Újszókincstár Covid idején – 2022 Koronavírus


További új. vagy új értelmet nyert szavakkal, kifejezésekkel gyarapodott a magyar nyelv a koronavírus-járvány elmúlt hónapjaiban is, melyek 2022-ben is gyakran felbukkannak.

A pandémia idején mindennapossá váltak a köznyelvben olyan szavak, fogalmak, amelyeket korábban alig vagy egyáltalán nem használtunk. Néhány közülük divatossá, népszerűvé is vált. A Magyarországon is csaknem két éve tartó járványnak több korszaka, hulláma is zajlott-zajlik, de az igazi fordulópontot az oltás megjelenése jelentette – a magyar nyelvben is.

A nyelvi változásokról először 2020 decemberében írtunk (Karanténszókincs 2021). Abban az évben lett kötelező a maszk viselete, a karantén, a szociális távolságtartás, vált elfogadottá a home office, a digitális oktatás, és születtek meg azok a humoros szavak is, melyek jól fejezték ki az akkori életérzést: covidinka, karantorna, maszkszelfi, fotelvirológus. Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész könyvet is szentelt a jelenségnek, Karanténszótár címmel.

2021 elején, az oltóanyag, az oltás megjelenésével új élethelyzetbe kerültünk, és a leggyakrabban használt szavak élmezőnyében a vírus és a virológus szó hátrább csúszott, hogy átadja helyét az oltásnak, illetve az olt szótőből képzett szavaknak, szóösszetételeknek: oltakozás, oltási terv, átoltottság. Erről újabb cikkben emlékeztünk meg az esztendő közepén (Karanténszókincs 2.).

Azóta eltelt újabb fél év, és bár azt hittük, hogy az oltás mindent megold, a járvány nem múlt el. A médiában megszólaló, magyarázó, elemző, tanácsot adó – korábban szinte teljesen ismeretlen – virológusok még mindig a legismertebb emberek közé tartoznak, nevüket kívülről fújjuk. Eközben pedig újabb szavakat kezdtünk el gyakrabban használni az oltakozás, az egészségügy világából. E szavak hűen tükrözik, hogy a járvánnyal összefüggésben újabban mi áll érdeklődésünk középpontjában.

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész Karanténszótár c. könyve - nő, vakcina

(Fotók: Pixabay)

 Oltás, vakcina, vírus

Oltási hét, kötelező oltás, oltatlanok, alacsony átoltottság, magas átoltottság, emlékeztető oltás, frissítő oltás, harmadik oltás, negyedik hullám. Oltáskeverés, oltáskombináció, keresztoltás, oltáshatékonyság, megfertőződött oltottak. Vakcináltak, vakcinaturizmus. Megszelídülő vírus, vírusminta, vírusváltozat, terjedési sebesség, szupervariáns, domináns variáns, delta, delta plusz, omikron. Negyedik oltás, ötödik hullám.

Amikor végre megjelentek az oltások, ki gondolt még arra, hogy néhány hónap elteltével harmadik, „emlékeztető” oltásra is szükség lesz, és arról fogunk beszélni, hogy mely oltóanyagot mivel ajánlatos keverni – és mivel nem. Az meg még kevésbé jutott eszünkbe, hogy ha szakemberek egy oltáskombinációt nem javasolnak majd számunkra, akkor keresztoltásként járványügyben mérvadónak számítók azt mégis miért adatják be maguknak. Az sem fordult meg a fejünkben, hogy az oltottak közül is jó néhányan megfertőződhetnek. Vakcinaturizmussal – és e szóösszetétel megjelenésével – sem lehetett számolni, mégis, amikor arról szóltak a hírek, hogy a szomszédos országokba járnak át oltakozni emberek, egyből értelmet nyert a kifejezés. 2021 végére pedig a delta és a delta plusz után megérkezett a szupervariáns, egy olyan koronavírusfajta, melynek még neve sem volt november végéig. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) omikronnak nevezte el, mely azóta az egyik leggyakrabban leírt szó lett a világban.

