Ítélet született a szexuálisan bántalmazó iskolaigazgató-helyettes ügyében

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. október 3.
Címkék: , ,
Rovat:
A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság elsőfokon 4 év 3 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki egy budapesti iskola igazgatóhelyetteseként szexuálisan közeledett több, a felügyelete alatt álló diákja felé. Az elsőfokú bíróság 5 évre eltiltotta a vádlottat minden, 18 év alatti személyek nevelésével, felügyeletével, gondozásával és gyógykezelésével kapcsolatos foglalkozástól, tevékenységtől

Bár a vádlott az eljárás során végig tagadta a bűncselekmények elkövetését, az elsőfokú bíróság – a tanúvallomások, a szakértői vélemények és okirati bizonyítékok alapján – megállapította, hogy a vádlott 2012 júniusa és 2017 januárja között a pedagógusként rá háruló kötelezettségeit megszegve, a felügyelete alatt álló, vele szemben kiszolgáltatott helyzetben lévő diákokkal a tanár-diák kapcsolaton túlmenő bizalmi viszonyt alakított ki. A hivatásából eredő tekintélyét felhasználva törekedett arra, hogy a kiskorú fiúkkal szexuális kapcsolatot létesítsen. Ennek érdekében hosszabb időn keresztül szexuális tartalmú üzeneteket küldött nekik.

A bíróság a vádban szereplő négy sértett vonatkozásában a kiskorú veszélyeztetése bűntettének elkövetését, míg az egyik sértett esetében – mivel a cselekmény a 18. életévét követően, fenyegetést is alkalmazva folytatódott – a folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntettét is megállapította.

A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét és az eljárás – részére fel nem róható – elhúzódását.

Súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság azonban azt, hogy a vádlott cselekményét hosszú időn át, kitartó szándékkal követte el.

Az ítélet nem jogerős.

Kapcsolódó cikkek:


Saját ügyfelét zsarolta meg az ügyvéd
2020. május 27.

Bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított nyomozást a Fővárosi Nyomozó Főügyészség egy saját ügyfelét megkárosító budapesti ügyvéd és társai ellen; a gyanúsítottakat nagyszabású akció során a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség segítségével fogták el - közölte  a főügyészség vezetője.

Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása
2020. május 26.

Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása

Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterétől kérte a sajátos nevelési igényű gyermekek tekintetében az iskolából kizárást lehetővé tevő fegyelmi büntetés eltörlését vagy legalább hogy megfelelő idő álljon rendelkezésre a tanuló állapotának megfelelő új iskola kijelölésére a szakértői bizottság közreműködésével.