Szabad szabadtéri színházak

Mégsem marad el a nyári szezon, megkötések nélkül láthatunk szabadtéri színházi előadásokat, koncerteket 2020 nyarán is.

Távolságtartás nélkül, közvetlen egymás mellett foglalhat helyet a közönség a nyitott színházakban, előadóterekben a járványhelyzet megszűntével. Bár az előre eltervezett programok közül – a próbák kényszerű hiánya miatt – néhány elmarad, korábbi kőszínházi produkciók költöznek a nyílt térre, és koncerteknek sem leszünk híján.

Mégis lesz Budapesti Nyári Fesztivál

2020 júliusában és augusztusában hat estnek is örülhetünk a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, és nem marad el a hagyományos Városmajori Szemle sem a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Rost Andrea és Piotr Beczala július 17-ei margitszigeti gálakoncertjén operaáriákat, duetteket és operettdalokat hallhatunk a lengyel születésű lírai tenor és a magyar szoprán előadásában, a Magyar Állami Operaház Zenekara kíséretében. Egy héttel később Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra ad koncertet, melyen a basszusgitáron játszó szerb rendező és csapata a kóló ritmusát elegyíti a balkáni rumbával, valamint a rock hangzásvilágával. Július 30-án az Óbudai Danubia Zenekar Federico Fellini 100 címmel filmzene-koncerttel mutatkozik be. Augusztus végén a nagyszínpadon lesz Best of Geszti-, Fenyő Miklós- és Budapest Bár-koncert is.

Szabadtéri színházak - Városmajori Szabadtéri Színpad

Ezúttal is a minőség a programsorozat közös nevezője (Fotó: Szabad Tér)

Június helyett ezúttal a nyár végén tartják meg a Városmajori Színházi Szemlét. Az előadásokat egy szakmai csapat válogatta az elmúlt évek legjobbnak ítélt, nem budapesti színházi kínálatból. Idén hat város nyolc népszerű darabja verseng a programban: a miskolci, a győri és a tatabányai színházak mellett láthatjuk a szabadkai, a temesvári és nagyváradi színtársulat egy-egy produkcióját is.

Augusztus 24-ike és szeptember 11-ike között bohózat, krimi, dráma, szerelmi história, vígjáték és klasszikus darabok között válogathatunk, s a szervezők szerint most is a minőség a program közös nevezője. A nyitó művet a tatabányai Jászai Mari Színház Népház társulata adja elő: A kutya különös esete az éjszakában című előadás egy autista fiúról szól. A Miskolci Nemzeti Színház gárdája a Mohácsi-testvérek átiratában mutatja be Shakespeare drámáját, A velencei kalmárt. A Győri Nemzeti Színház Agatha Christie Váratlan vendég című krimijét állítja színre. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Pirandello IV. Henrikjével jön a fővárosba, mely a normalitás és a téboly határának kérdéseit feszegeti. Ugyancsak a temesváriak viszik színpadra Kokan Mladenović: Hattyúk tava újratöltve című darabját, mely a mesék nélküli világról fest bizarr képet. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szép Ernő szerelmetes históriájával, a Lila ákáccal érkezik. A nagyváradi Szigligeti Színház csapata Heltai Jenő bohózatát, a Naftalint dolgozza fel, és ígér sok vidámságot, tanulságokkal. A nagyváradiak fellépnek Molière A mizantróp című komédiájával is. Az embergyűlölőről szóló tanulságos alkotást látva egyszerre nevethetünk és sírhatunk, legfőképp önmagunkon.

Az előadásokat követően szakmai zsűri osztja majd ki díjait.

További infók: www.szabadter.hu

Szegedi Szabadtéri Játékok, a Dóm téren is!

