Ismét ülésezett az Európai Adatvédelmi Testület

A Testület 16. plenáris ülésén a magatartási kódexekkel, a netsemlegességgel és a keresőmotorokhoz kapcsolódó elfeledtetési joggal foglalkozott.

Az Európai Adatvédelmi Testület (Testület) december  2-án és 3-án tartotta 16. plenáris ülését.

A magatartási kódexek monitorozása

A Testület véleményt fogadott el az Egyesült Királyság adatvédelmi hatósága által előterjesztett magatartási kódexek monitorozását végző akkreditációs követelményeire vonatkozó tervezetet. A javaslat célja, az egységesség és megfelelő jogalkalmazás biztosítása az EGT tagállamokban. Véleményében a Testület tett néhány módosítási javaslatot, a monitoring szervezetek akkreditációjára vonatkozó szabályozás egységesítése érdekében.

A nemtsemlegességi szabályozás
A Testület válaszlevelet fogadott el a netsemlegességgel kapcsolatban az Elektronikus Kommunikáció Szabályozó Testülete (BEREC) által a jelenlegi adatvédelmi keretrendszerrel kapcsolatban kért iránymutatásra vonatkozóan. A BEREC-nek azzal kapcsolatosan merültek fel aggályai, hogy a domain neveket és az URL címeket az internetes forgalom szabályozása és számlázás érdekében kezelik, ún. zero-rating offer keretében (a zero-rating offer lényege, hogy reklámok nézéséért cserébe ingyenes hozzáférést kapunk a tartalomhoz).

A Testület felkérte az internet hozzáférés szolgáltatókat (IAS) és a BEREC-et, hogy állapítsák meg az internetes forgalomszabályozás általános elveit, amelyek lehetővé teszik a kevesebb beavatkozással járó forgalomszabályozást, a különböző internet hozzáférés szolgáltatók közötti átjárást és amelyek nem az URL címeken és a domain neveken alapulnak.

Az elfeledtetés joga az internetes keresőmotorokban (1. rész)
A Testület elfogadott egy ajánlástervezetet “az elfeledtetés jogának GDPR által támasztott kritériumai a keresőmotorokkal kapcsolatos ügyekben” címmel. Az ajánlás értelmezést nyújt a GDPR 17. cikkéhez, figyelemmel a keresőmotor szolgáltatók részére meghatározott alapvetésekre és kivételes szabályokra, amelyek a  részükre benyújtott elfeledtetéssel kapcsolatosak. Az ajánlás a 2014-ben, a WP29 által, a Costeja ítélet alapján elfogadott ajánlást hatályosítja.

Az ajánlásokat nyilvános konzultációra bocsátják és újabb iránymutatásokkal egészítik ki az elefeledtetéshez kapcsolódó panaszok elutasításának kezelésével kapcsolatosan.

(edpb.europa.eu)

Kapcsolódó cikkek:


Rosszul intubálta betegét a nyíregyházi altatóorvos
2020. február 21.

Jogerősen egy év két hónap, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt az altatóorvost, aki még 2016-ben egy műtét során gondatlanságból rosszul intubálta meg a betegét, az idős nő emiatt kómába esett és később meghalt.

Változtatnának a börtönzsúfoltságról szóló javaslaton
2020. február 21.

Támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a kezdeményezést, hogy a büntetés-végrehajtási bíró által megállapított kártalanítás kifizetésének hatvannapos határidejébe ne számítódjon bele a kifizetés felfüggesztésének időtartama.

Lúgos orvos: a Kúria öttagú tanácsban dönthet
2020. február 21.

A Kúria öttagú tanácsban bírálja majd el újra a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügyét, ha abban felülvizsgálati indítvány érkezik - közölte a legfelsőbb bírói fórum.

Varga Judit: a kormány célja a “börtönbiznisz” megállítása
2020. február 20.

Varga Judit: a kormány célja a “börtönbiznisz” megállítása

A miniszter a kormányzati fellépés első lépéseként említette a törvényjavaslatot, amely "a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti megbomlott természetes arányok helyreállítása érdekében" rendelkezik a kifizetések felfüggesztéséről az új szabályozás elfogadásáig.