Felszólította a Bizottság Magyarországot a pénzmosási szabályok átültetésére

Magyarország mellett több eu-s tagállam sem ültette át a két évvel ezelőtt elfogadott eu-s pénzmosás elleni szabályokat.

Az Európai Bizottság figyelmeztetéseket küldött Ciprusnak, Portugáliának, Hollandiának és további öt EU tagállamnak a két évvel ezelőtt elfogadott eu-s pénzmosás elleni szabályok alkalmazásának elmulasztása miatt.

A 27 EU tagállamnak idén januárig kellett szigorúbb szabályokat elfogadnia a feketepénzek okozta kockázatok leküzdésére, amelyek több szektorra is kiterjednek, így például a kriptovaluta-váltásra, a feltöltős bankkártyákra és a fantomcégekre.

A szabályokat az Európai Bizottság 2016-ban kezdte el kidolgozni, a párizsi terrortámadások nyomán, amelyekben több mint 130 embert öltek meg. A szigorítás célja a terrorizmus finanszírozása és más pénzügyi bűncselekmények megakadályozása volt.

Az eu-s szervezetek és a tagállamok képviselői három évvel ezelőtt állapodtak meg az új szabályokról, majd 2018-ban hivatalosan elfogadták azokat, de Ciprus, Magyarország, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország még nem ültette át ezeket a nemzeti jogába – tájékoztatott az Európai Bizottság. Ezért „Felszólító levelet” küldtek a tagállamok számukra, amely egy hosszú jogi eljárás első lépése. Az eljárás pénzbírsággal is zárulhat, ha a tagállamok a szabályokat nem alkalmazzák megfelelően.

A figyelmeztetések mutatják, hogy az EU fokozott figyelmet fordít a pénzmosás elleni küzdelemre, mert korábban számos eu-s nagy bank keveredett pénzmosási botrányba.

Az eu-s képviselők kritikát fogalmaztak meg a pénzmosásért felelős biztos, Valdis Dombrovskis, volt lett miniszterelnök munkájával szemben, mert a Lettországban, Dániában, Észtországban, Máltán, Cipruson és más EU-államokban indított feketegazdaság elleni reformok lelassultak.

Az új szabályok alapján a kriptovaluta-váltó platformoknak azonosítaniuk kell felhasználóikat, véget vetve ezzel a pénzmosást elősegítő névtelenségnek. Ezenkívül könnyebb lesz azonosítani a társaságok és a vagyonkezelők végső tulajdonosait is.

(reuters.com)

Kapcsolódó cikkek:


Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?
2020. február 20.

Jogellenesen blokkolta a Facebook titkosszolgálati alkalmazottak fiókjait?

A tel-avivi bíróság elrendelte, hogy a Facebook, oldja fel az NSO Group izraeli titkosszolgálati cég munkavállalójának felhasználói fiókjára vonatkozó korlátozást, és hasonló döntések várhatók más alkalmazottak ügyében is a következő napokban – mondta az NSO szóvivője kedden.

Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?
2020. február 20.

Lemondását tervezi az USA igazságügy minisztere?

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere, William Barr fontolóra veszi a lemondást Donald Trump elnöknek az Igazságügyi Minisztérium nyomozásairól szóló tweetjei miatt – mondta egy helyzetet ismerő forrás a Reutersnek, amelyre a minisztérium úgy reagált, hogy “a miniszter nem tervezi lemondását.”

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – III.
2020. február 20.

Jogrendszerek a Digitális Társadalomban – III.

A polgári jogi felelősségi rendszer innovációja jogalkotási művelet eredménye, melyhez az ürügyet a 2015/2302 számú európai uniós irányelv szolgáltatta, amely a szervezett utazások joganyagának megújítását és modernizációját tűzte ki céljául, nem utolsó sorban meg akarta feleltetni a jogi rendelkezéseket az internet korszakának.