Letartóztatás a 28-as villamoson elkövetett emberölés ügyében

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. április 6.
Címkék: ,
Rovat:
A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. május 6-ig – elrendelte annak a két férfinak a letartóztatását és 2020. augusztus 6-ig annak a nőnek a bűnügyi felügyeletét, akiket a hétvégén a 28-as villamoson elkövetett emberölés kapcsán gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terheltek és a sértett 2020. április 3-án késő este a 28-as villamoson utaztak. Az egyik férfi terhelt meg akarta simogatni a sértettel együtt utazó férfinál lévő kistermetű kutyát, amit a sértett nehezményezett, ezért szóváltás alakult ki a terhelt és a sértett között. A szóváltás közben a terhelt leköpte a sértettet, majd dulakodni kezdtek, ami során a terhelt elővett egy kést. A sértett barátja ezt észlelve a sértett védelmére kelt, azonban ezt a másik férfi gyanúsított megakadályozta és egy alkalommal arcon ütötte. A kést tartó gyanúsított ezt követően mellkason szúrta a sértettet, aki a sérülés következtében a helyszínen életét vesztette. A dulakodás hangjaira a villamos vezetője megállította a szerelvényt, amelyről a gyanúsítottak futva elmenekültek. A női gyanúsított az emberölés tettesétől átvette a kést és a ruházatába, majd egy közterületi virágládába rejtette.

A két férfi gyanúsított cselekménye bizonyítottsága esetén emberölés bűntettének megállapítására lehet alkalmas, amelyet egyikük bűnsegédként követett el. A női terhelt cselekménye pedig emberöléssel kapcsolatos bűnpártolás bűntettének megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyészség a két férfi letartóztatását és a nő bűnügyi felügyeletének elrendelését indítványozta.

A terheltek a bűncselekmény elkövetése után elmenekültek a helyszínről. Hármójuk közül csak ketten rendelkeznek bejelentett lakóhellyel, azonban ott egyikük sem tartózkodik: mindhárman hajléktalan életmódot folytatnak és bizonytalan egzisztenciális körülmények között élnek. Az eljárás során adat merült fel arra is, hogy a női gyanúsított megélhetését nem legális jövedelemforrásból, hanem prostitúcióból biztosítja. A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekményekért kiszabható büntetés mértéke a két férfi esetében 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés, míg a nő vonatkozásában 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés. Mindezek alapján a bíróság megállapította, hogy a gyanúsítottakkal szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

A két férfi gyanúsított többszörösen büntetett előéletű. Egyikük – a gyanú szerinti bűncselekmény tettese – többszörös visszaesőként, feltételes szabadságra bocsátás és más büntetőeljárások hatálya alatt vált gyanúsíthatóvá, legutóbb 2020. január 5-én szabadult. Bár a női terhelt büntetlen előéletű, ellene jelenleg több büntetőeljárás van folyamatban. Minderre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a terheltek újabb bűncselekményt követnének el.

A két férfi esetében a bűncselekmény jellegére, kiemelkedő tárgyi súlyára, a gyanúsítottak életmódjára és rendezetlen személyi körülményeire, valamint a szökés, elrejtőzés, továbbá a bűnismétlés közeli és reális veszélyére tekintettel a letartóztatás elrendelése szükséges és indokolt, enyhébb kényszerintézkedés nem lenne alkalmas a szökés, és bűnismétlés veszélyének kiküszöbölésére. A nő terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya azonban nem indokolja a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazását, esetében a bűnügyi felügyelet elégséges és szükséges mértékű intézkedés a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok biztosításához.

A végzés a női gyanúsított vonatkozásában végleges, míg a két férfi és védőik fellebbezést jelentettek be a döntéssel szemben.

Kapcsolódó cikkek:


Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása
2020. május 26.

Jogsértő volt az SNI-s gyermek eltanácsolása

Az alapvető jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterétől kérte a sajátos nevelési igényű gyermekek tekintetében az iskolából kizárást lehetővé tevő fegyelmi büntetés eltörlését vagy legalább hogy megfelelő idő álljon rendelkezésre a tanuló állapotának megfelelő új iskola kijelölésére a szakértői bizottság közreműködésével.

Életfogytiglant kért az ügyész a kegyetlen gyilkosra
2020. május 26.

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozva minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki kegyetlen módon megölte beszélgetőtársát tavaly áprilisban Budapesten.