A korábbi pesszimista előrejelzésekkel szemben 2020-ban is lesznek előadások a Dóm téren. Július 24-én az Akárki című „moralitásjáték” látható a székesegyház előtt. A mű az emberi lét alapkérdéseivel foglalkozik, a főszerepben Zsótér Sándorral és Hegedűs D. Gézával, a rendező Bodolay Géza. „Most jött el a történelmi pillanat, amellyel mintegy kilencven éve adósok vagyunk, hiszen a Szegedi Szabadtéri Játékok előképe a salzburgi dóm előtti játékok, amelynek műsorán minden évben az Akárkit állítják színre” – érvel a darab mellett Herczeg Tamás igazgató. Augusztus 15-én pedig egy szimfonikus zenekari koncert élvezhető a Fogadalmi Templom előtt, melyet a nézők ingyen tekinthetnek meg.

Szabadtéri színházak - Szeged

„Moralitásjáték” helyszíne lesz a Dóm tér (Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok)

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon négy premier várja az érdeklődőket. Július 17-én és 18-án Händel Agrippina című vígoperájával indul az évad, július 24-én és 25-én jön a Játékszín vígjátéka, a Legénybúcsú, Szerednyey Béla, Nagy Sándor és a rendező, Szente Vajk főszereplésével. Moliére Úrhatnám polgár című komédiája Parti-Nagy Lajos fordításában, Szirtes Edina „Mókus” dalaival, Herczeg Tamás rendezésében augusztus 7-én és 8-án lesz műsoron, míg a Hófehérke és a hét törpe családi mesebalettje augusztus 21-én és 22-én nézhető meg.

Mivel a nagyszínpad előadásainak jó része elmaradt idén, a tervek szerint a várt előadásokat a 2021-es nyári idényben tartják meg. Egy év késéssel, de érkezik a Jézus Krisztus Szupersztár című Webber-rockopera, Shakespeare romantikus vígjátéka, a Sok hűhó semmiért, és visszatér a Dóm térre a nagy sikert aratott musical, az Apáca show, mely innen indult két éve hódító útjára. Jövőre Bernstein klasszikusa, a West Side Story zárja a nyári idényt.

Bővebben: www.szegediszabadteri.hu

Budai Szabadtéri Színház: változatos műfajokkal

Talán nem is bánják a Csillebérci Úttörőtábor területén július 11-étől működő Budai Szabadtéri Színház szervezői, hogy eltolódott egy hónappal a nyitás, mert a júniusi előadások nagy részét amúgy is elmosta volna az eső…

Szabadtéri színházak - Budai Szabadtéri Színház

Szimfonikus koncerten szólal meg a Képzelt riport… (Fotó: Budai Szabadtéri Színház)

2020 nyarán lesz itt krimi és kabaré, akusztikus és lemezbemutató koncert, operettgála és musical. A Group ’n’ Swing zenekar július 18-án lép fel, július 31-én a Szép nyári nap című, egykoron a Budapesti Operettszínházban bemutatott musical elevenedik meg, mely a Neoton együttes dalaira épül. Chile-bérci latin parti címmel augusztus 1-jén, szombaton egész nap a latin muzsikáé a főszerep, karneváli hangulatban: koncerttel, tánc show-val, karibi ételekkel és italokkal. Augusztus 16-án a Budapesti Showszínház produkciójában éled újjá a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darab, szimfonikus koncertként. Zséda Életben maradni címmel itt énekli el közönség előtt új albumának dalait szeptember 5-én, egy nappal később pedig az Edda akusztikus koncerttel lepi meg híveit.

Vasárnap délelőttönként a gyerekeket és a családokat mesedarabok várják.

Bővebben a programokról: www.showszinhaz.hu

Tisza-tó: a természet operaháza

Hetedik éve a Tiszta-tó köré szerveződik az a komolyzenei rendezvénysorozat, mely a Tisza-tavi Fesztivál gyűjtőnév alatt valósul meg, 2020-ban július 31-ike és augusztus 2-ika között. A három nap során a közönség nem mindennapi közegben láthatja a magyar komolyzene legjelesebb szereplőit: az események a Tisza-tó tíz környező településén zajlanak.

