Világsztárokkal érkezik a Budapesti Nyári Fesztivál

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2019. május 31.
Címkék: , ,
Rovat:
Idén 120 program várja 120 ezer nézőjét a Budapesti Nyári Fesztiválon, a legváltozatosabb műfajokban.

Nigel Kennedy hegedűvirtuóz, José Cura, Vittorio Grigolo, Carlo Ventre, Marcelo Álvarez operaénekesek, Nicola Benedetti hegedűművész, a Hervé Koubi Társulat, a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház, a Sukhisvili Grúz Nemzeti Balett jön többek között a magyar fővárosba 2019 nyarán. Június 1-jétől szeptember 7-éig valóságos programáradat vár a nézőkre a legváltozatosabb műfajokban, öt helyszínen. A Budapesti Nyári Fesztivál (BNYF) két kiemelt helyszíne a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad, emellett a Margitszigeten a Víztorony, a kolostorromok és az interaktív meseszínpad várja az érdeklődőket. A hangulatos nagyszínpad előadásait esténként csaknem háromezren láthatják a szigeten, a Városmajorban a koncerteknek, színházi előadásoknak egyszerre nyolcszáz nézője lehet.

Budapesti Nyári Fesztivál 2019 – Nicola Benedetti

Nicola Benedetti július 4-én egy 1717-es Stradivariuson játszik majd (Fotók: Budapesti Nyári Fesztivál)

Bán Teodóra, a fesztivált szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és egyben művészeti vezetője a BNYF-et beharangozó májusi sajtótájékoztatót követően kérdésünkre, könnyű vagy nehéz megnyerni világsztárokat az előadásokra, így felelt: „Nagyon könnyű, mert jó híre van a magyar fővárosnak. Nemcsak a történelmi város, a természeti és az épített örökség okán kedvelik a művészek, hanem annak a szellemi értéknek, művészeti, kulturális pezsgésnek a révén is, amely jellemzi egész Budapestet.”

A nyáron két nagy operabemutatót is tartanak. Június 7-én és 9-én Giacomo Puccini egyik legismertebb, mesealapú műve, a Turandot látható, a főszerepekben a román szoprán Cristina Pasaroiuval és az argentin tenorsztárral, José Curával, valamint Rálik Szilvia szopránnal. A rendező Kovalik Balázs, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkarát Kocsár Balázs vezényli. A két egyfelvonásos opera, Mascagni Parasztbecsülete és Leoncavallo Bajazzók című műve Georges Delnon rendezésében augusztus1-jén és 4-én este hangzik fel, a főszerepekben Carlo Ventre, Komlósi Ildikó, Marcelo Álvarez, Pasztircsák Polina, Haja Zsolt és Kelemen Zoltán.

Budapesti Nyári Fesztivál 2019 – Vittorio Grigolo

Vittorio Grigolo az Operagálán lép fel

Július 20-án, szombaton este folytatódik a fesztivál egyik legnépszerűbb komolyzenei programja, a világsztár operaénekeseket felvonultató Operagála-sorozat, amelyben az operairodalom legszebb áriáit az olasz sztártenor, Vittorio Grigolo szólaltatja meg, Sáfár Orsolya magyar szoprán és a Magyar Állami Operaház Zenekarának közreműködésével, Héja Domonkos karmester vezényletével.

Budapesti Nyári Fesztivál 2019 – Giselle c. nagy balett

A Giselle Novoszibirszkből érkezik

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 20-án és 21-én először lesz látható a Giselle című romantikus nagy balett a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház előadásában. Valóságos táncattrakciónak ígérkezik július 18-án a francia koreográfus, Hervé Koubi tánctablója, a Barbár éjszakák – avagy a világ első hajnalai.

Szintén a nagyszínpadra érkezik június 11-én a brit Nigel Kennedy, aki a világ vezető hegedű- és brácsaművésze. Fantasztikus technikai virtuozitása bravúros, látványos előadásmóddal párosul. A klasszikus és a kortárs komolyzenét sajátosan ötvözi.

Budapesti Nyári Fesztivál 2019 – Bonnie & Clyde c. musical

A Bonnie & Clyde musical idén a nagyszínpadra költözik

Tavaly a Városmajorban volt az ősbemutatója a Bonnie & Clyde neves Broadway-musicalnek, Harangi Mária rendezésében. A híres-hírhedt gengszterpáros életéről szóló, izgalmas látványvilágú musical annyira sikeres volt, hogy idén nyáron a Margitsziget nagyszínpadára költözik. Június 29-én és 30-án, szombaton és vasárnap Litauszky Lilla, Ódor Kristóf, Józsa Bettina és Jenővári Miklós főszereplésével lesz látható.

