Hogyan hat a járvány az ügyvédi munka díjazására? Koronavírus

A cégek a koronavírus járvány nyomán esetleg kiszámíthatóbb árazásra szoríthatják az ügyvédi irodákat, de az elszámolási egység továbbra is a számlázható óra lesz, annak ellenére, hogy az ügyvédi irodák egyre több technológiát alkalmaznak, amely a munkaerőigényüket csökkenti.


Már most látszik, hogy a koronavírus járvány megváltoztatta az ügyvédi irodák és a vállalati jogi osztályok kapcsolatát, bevezetve a távoli munkavégzést, az elektronikus számlázást és a költségkeretet. De még a koronavírus által okozott gazdasági visszaesés sem képes megszüntetni a számlázható órát, mint elszámolási alapegységet.

Az ügyvédek egyre inkább támaszkodhatnak a legaltech eszközökre, hogy fedezzék a költségeiket, de az új árazási infrastruktúrára való áttéréssel kapcsolatban egyelőre túl sok a bizonytalanság.

“Úgy gondolom, hogy az utolsó recesszió megnyitotta az utat az alternatív díjmegállapodásokhoz, de a számlázható óra megmaradt és továbbra is ez az elszámolási alap a recesszió után” – mondta Kimball Parker, a SixFifty techcég elnöke.

De miért van a számlázható óráknak ilyen kiemelt szerepe? A legegyszerűbb válasz erre nyilván a szokás. Mind az ügyvédi irodák, mind a vállalati jogi osztályok a számlázható órára építették fel az infrastruktúrájuk nagy részét. A cégek például számlaellenőrző gépekbe fektettek és más mikromanagement-modelleket implementáltak annak érdekében, hogy csökkentsék a költségeiket. Eközben az ügyvédi irodák a számlázható órák alapján mérik az ügyvédek teljesítményét és termelékenységét.

A koronavírus járvány azonban olyan ​​pénzügyi nyomást gyakorolt a vállalkozásokra, amelyek arra késztethetik a jogi osztályokat, hogy fix díjas szolgáltatásokat vegyenek igénybe, így stabilizálva a kiszámíthatóvá téve a költségvetést.

„A vállalati jogi osztályok minden bizonnyal felteszik majd a kérdést a külső tanácsadóiknak, hogy hogyan tudnák hatékonyabban végezni a tevékenységüket és mit tehetnek a kockázatok fokozottabb elkerüléséért. Őszintén szólva az a szó, amelyet állandóan hallok a vállalati jogászoktól, az a „kiszámíthatóság”, mondta Brett Burney, a Burney Consultants vezetője.

A legaltech talán képes lesz felruházni a vállalati jogi osztályokat a szükséges hatalommal és  adatokkal annak érdekében, hogy előrehaladást érjenek el ezen a téren. Jason Brennan, a Luminance amerikai elnöke rámutatott, hogy az ügykezelő rendszerek és a számlázási eszközök használata egyre növekszik a vállalati jogi részlegeknél.

“Egy közös mutató alkalmazásával az emberek sokkal könnyebb megértik, hogy mi mennyibe kerül és hogy ezeket hogyan lehet feladatokra lebontani. Ha a nagyobb jogi feladatokat olyan részekre bontjuk, mint például a dokumentumok vagy a szerződések felülvizsgálata, akkor bizonyos feladatoknál valószínűleg gyorsabban térhetünk át egy dokumentum alapú vagy fixdíjas rendszerbe ”- mondta Brennan.

Nem csak a vállalati ügyfelek gyakorolnak nyomást az ügyvédi irodákra a számlázható órákkal kapcsolatban. Azok az emberek, akiket súlyosan érint a világjárvány, szintén a technológia felé fordulhatnak, hogy a koronavírus miatt felmerült jogi ügyeikben tanácsot kapjanak.


Például a SixFifty a múlt hónapban egy olyan terméket adott ki, amely kifejezetten a koronavírus által érintettek számára készült, akik nem tudják megfizetni az ügyvédi segítséget. A Hello Lender nevű ingyenes eszköz segít
a hitelfelvevőknek, hogy az USA CARES törvényére hivatkozva kérjenek hat hónapos fizetési haladékot a hitelezőktől a jelzálogkölcsönük megfizetésére. Parker beszámolója szerint ezt a szoftvert több felhasználó vette igénybe, mint a SixFifty bármely más eddigi szoftverét.

Ezek csak azok a felhasználók, akik szükségszerűségből veszik igénybe a szolgáltatásainkat, ügyvéd helyett, mert arra nincs pénzük.

Úgy vélem, hogy amint az emberek és a vállalkozások szembesülnek a költségkorlátaikkal, nyitottabbak lesznek a technológiai szolgáltatásokra, amelyek kitölthetik ezt a piaci rést ”- mondta Parker.

Ennek ellenére Parker még nem biztos abban, hogy ez elegendő lesz a számlázható órák eltörlésére. Burney egyetért ezzel, ugyanakkor rámutatott, hogy a nagy szakértelmet kívánó, összetett jogi munka továbbra is szükségessé teszi az ügyvédi iroda igénybevételét. “A számlázható óra soha nem fog teljesen eltűnni ebben a szakmában, de ez a világjárvány előtérbe helyezte a kérdést – tette hozzá.

(law.com/legaltechnews)Kapcsolódó cikkek:


Lehallgat a házam?
2020. május 1.

Lehallgat a házam?

Vajon az intelligens hűtőszekrény vagy az intelligens hangszóró veszélyt jelenthet az ügyvédi titoktartásra? Ez a kérdés napjainkban egyre többször merül fel.

GDPR az ügyvédi irodában
2020. április 24.

GDPR az ügyvédi irodában

Az ügyvéd egy különleges bizalmi viszonyban van ügyfelével, amelyet nem jellemezhet bizonytalanság egy olyan korban, amikor a jogi szolgáltatók versenyképességüket új technológiák és okos eszközök használatával kívánják fenntartani.

Biztonságosak a videókonferenciák?
2020. április 2.

Biztonságosak a videókonferenciák?

A new yorki hatóságok vizsgálódnak az egyik legnagyobb videókonferencia szolgáltató cégnél, annak érdekében, hogy a felhasználók adatainak biztonságát garantálják.

#Ez #most #akkor #reklám?
2020. március 30.

#Ez #most #akkor #reklám?

Az influencerek fizetett együttműködései, terméket vagy szolgáltatást reklámozó posztjai, videói, bejegyzései sokszor a szürkezónában mozognak. Reklám vagy nem reklám, fel kell tüntetni vagy nem, és ha igen, hogyan?