Szabadtéri színházak - Tisza-tó

Különleges helyszínek, varázslatos koncertélmények (Fotó: Tisza-tavi Fesztivál)

A nyitóesten, Tiszafüreden, a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban a Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertjét lehet meghallgatni, majd másnap már reggeltől beindul az élet a Tour D’Opera biciklitúrával, közvetlen hangulatú koncertekkel, melyek után a közönség kötetlenül találkozhat a fellépő művészekkel. Lesznek programok Sarudon, az Élményfaluban, Tiszanánán, a dinnyésháti kikötőben, Tiszaszőlősön. Délelőtt Poroszlón, a református templomban a Vox Mirabilis kamarakórus énekel, Abádszalókon, a strandon az Otherside Music lép fel. Vásáry André Kiskörén ad koncertet. A 100 tagú Cigányzenekar a tiszaderzsi kikötőben játszik, és a helyi népdalkört is kíséri majd. Tiszaszőlősön Sári Évi musical-előadása látható-hallható. Augusztus 2-án, vasárnap reggel Miklósa Erika operaénekessel indul az „Operun” futás, délelőtt Tiszafüreden szól majd a dixieland, a Faremido Operatársulat pedig a műfaj rejtelmeibe vezet be. Délután Lőrincz Judit szoprán- és Turpinszky Gippert Béla tenorénekes előadását lehet élvezni a Kormorán-kikötő közelében, hajókra szállva, a vízről.

„Szeretnénk több irányból megmutatni a tó szépségét, és egyúttal elérni, hogy a családok, baráti társaságok számára, értékes legyen az együtt töltött idő” – fogalmazza Debreczeni Ildikó, az idilli, világörökségi helyszíneken zajló fesztivál megálmodója, aki közel áll a művészethez, hisz eredeti hívatása szerint jelmeztervező. Úgy gondolja, hogy a sport- és kulturális programokra ellátogató négyezer vendég biztonságban lesz a különleges kialakítású, döntő többségében szabadtéri rendezvényeken, s továbbra is megmaradhat az az emberközeli hangulat, amely eddig is jellemezte a rendezvényt.

A részletes program a fesztivál weboldalán böngészhető végig: www.tiszatavifesztival.hu

Kapcsolódó cikkek:


A szocializmus bűnbarlangjai
2020. október 23.

A szocializmus bűnbarlangjai

Milyen volt a bűnözés a Kádár-éra alatt? Kik voltak főszereplők a bűnözők, a bűnüldözők, a védőügyvédek között? Izgalmas kötetből olvashatjuk ki a válaszokat – a teljesség igénye nélkül.

Széllkapu: szabadidőpark, szélcsatornával
2020. október 16.

Széllkapu: szabadidőpark, szélcsatornával

Ideális találkozó- és pihenőhely Buda új parkja: botanikus kertet idéző gazdag növényzettel, függőkerttel, vízfüggönnyel, pihenőbútorokkal – és három különleges építménnyel.

Tisztelgés Barcsay Jenő előtt
2020. október 9.

Tisztelgés Barcsay Jenő előtt

A neves festő izgalmas korszakait jeleníti meg a Ferenczy Múzeum legújabb kiállítása Szentendrén, abban a városban, ahol a művész élete jelentős részét töltötte.

Margó, a „maszkos” irodalmi fesztivál
2020. október 2.

Margó, a „maszkos” irodalmi fesztivál

Hatvan program során sok-sok kortárs szerzővel találkozhatunk 2020 októberének derekán a Várkert Bazárban, ahol meg is vásárolhatjuk legújabb könyvüket. Jól jöhetnek önkéntes karanténnapjainkra.

Az ikonikus ironikus – Füles, a fotóművész
2020. szeptember 25.

Az ikonikus ironikus – Füles, a fotóművész

Kevés fotós mondhatja el magáról, hogy egyszerre két kiállítást is rendeznek tiszteletére. Márpedig Füles, azaz Tóth József különleges alkotásait egy időben két helyen is láthatjuk Budapesten, 2020 őszén.