Európa Tanács: javult az emberi jogi bíróság döntéseinek tagállami végrehajtása

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. április 1.
Címkék: , ,
Rovat:
Az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) lezárt ügyek számának csökkenése azt mutatja, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye hosszú távú hatékonyságát biztosító reformok egyértelműen javították a bíróság ítélethozatalát és azok végrehajtását – közölte a 47 tagországot számláló, strasbourgi székhelyű Európai Tanács szerdán.

Az EJEB ítéleteinek végrehajtásáról szóló 2019-es adatokat rögzítő éves jelentés szerint a tíz évvel ezelőtt bevezetett reformoknak köszönhetően a bíróság elé került ügyeket gyorsabban zárták le, és a folyamatban lévő ügyek száma is folyamatosan csökkent. A bíróság előtt ugyanakkor még mindig jelentős számú ügy van, ami azt mutatja, hogy az Európa Tanács és tagállamai között továbbra is fontos a konstruktív együttműködés az előrelépés érdekében.

A beszámoló szerint a 2018-as 1272-höz képest tavaly 1160 új ügyben kezdték meg a tárgyalásokat. Az előző éves 6151 folyamatban lévő ügyhöz képest ezek száma tavaly 5231-re csökkent. 2019-ben 2080 ügyet zártak le az előző éves 2705-höz képest.

Az említett reformok sikerét illetően kiemelték, hogy azok 2010-es bevezetése óta eltelt időszakban 2120 strukturális, vagy rendszerszintű nemzeti problémákat taglaló új eset került a bíróság elő, amelyek közül a korábbi esetekkel együtt 2287-et zártak le. Összehasonlításképpen közölték, a 2000 és 2010 közötti időszakban 1470 új ilyen ügyből mindössze 602-t zártak le, ami 41 százalékos lezárási arányt jelentett.

A beszámoló rámutatott, hogy egyes ítéletek tagállami végrehajtása során tapasztalt késlekedések –  nevezetesen a nemzeti hatóságok kapacitáshiánya, az elégtelen politikai akarat, vagy akár az egyértelmű egyet nem értés az emberi jogi bíróság ítéleteivel –  szükségessé teszik a reformok megerősítésének folytatását, valamint a felügyeleti keret hatékonyságának és erőforrásainak növelését.

Magyarország tekintetében a jelentés egyebek mellett azt mutatta, hogy az EJEB kártérítésként, vagy méltányos elégtételként összesen 5 391 826  eurót ítélt meg a kérelmezőknek 2019-ben, mintegy 200 ezer euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az összeg Oroszország és Olaszország után a harmadik legmagasabb volt az Európa Tanács 47 tagországa között.

Magyarországot érintően tavaly összesen 93 ügyet tárgyalt a strasbourgi bíróság, a 2018-as 104-hez képest. Ezek közül 83-at zártak le, amíg számuk 2018-ban 59 volt. Ezzel Magyarország a hatodik a tagországok között. A folyamatban lévő ügyek száma tavaly 314 volt, amíg 2018-ban 252. A Magyarországot érintő folyamatban lévő ügyek száma az ötödik legmagasabb a tagállamok között – közölték.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása kulcsszerepet játszik az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartásának biztosításában az egész kontinensen – emelték ki a jelentéstevők.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Saját ügyfelét zsarolta meg az ügyvéd
2020. május 27.

Bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított nyomozást a Fővárosi Nyomozó Főügyészség egy saját ügyfelét megkárosító budapesti ügyvéd és társai ellen; a gyanúsítottakat nagyszabású akció során a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség segítségével fogták el - közölte  a főügyészség vezetője.

Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása
2020. május 26.

Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása

Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterétől kérte a sajátos nevelési igényű gyermekek tekintetében az iskolából kizárást lehetővé tevő fegyelmi büntetés eltörlését vagy legalább hogy megfelelő idő álljon rendelkezésre a tanuló állapotának megfelelő új iskola kijelölésére a szakértői bizottság közreműködésével.

Életfogytiglant kért az ügyész a kegyetlen gyilkosra
2020. május 26.

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozva minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki kegyetlen módon megölte beszélgetőtársát tavaly áprilisban Budapesten.