Budapesti Nyári Fesztivál 2019 – Tolcsvay László

Tolcsvay László művei augusztus 20-án csendülnek fel

Ősbemutatóval tér vissza művével a Margitszigetre Tolcsvay László augusztus 20-án. Harminc éve itt mutatta be a testvérével, Bélával közösen írt Magyar misét, most Új Magyar Rapszódia címmel adja elő első szimfonikus művét az Operaház Zenekara és Kórusa, népi együttes és rockzenekar közreműködésével, Ott Rezső hangszerelésében. A Magyar mise szólistái Miklósa Erika, Janicsák Veca, Gábor Géza, Sándor Péter és Szemenyei János lesznek, Werner Gábor vezényletével. A két mű közötti szünetben a fővárosi ünnepi tűzijátékot élvezheti a közönség.

Budapesti Nyári Fesztivál 2019 – Margaret Island

A Margaret Island adja a fesztivál nyitókoncertjét a Margitszigeten június 1-jén

A szigeten a könnyedebb műfajt a Margaret Island képviseli, a csapaté a nyitókoncert, június 1-jén. Az Anna and the Barbies június 13-án lép fel, a Pink Martini július 24-én és 25-én, a Zagar augusztus 23-án, a Budapest Bár augusztus 25-én, Fenyő Miklós augusztus utolsó napján.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon több mint nyolcvan előadás között válogathatunk. Lesz közöttük koncert, fellép többek között Palya Bea, a Cotton Club Singers, a Náray Erika–Szinetár Dóra–Szalóki Ági énekeshármas, Kamarás Iván, Rákász Gergely, Geszti Péter és Caramel.

Budapesti Nyári Fesztivál 2019 – Molnár Ferenc Üvegcipő c. darabja

A tatabányai Jászai Mari Színház előadásában Molnár Ferenc Üvegcipő című darabja is megtekinthető a fesztiválon június 20-án

A Városmajori Színházi Szemlén nyolc produkciót élvezhetünk: a győri, a miskolci, a szombathelyi, a székesfehérvári, a szegedi, a szabadkai, a tatabányai és a kecskeméti színház előadását.

A Városmajor nyári bemutatója lesz június 18-án, 19-én és 21-én Fejes Endre műve, a Jó estét nyár, jó estét szerelem, Hídvégi Nóra új rendezésében. A főszerepekben Törőcsik Franciskát, Jaskó Bálintot, Györgyi Annát, Kálid Artúrt láthatjuk.

A gyerekeknek minden hétvégén szombat délelőtt a Városmajorban, vasárnaponként a Margitszigeten, az Interaktív Meseszínpadon és a Szent Margit romoknál kezdődnek a programok.

Bővebb infó az előadásokról a www.szabadter.hu oldalon. A Budapesti Nyári Fesztivál hivatalos Facebook-oldala: www.facebook.com/bnyfesztival/.

Kapcsolódó cikkek:


Semmit se bánok
2019. október 11.

Semmit se bánok

Meghökkentő, megdöbbentő szituációt tár elénk Székely Csaba legújabb drámájában, a Rózsavölgyi Szalonban.

Skoda Kodiaq RS – Harci maci
2019. október 4.

Skoda Kodiaq RS – Harci maci

Az autóipar kedvenc medvéje sportolásra fogta magát, eddig csak a Sportline kivitelnek köszönhetően az öltözéke volt sportos, de most csúcsra ért, ereje belülről fakad.

Ford Focus ST – Elképesztő dinamika
2019. szeptember 24.

Ford Focus ST – Elképesztő dinamika

A Hungaroring megújult aszfaltcsíkján tettük próbára a Ford Focus legerősebb modelljét, az új ST-t. Erős és pörgős 280 lóerős motorjával egészen elképesztő dinamikával mozog a katlanban.

Frankfurti Autószalon 2019
2019. szeptember 13.

Frankfurti Autószalon 2019

Megfogyatkozva, de a jelenlévők töretlen lendülettel vetették bele magukat a kétévente megrendezett frankfurti autókiállításba. Míg a franciák a Renault-val, az angolok a Jaguar–Land Rover-párossal jelentek meg, Ázsiából a Honda és Hyundai volt jelen, addig az otthoni pályán mozgó autógyárak teljes arzenállal képviseltették magukat.