Találkoztam boldog emberekkel is


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vitatom dr. Bodolai László „Találkoztam boldog cigányokkal is” című – Ügyvédvilág IV. évfolyam I. számában megjelent – cikkében kifejtett álláspontját, mely szerint a cigánybűnözéssel kapcsolatos politikai korrektségnek „álcázott” vita „álvita” lenne. Sajnálatos módon a szerző tényleg nem veszi komolyan a politikai korrektséget írásában. Már a cikk címe is értelmezhetetlen számomra, az illusztrációként megjelenített fényképek viszont kizárólag negatív, és dehonesztáló képek a cigányságról. A „Barnállik a PKKB folyosója” kifejezés sérti a romák emberi méltóságát, és ez még akkor is így van,…

Vitatom dr. Bodolai László „Találkoztam boldog cigányokkal is” című – Ügyvédvilág IV. évfolyam I. számában megjelent – cikkében kifejtett álláspontját, mely szerint a cigánybűnözéssel kapcsolatos politikai korrektségnek „álcázott” vita „álvita” lenne. Sajnálatos módon a szerző tényleg nem veszi komolyan a politikai korrektséget írásában.

Már a cikk címe is értelmezhetetlen számomra, az illusztrációként megjelenített fényképek viszont kizárólag negatív, és dehonesztáló képek a cigányságról. A „Barnállik a PKKB folyosója” kifejezés sérti a romák emberi méltóságát, és ez még akkor is így van, ha kollégám nem a saját véleményét fogalmazza meg, hanem a „magyar valóság szomorú szegletét idézi”. A szerző kifogásolja a rendőrség fellépésének hiányát egy két évvel ezelőtti eseményen, melyet „romamars”-nak nevez. Az erődemonstrációt természetesen én is láttam hazai videómegosztó oldalakon, ugyanakkor kétséget kizáróan nem merném állítani, hogy azon csak romák vettek volna részt. Felhívnám a kollégám figyelmét a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. tv. 7. § (1) bekezdésére, mely kimondja, hogy „Valamely nemzeti, etnikai csoporthoz, kisebbséghez való tartozás vállalása, és kinyilvánítása az egyén kizárólagos, és elidegeníthetetlen joga”.

Az sem szerencsés, hogy Marián Cosma kézilabdázó meggyilkolása kapcsán a szerző prejudikál, és bűnszervezetet vizionál, amikor még a nyomozást sem zárták le. A bűncselekmény minősítésére kívülállóként javaslatot tenni a büntetőeljárásnak ebben a szakaszában merészségnek tűnik. Emlékezzünk vissza Simon Tibor labdarúgó ugyancsak megrázó halálesetére, amikor a Fővárosi Bíróság – hatályon kívül helyezett első fokú ítéletet követően – végül halált okozó testi sértésben, és garázdaságban találta bűnösnek az elkövetőket.

Meggyőződésem, hogy „cigánybűnözés” nem létezik, mivel kollektív bűnösség nincsen, csak az egyén tartozik felelősséggel tetteiért. A probléma valódi okait feltárni nem feladatom, de gyakorló jogászként megszólalni, a társadalomban már amúgy is erősödő előítéletekkel szemben, kötelességemnek éreztem.

Dr. Gerő Tamás ügyvéd
A Jogászokkal a Demokratikus Jogállamért Egyesület alelnöke

 

A kép forrása: Internetdetektív „Prímáspárbajt vívnak a Margitszigeten” című cikke (http://www.internetdetektiv.hu)


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!

2023. május 19.

Bécs folyamatos fejlődésben

A világ egyik legélhetőbb városa egyszerre újít, kísérletez, tervez és megvalósít, hogy az ott élők a lehető legjobban érezzék magukat.