ET: rendkívüli helyzetben is be kell tartani az Emberi Jogok Európai Egyezményét Koronavírus

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. március 24.
Címkék: , ,
Rovat:
Minden állam felelőssége, hogy védelmi intézkedéseket hozzon vészhelyzet esetén, a kormányoknak azonban ragaszkodniuk kell az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak betartásához is, amikor új rendeleteket fogadnak el a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére – jelentette ki Rik Daems, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke kedden.

Daems arra figyelmeztetett, hogy egy vészhelyzet az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokat meghaladó intézkedések bevezetését is igényelheti, megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve.

Az egyezmény bármilyen körülmény esetén alkalmazható, és bizonyos eltéréseket is megenged a benne foglalt jogoktól, azonban a jogállamiság alapvető biztosítékait, különösen a jogszabályok betartását, a hatékony parlamenti felügyeletet, a független bírósági ellenőrzést és a hatékony jogorvoslati lehetőségek fenntartását még vészhelyzet esetén is fenn kell tartani.

A közbiztonság, az egészség megőrzése és a rend fenntartása érdekében hozott intézkedéseknek vagy korlátozásoknak arányosnak kell lenniük. Az egyezménytől való eltérést igénylő vészhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kell. A vészhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni – mondta.

A PACE elnöke arra szólította fel a tagállamokat és parlamentjeiket, hogy folytassák a koronavírus elleni küzdelmet. Folyamatosan vizsgálják felül a szükséghelyzetet és az annak alapján hozott intézkedések fenntartásának szükségességét. Biztosítsák továbbá, hogy a demokrácia normáit biztosító alkotmányos ellenőrzések és egyensúlyok rendszere továbbra is működjön.

“Biztos vagyok abban, hogy ezek mentén cselekedve az Európa Tanács valamennyi tagországa legyőzi a válságot anélkül, hogy felhagynának közös értékeink betartásával” – fogalmazott a PACE elnöke.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Ügyvédi szolgáltatás távazonosítással
2020. március 30.

Ügyvédi szolgáltatás távazonosítással

Cikkünkben a Magyar Ügyvédi Kamara ügyfelek távazonosításáról és az okirati ellenjegyzés során a távelőttemezés szabályairól készített tájékoztatóját olvashatják.

Védjük a sérülékeny társadalmi csoportokat!
2020. március 30.

Védjük a sérülékeny társadalmi csoportokat!

A koronavírus-világjárvány miatt kialakult körülmények sérülékeny helyzetű társadalmi csoportokat érintő kérdéseiről bocsátott ki közös közleményt Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, valamint Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes.