, hogy Budapesten folytassam az ügyvédjelölti pályámat, de már nem akartam otthagyni Keszthelyt. Azóta is a városban, a Kastély utcában tevékenykedem, immár 37 esztendeje. 2014 májusa óta a Magyar Ügyvédi Kamara egyik fegyelmi megbízottja vagyok, ami nagy kötelezettséggel, sok munkával jár, de az ügyvédség érdekében tevékenykedni nagyon jó dolog.

A kamarai díj egy lélekemelő pillanat volt számomra. Legszívesebben mindenkinek egyesével külön-külön köszönném meg, akinek egyáltalán ez az ötlet megfordult a fejében, és aki ezt megszavazta. Külön megtiszteltetés számomra, hogy ezt a díjat vidéki, kisvárosi ügyvédként vehettem át.

Közel 40 éve él Keszthelyen, mondhatni ízig-vérig lokálpatrióta. 1990 és 1994 között az első keszthelyi önkormányzat Jogi és Ügyrendi Bizottságának elnöke, 2002-ben a Zala Megyei Közgyűlés tagja volt. 2006-tól az Ifjúsági és Sportügyekért felelős Tanács tagja. Keszthely város sport-és kulturális fejlődése kapcsán számos rangos tisztséget tölt be, meghatározó jelenségnek mondhatja magát, hiszen 2010-ben Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete a város érdekében kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkája elismeréséül a „Keszthely Városért” kitüntető címet adományozta. Keszthely és Hévíz sportjáért szintén elismerésben részesült. A társszerzőként írt Keszthely város XX. századi olimpikonjairól szóló könyve mellett, kiemelkedőek a Ki kicsoda Keszthelyen? Ki kicsoda Zalaegerszegen? című alkotásai is, illetve több könyv lektorálásában is részt vett, és ha jól tudom a közeljövőben is készül egy kuriózum. 

– Követem a város életét, igyekszem tenni is érte. Több könyvet lektoráltam például vitorlázás és sportlövészet témában is, nemrégen megírtam Hévíz kézilabda történetét, sportversenyeket is próbálok szervezni a térségben. Egy hosszas kutatómunka eredményeképpen Keszthely Sporttörténetéről egy 1500 oldalas könyvem íródik egy szerző társammal, ami sportszakmai szempontból egy ritkaság.
Nagykanizsán születtem, ott érettségiztem, imádom a vidéki életet, Keszthelyt, sokat köszönhetek a városnak is, mindig odafigyelek a társadalmi megbízatásaimra. Számos civil szervezetben is tevékenykedek és büszke vagyok arra, hogy Keszthely Pro Urbe kitüntetésében részesültem, azt megelőzően pedig Keszthely Város Sportjáért kitüntetésben. Tagja vagyok a Magyar Olimpiai Bizottság Emlék és Hagyományőrző Bizottságának, illetve a Csík Ferenc Olimpiai Baráti Kör létrehozója és alelnöke vagyok. 2009-ben az én rendezésemben került sor a Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlésének keszthelyi megrendezésére. Emellett rendszeres főszervezője voltam a Városi Sportgála rendezvényeknek.  Alelnöki tisztséget töltöttem be a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesületében, valamint tagja vagyok a Zala Megyei Kézilabda Szövetség Elnökségének, valamint az MKSZ teljes ülésének. Amire nagyon büszke vagyok az a keszthelyi Csík Ferenc sétányon egy 12 mázsás gránittábla elhelyezése, amely annak a 12 sportolónak a nevét őrzi, akik a XX-dik században Keszthelyről eljutottak az Olimpiáig. 

Nemcsak a sporteseményekről tudósít, hanem maga is sportol. Családja követi példáját?

– Igen, imádok sportolni, teniszezem, úszom, korábban labdarúgóként játszottam a Nagykanizsa, a BEAC és a Keszthely csapatában. Az utóbbi színeiben tagja voltam a második vonalba jutott futball csapatnak. A családban rendszeres a testmozgás, szeretünk a szabadlevegőn lenni. A kisebbik lányom röplabdázik, a fiam korábban a Hévíz FC. ifjúsági csapataiban futballozott, a nagyobbik lányom a Hévíz NB II női kézilabda csapatában játszott 153 alkalommal. A nejem is teniszezett magas szinten, de egy sérülés miatt most a spinning és a futás a kedvenc időtöltése.

A színházi életet is követem, Keszthely Város Színházáért Alapítvány egyik alapítója, támogatója voltam. A közjegyző nejemmel hetente otthon filmklubot tartunk, ami abból áll, hogy megnézünk két magunk által kiválasztott filmet, majd kiértékeljük. Büszke vagyok a gyermekeimre, a nagyobbik fiam jogot végzett Pécsett, az igazságügy területén tevékenykedik, a nagyobbik lányom utolsó éves jogász a PTE-n, és a kicsi lányom is a többiekhez hasonlóan kiváló tanuló a keszthelyi Vajda János Gimnáziumban. 

Meg sem kérdezem, hogy szabadidejében mivel szokott foglalkozni, hiszen a válasz egyértelmű lenne.

– Abszolút hobbim a sport, e körül forog a világ, teszi teljessé az életemet. Sporton belül a labdarúgás és a kézilabda. A labdarúgásban több mint százszor játszottam a BEAC-ban, egyetemi válogatottságig vittem, kispályán országon döntőt játszottunk az ELTE csapatával. A kézilabda is nagy szerelem, a balatoni szomszédom Kovács Péter, aki a XX-dik század legjobb magyar kézilabdázója, de a maiakkal is jó a kapcsolatom. Az úszás is egy nagy hobbi, az úszóválogatottban számos barátom van. A nyarakat Szigligeten töltöm, ahol több mint egy tucat kiváló magyar sportember tölti a szabadidejét és nekik a közelmúltban egy-egy emlékfa lett ültetve.  A családban a szabadidő meghatározó szerepe az aktív sporté, meccsről meccsre járok az olimpiáktól a megyei harmadosztályú bajnokságokig. Érdekel a küzdelem, a hangulat, az emberek. Ez határozza meg a mindennapjaimat. Ha meg nem a helyszínen vagyok, akkor a TV képernyőjén keresztül figyelem a napi sporteseményeket.

1980-ban büntetőjogi perbeszéd versenyt nyert, most pedig a polgári jogi szakvizsga bizottság tagja már 10 éve. Melyik az igazi szakterülete?

– Kisvárosban mint Keszthelyen nem jellemző az a fajta szakosodás mint a fővárosban vagy a megyei jogú városokban, itt általában mindenki mindennel foglalkozott. Én elsősorban manapság polgári jogi, családi jogi perekkel, illetve ingatlan ügyekkel foglalkozom, munkám jelentős hányada a MÜK-ben betöltött beosztásomból fakad.

 


Kapcsolódó cikkek

2022. június 24.

Hormonok és gének bűvöletében

Egészséges életünk megőrzéséhez, eléréséhez tudatos életvitelre van szükségünk – állítják két nyári könyvújdonság szerzői.