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész Karanténszótár c. könyve - Föld, koronavírus

Fertőzés, immunrendszer, szindróma

Antitest, antitesttermelés, antitest-készítmény, antigénhatás, immunválasz, immunrendszer-memória. Abortív fertőzés, Áttöréses fertőzés, tünetes fertőzés, tünetmentes fertőzés, T-sejtek. járványmatematika, variáns-monitorozás, barlangszindróma, koronaszomnia.

A járvánnyal kapcsolatosan az egészségügyi szavak átáramlottak a köznyelve, és kezdett mindenki amatőr virológussá válni. Csak úgy röpködnek az anti szócskával kezdődő kifejezések Immunrendszerünkről is többet tudunk már, és a fertőzések fajtáit is kívülről fújjuk. Áttöréses fertőzés az, amikor egy teljesen beoltott egyén úgy fertőződik meg, hogy megkapta az utolsó adag oltást, és eltelt a megfelelő hatékonysághoz szükséges idő is. Ilyenkor a tünetek többnyire enyhébbek. De létezik olyan koronavírusos fertőzés is, melyet tünetmentesen vészelünk át. Abortív fertőzéskor a vírus bejut a szervezetbe, de azt az immunrendszer T-sejtjei képesek elpusztítani.

A poszt-Covid szindróma kifejezést már jól ismerjük (a fertőzést követően a látszólag gyógyult embereknél több héttel jelentkező tünetek, tünetegyüttesek), de azóta újabb hatásokkal is kénytelenek vagyunk megismerkedni. Barlangszindróma azoknál lép fel, akik már megkapták védőoltásaikat, felszabadultak lehetnének, bátran elhagyhatnák otthonukat, mégsem merik. A karantén, a hosszú szobafogság ideje alatt, amíg visszahúzódtak otthonukba, „barlangjukba”, túlzott biztonságérzet alakult ki bennük, s most félnek elhagyni lakásukat, kimerészkedni az utcára, a szabadba, esetleg moziba, színházba menni. Koronaszomniában azok szenvednek, akik a járvány hírei okozta stressz, félelem, szorongás, bizonytalanságérzet miatt alvászavarban szenvednek, nem képesek aludni.

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész Karanténszótár c. könyve - koronavírusteszt

Tesztek

Antitestteszt, antigénteszt, ingyenes tesztprogram, háziteszt, gyorsteszt, PCR-teszt, orrgaratteszt, orrüregteszt, nyálteszt.

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy nem kaptuk el a vírust, készíttethetünk tesztet. Ha utazás előtt állunk, sok esetben kötelező is a PCR-teszt, mert egyes közúti határállomásokon, repülőtereken felszállás előtt, csak e teszt negatív eredményével haladhatunk tovább úti célunk felé. Újabban azonban megszaporodtak azok a gyorstesztek vagy házitesztek, amelyek segítségével otthonunkban is nagy biztonsággal meggyőződhetünk arról, hogy megfertőződtünk-e. Az antigénteszthez a mintát több helyről is levehetjük, orr vagy szájüregünkből. Ha kétségeink vannak, hatásosak-e még a korábban kapott oltások, antitestteszttel ellenőrizhetjük magunkat. A gyógyszertárakban már többféle teszt beszerezhető, de jó, ha tudjuk: egyik sem hivatalos, egyik eredményével sem kelhetünk útra igazolásként, hogy negatív az eredményünk.

*

Sajnos a járvány még jó darabig velünk él, újabb élethelyzeteket teremtve, így várhatóan szókincsünk is tovább gyarapodik majd. De mintha újabban a humoros szóösszetételeknek már híján lennénk. Pedig még nem is volt oly rég, amikor az operettörzs, a banyasáv, a maradjotthonka szavak megszülettek.


Kapcsolódó cikkek

2022. január 21.

Íme a világ legbiztonságosabb légitársaságai

Egyedülálló lista a légitársaság biztonságáról: meglepő „mélyrepülés” az élről, miközben már a Covid-protokoll betartása is része a vizsgált szempontoknak.

2022. január 11.

Antigénteszt, antitestteszt – mire jó, mire nem?

Az otthon használható Covid-tesztek könnyen kimutathatják, védettek vagyunk-e, netán megfertőződtünk-e? Ez különösen fontos lehet az omikron és a flurona megjelenésének idején.