Letartóztatták az erőszakoló szomáliai férfit

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. január 24.
Címkék: , ,
Rovat:
A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. február 24-ig – elrendelte annak a szomáliai állampolgárnak a letartóztatását, akit többek között egy fiatal nő ellen elkövetett szexuális erőszak bűntettével gyanúsítanak.

A rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt 2020. január 21-én éjjel ismerkedett meg a sértettel egy budapesti szórakozóhelyen, ahonnan a későbbiekben együtt távoztak. A terhelt javaslatára közösen el akartak szívni egy marihuánás cigarettát, ezért séta közben bementek egy térre. A sövények takarásában a férfi szexuálisan közeledett a sértetthez, aki ezt visszautasította. A férfi ennek hatására több alkalommal megütötte, majd megerőszakolta a sértettet. A terhelt a nő segélykiáltására időközben felfigyelő és a sértett védelmére kelő külföldi férfit is bántalmazta. Ezt követően a gyanúsított magához vette a sértett mobiltelefonját és elfutott a helyszínről.

A terhelt cselekményei bizonyítottság esetén szexuális erőszak bűntettének, kifosztás bűntettének, két rendbeli súlyos testi sértés bűntette kísérletének és kábítószer birtoklása vétségének megállapítására lehetnek alkalmasak.

A végzés szerint a gyanúsított szomáliai állampolgár, 2015 januárja óta oltalmazotti státusszal rendelkezik Magyarországon. Bejelentett lakóhelyén nem tartózkodik, magyarországi kötődéssel nem rendelkezik. Figyelemmel ezekre és a gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tételére, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne vagy elrejtőzne.

Tekintettel arra, hogy a férfi a gyanúsításban szereplő bűncselekményeket egy vele szemben folyamatban lévő másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el, ezért esetében a bűnismétlés veszélye is megállapítható.

A bűncselekmény jellegére, a többszörös halmazatra, a bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyára, valamint a gyanúsított bizonytalan személyi körülményeire figyelemmel a bíróság úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a gyanúsított vonatkozásában kizárólag a letartóztatással biztosíthatók.

A végzés nem végleges.

Kapcsolódó cikkek:


Gyermekeknek szánt reklámokról szóló tájékoztatót tett közzé a GVH
2020. február 25.

Gyermekeknek szánt reklámokról szóló tájékoztatót tett közzé a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal a mai napon közzétette „Gyermekeknek szóló reklámok” elnevezésű tájékoztatóját, melyben az eddigi jogalkalmazói gyakorlata alapján megfogalmazott szempontokat összefoglalva kíván segítséget nyújtani ahhoz, hogy a kereskedelmi kommunikációk tervezése és közzététele során mit érdemes szem előtt tartania a vállalkozásoknak a jogsértés megelőzése érdekében.

Vizsgálat a tiszaugi erdőirtás ügyében
2020. február 25.

Vizsgálat a tiszaugi erdőirtás ügyében

Dr. Bándi Gyula, a Jövő Nemzedékek Szószólója a nemzet közös természeti öröksége védelmében eljárva tájékoztatást kér az érintett hatóságoktól a Tiszaug közelében, Tisza menti védett területen történt hullámtérrendezés pontos körülményeiről.

Két tábornokot jogerősen letöltendő börtönre ítéltek
2020. február 24.

Két tábornokot minősített vesztegetés miatt jogerősen három, illetve két év börtönnel és 27 millió, illetve 50 millió forint vagyonelkobzással sújtott a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú határozatában.