Tanácsok és tippek budapesti utazóknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Készen áll a bőröndje? Indulhatunk! Talán ezzel a szlogennel lehet bíztatni mindazokat, akik arra csábulnának, hogy Budapesten töltsenek el néhány napot szállodai körülmények között. Csak jól kell tudni keresni, s máris kezdődhet a kaland.


Kevés olyan szektor van a szolgáltatóiparban, amely olyan választékot kínálna, különösen Budapesten, mint a szállodaipar. Vagy maradunk a régi, bevált, de lehet, hogy kissé unalmas kedvenc szálláshelyünknél, de érdemesebb kicsit frissíteni, változtatni, mert akkor könnyebb a mindennapi mókuskerékből kiszállni és 100%-osan átadni magunkat a lazításnak és pihenésnek. Ha üzleti útra kelünk, tárgyalnunk kell, munkareggeli vagy munkaebéd a cél, a szempontok akkor sem nagyon különbözőek.

Kezdjük az elején. Kétségtelen, hogy az internet a leggyorsabb és legkönnyebben el­érhető „útvesztő”, de ha okosan ütjük be a keresőszót, akkor máris megspóroltunk magunknak sok felesleges kattintást. Ha tehát Budapest a cél, akkor Szálloda Budapest, Szálloda Budapesten a legmegfelelőbb varázsszó

 

Tudjunk róla, hogy a felugró találatok legtetején mindig fizetett hirdetéssel találhatók, ám korántsem biztos, hogy nekünk a reklámbüdzsét itt elköltő szálláshelyre van szükségünk. ebben az esetben igenis, adjuk kicsit „alább”.

És hogy válogassunk a kínálkozó több száz oldal többezres kínálatából?

Egyszerű, még ha nem is tűnik annak. Hol legyen a szállodánk? Természetesen jó közlekedésnél, főútvonal vagy autópálya kö­zelében, mert igazán kár utazással tölteni a pihenésre szánt drága időt. Igen ám, de ezeken a helyeken a levegő nagyon szennyezett… És mégis, lehet találni olyan szállodát is – ha pár másodpercet rászánunk –, amelynek van kerthelyisége, növényekkel, fákkal, bokrokkal frissítik és tisztítják a levegőt, és nem utolsósorban a kerthelyiségben van ­éttermi kiszolgálás is. Jut eszembe: ha családdal, kisebb vagy nagyobb gyermekkel utazunk, érdemes megnézni, hogy van-e lehetőség a szállodában játékra, játszótérre, szaladgálásra – különösen a nyári és a ta­vaszi hónapokban fontos szempont ez. De legyen az üzleti megbeszélés, tárgyalás, mennyivel nyerőbb pozícióban vagyunk már azzal, hogy természetes és kellemes kör­nyezetet választunk helyszínül.

Ha rátaláltunk főút­vonalhoz közeli, ám mégis csendes, zöldövezeti szállodára, akkor nézzünk a ház belsejébe. Legyünk igényesek, ha már egyszer rászánjuk magunkat. Legyen a szoba légkondicionált, gondoljunk az antiallergén szőnyegre, a televízió-csatornák választékára, mert a bent töltött órák minő­sége a legmeghatározóbb. Külön fordítsunk ­figyelmet a szálloda tisztaságának más vendégek általi minősítésére, hiszen amíg nem vagyunk a helyszínen, ez addig zsákbamacska. És ugye nincs annál rombolóbb, mint amikor „szégyenfolt” esik a szálloda csillagaira…

 

Akár üzleti útra, akár pihenésre választunk szállást magunknak, alaposan böngésszük át a kiválasztott szálloda egyéb szolgáltatásait – mert hogy a lényeg igazán ebben van. Van-e például lehetőség gyermekfelügye­letre, mi van akkor, ha otthon felejtem az öltönyömet, vagy nem hoztam magammal hajszárítót… Tegyük meg magunkért, hogy megadjuk a testünknek is, ami jár neki. Azaz jó, ha a szállásunkon (és nem feltétlenül wellness hotelről beszélünk) van wellness szolgáltatás, és az még jobb, ha többféle. Így akár több napig vagy egy egész hétig itt tartózkodva mindent kipróbálhatunk, mindennap szerezhetünk magunknak meglepetést. A test és a lélek is meghálálja! Mellesleg jegyzem meg, ­figyeljünk arra is, hogy ezek a szolgáltatások ingyenesek-e, mert a végén jól megugorhat számlánk végösszege, ha minden szolgáltatásért külön kell fizetnünk. Az igazán profi szállodák kényeztetik Önt, nem a zsebében kotorásznak, mert tudják, hogy hosszú távon ezzel megnyerik Önt maguknak.

Mi lesz az autómmal? Ami alaphelyzetben is pár milliós érték. Legyen a szállodának saját és zárt parkolója, mert a járművünket csak így tudhatjuk biztonságban. Nem ér­demes kockáztatnunk az éjszakai nyugalmunkat.
Más nem is maradt hátra, mint az étkezés. A legtöbb szállodának van étterme vagy ­étkezési lehetősége, de erre azért figyeljünk oda, hogy mit kínálnak. Várja el, hogy a reggeli legyen benne a szoba árában, és nem kontinentális reggeli, hanem tisztességes és kiadós svédasztalos. Mert akkor miben is különbözik a pihenés reggel az otthon kutyafuttában felhörpintett kávétól, ha még ennek sem adjuk meg a módját! Ha már étterem: a kényelem akkor tökéletes, ha élünk a félpanzióval, ami rendszerint megéri az árát. Nézzük meg böngészés közben a szálloda éttermét is – keressünk fotókat, hogy igazán hangulatunkhoz illő legyen. És persze nézzük meg az étlapot, hogy ne ott érjen csalódás, ha mindössze néhány sablonos és unalmas fogást kínálnak nekünk.

Mindez néhány kattintás, talán még annyi időt sem igényel, mint amennyi idő alatt elolvasta böngészőnket.

Persze, valami kimaradt! Az ár. Ezt hagyja a végére. Mi mindent becsomagoltunk Önnek, utoljára nézze meg azt, hogy mindez mennyiért éri meg Önnek. Legyen igényes, ne dőljön be a „nem is igaz” kedvezményeknek! Hiszen a szállodaipar sok száz résztvevője mind az Ön kegyeit keresi!

Készen áll a bőröndje? Indulhatunk!

A cikk az Ügyvédvilág 2013 áprilisi számában olvasható.


Kapcsolódó cikkek

2023. május 31.

Ford Explorer PHEV Platinum – Újra(át)tervezve

1990 óta íródik történelme az Explorernek, melyet most az alapoktól újraterveztek. Maradt az igazi amerikai feeling, természetesen hatalmas dobozba csomagolva, és amely már egy összetett hibrid rendszert is kínál.

2023. május 26.

Szabadtéren szabadabban

Ennyire gazdag szabadtéri színjátszás sehol máshol nincs a világban. Íme a nyári kínálat!