Korlátozások az amerikai börtönökben Koronavírus

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. április 3.
Címkék: , , , , ,
Rovat:
A koronavírus terjedésének korlátozása érdekében, a raboknak napig a celláikban kell maradniuk, látogatási tilalmat vezettek be és a rabszállításokat is leállították.

Az USA Szövetségi Börtöneit Kezelő Iroda szerdán parancsba adta, hogy a szövetségi börtönökben fogvatartottaknak 14 napig a celláikban kell maradniuk. A parancs összes 122 szövetségi börtönt érint az országban.

Michael Carvajal az Iroda igazgatója a koronavírus-járvánnyal indokolta a döntést. A börtönökben a fogvatartottak és őrök nagy száma miatt a vírus gyorsan terjedhet. Az parancs célja, hogy a lehető legkisebb mértékre csökkentse a fogvatartottak egymás közötti, illetve őrökkel való fizikai kontaktusát.

A mentális egészségügyi szolgáltatásokat és az oktatási lehetőségeket ugyan változó szabályok mellett, de továbbra is igénybe vehetik a rabok.

A szerdai lépés az Iroda koronavírus elleni cselekvési tervének része. Az elmúlt hetekben több lépést is bevezettek a terjedés kockázatának csökkentésére és a börtönökben kitörő járványra való felkészülésre.

Március 13-án az Iroda 30 napra felfüggesztette a fogvatartottak szállítását és látogatási tilalmat vezetett be.

Március 18-án pedig bejelentették, hogy „megfelelő egészségügyi kapacitással és eszközzel rendelkeznek, amelyeket minden büntetés-végrehajtási intézményben biztosítanak”.

A 14 napos karantén letelte után felülvizsgálják, hogy szükség van-e egyéb intézkedésre.

(jurist.org)

Legyen mindig naprakész! Keresse a veszélyhelyzettel és a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb joganyagokat a net.jogtar.hu oldalon és az uj.jogtar.hu oldalon. Minden,  a veszélyhelyzetben érvényesülő jogalkotással és jogalkalmazással kapcsolatos információt egy helyen megtalál a jogaszvilag.hu Koronavírus-info rovatában.

Kapcsolódó cikkek:


Vádat emeltek a két ember halálát okozó sofőr ellen
2020. május 25.

Vádat emelt a Szolnoki Járási Ügyészség azzal a sofőrrel szemben, aki két ember halálát okozta tavaly augusztusban Törökszentmiklósnál - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség hétfőn.

Közmunkára ítéltek két rémhírterjesztőt
2020. május 22.

Közérdekű munkára ítéltek két férfit Békéscsabán, akik valótlan tartalmú írást tettek közzé az egyik közösségi oldalon februárban a koronavírusról - tájékoztatta pénteken közleményben a Békés Megyei Főügyészség.

A kormány felszámolja a tranzitzónákat
2020. május 21.

Csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.