Közjegyző: több esetben kártérítéssel élhet a repülő utasa

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. augusztus 26.
Címkék: ,
Rovat:
Az utas a légitársasággal szemben kártérítéssel élhet, ha például késik a repülő, törlik a járatot, túlfoglalás történik, vagy ha valaki nem oda kapja a jegyét, ahová foglalt, netán poggyászkár éri – hívta fel a figyelmet Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatornán.

Mint kifejtette: első lépésben az üzemeltető légitársaságot kell megkeresni. EU-s tagállamokon belül fizetésmeghagyásos eljárást lehet indítani. Erről tájékozódni lehet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján. Ugyanitt az eljárás indításához kérelmet is le lehet tölteni.

A szakember szerint a fizetésmeghagyásos eljárás különösen kis értékű követelés esetén eredményes, mindemellett gyors és rendkívül hatékony. Ha a légitársaság ellentmond, akkor perre lehet menni – jegyezte meg.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Embercsempészet ügyében született ítélet
2020. február 14.

A Fővárosi Törvényszék jogerős döntést hozott abban a büntetőügyben, amelyben a terhelteket azzal vádolták, hogy ellenszolgáltatás fejében segítséget nyújtottak vietnámi állampolgároknak abban, hogy illegális úton belépjenek a schengeni övezetbe.