Közel ötmillió elektronikus irat a bíróságokon

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. január 29.
Címkék: , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektronikus kiadmányok száma egy év alatt csaknem kétszeresére növekedett.

Több mint 2 millió elektronikus beadvány érkezett a bíróságokra 2 013. január 1-től 2018. év végéig. A civilisztikai (polgári, gazdasági, közigazgatási, munkaügyi) perekben 1.275.676 db, a civilisztikai nemperes ügyekben (csőd, felszámolás, végrehajtási, perenkívüli ügyek, civil szervezetek nyilvántartási ügyei) 333.751 db, a büntető és szabálysértési ügyekben 451.410 db beadvány érkezett a fenti időszakban.

A bíróságok az ügyfeleknek közel 2,8 millió elektronikus kiadmányt küldtek ki 2017 és 2018 évben.

Az elektronikus kiadmányok száma egy év alatt csaknem kétszeresére növekedett, 2017. évben 925.557 db, míg 2018. évben már 1.827.284 db iratot kézbesített a bíróság elektronikusan az ügyfelek részére.

6 év alatt a bíróságokra elektronikus úton érkezett beadványok és a bíróság által kiküldött elektronikus kiadmányok száma tehát összességében majdnem elérte az 5 milliót.

Az elektronikus ügyintézés hozzájárul a bírósághoz való hozzáférés egyszerűsítéséhez, segítségével az ügyfelek költséget és időt takaríthatnak meg. Rövidülnek a kézbesítési határidők, az ítélkezés időszerűségi mutatói javulhatnak, s a bírósági eljárások gyorsabban lezárulhatnak.

Az OBH infografikája itt található.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Rosszul intubálta betegét a nyíregyházi altatóorvos
2020. február 21.

Jogerősen egy év két hónap, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt az altatóorvost, aki még 2016-ben egy műtét során gondatlanságból rosszul intubálta meg a betegét, az idős nő emiatt kómába esett és később meghalt.

Változtatnának a börtönzsúfoltságról szóló javaslaton
2020. február 21.

Támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a kezdeményezést, hogy a büntetés-végrehajtási bíró által megállapított kártalanítás kifizetésének hatvannapos határidejébe ne számítódjon bele a kifizetés felfüggesztésének időtartama.

Lúgos orvos: a Kúria öttagú tanácsban dönthet
2020. február 21.

A Kúria öttagú tanácsban bírálja majd el újra a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügyét, ha abban felülvizsgálati indítvány érkezik - közölte a legfelsőbb bírói fórum.

Varga Judit: a kormány célja a “börtönbiznisz” megállítása
2020. február 20.

Varga Judit: a kormány célja a “börtönbiznisz” megállítása

A miniszter a kormányzati fellépés első lépéseként említette a törvényjavaslatot, amely "a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti megbomlott természetes arányok helyreállítása érdekében" rendelkezik a kifizetések felfüggesztéséről az új szabályozás elfogadásáig.