Letartóztatták az újpesti drogkereskedőt

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. március 30.
Címkék: ,
Rovat:
A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. április 29-ig – elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt legkésőbb 2019 decemberétől az elfogásáig amfetamin nagykereskedelemmel foglalkozott Budapesten. Az ismeretlen forrásból származó kábítószert és annak kisebb adagokban történő előkészítéséhez szükséges eszközöket a IV. kerületi tartózkodási helyén tárolta, majd a – jelenleg felderítés alatt álló – vevőknek értékesítette.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény bizonyítottsága esetén jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megállapítására lehet alkalmas, amely 5-20 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető.

A végzés szerint a terhelt nem a bejelentett lakcímén lakott, tényleges tartózkodási helyét pedig nem jelentette be. Az ügy tárgyát képező bűncselekmény tárgyi súlya és társadalomra veszélyessége kiemelkedő. A várható büntetési tétel nagyságából eredő fenyegetettség a bíróság álláspontja szerint már önmagában felveti a gyanúsított vonatkozásában a szökés, elrejtőzés veszélyét.

A nyomozás jelenleg kezdeti szakaszban van. A tényállás teljes körű tisztázása érdekében a kábítószer beszerzési forrásának, a fogyasztók és a terjesztők személyének felderítése, valamint további nyomozási cselekmények elvégzése szükséges. Mindezekre tekintettel alappal lehet tartani attól, hogy a gyanúsított a még ki nem hallgatott személyek befolyásolásával, vagy tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével a nyomozás megnehezítésére, vagy meghiúsítására törekedne.

A terhelt büntetlen előéletű. Munkavégzésének és jövedelmének igazolására egy határozatlan idejű munkaszerződésre hivatkozott, azonban okirati bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ezen munkaviszony fennáll-e még. A lefoglalt kábítószer mennyiségéből, értékéből, a tárolás és a lefoglalás körülményeiből arra lehet következtetni, hogy a gyanúsított a terhére rótt bűncselekményt hosszabb időn keresztül követte el és megélhetését legalább részben ebből fedezte. A bíróság szerint ezért megalapozottan feltehető, hogy a terhelt letartóztatás hiányában újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

A nyomozás jelenlegi állását, a gyanúsított és más személyek viszonyát, valamint a gyanúsított rendezetlen személyi körülményeit figyelembe véve a bíróság nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására. A kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag letartóztatással biztosíthatók.

A végzés nem végleges.

Kapcsolódó cikkek:


Közmunkára ítéltek két rémhírterjesztőt
2020. május 22.

Közérdekű munkára ítéltek két férfit Békéscsabán, akik valótlan tartalmú írást tettek közzé az egyik közösségi oldalon februárban a koronavírusról - tájékoztatta pénteken közleményben a Békés Megyei Főügyészség.

A kormány felszámolja a tranzitzónákat
2020. május 21.

Csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.