Merre tovább, turizmus? Koronavírus

Szerző: Falus Tamás
Dátum: 2020. május 19.
Címkék: , ,
Rovat:
A járványveszély mérséklődésével először a belföldi turizmus éledhet újjá. Hová induljunk? Mire vigyázzunk?

Nagyon szeretek utazni. Most épp a ház fővárosában voltam, a konyhában…

A kijárási korlátozások feloldásával remélhetően ez a mém is már csak a múlté lesz, és valóban azon kezdhetünk el gondolkodni, mikor és hová utazzunk.

Irány belföld

Azok a magyarok, akik korábban is szerettek magáncélból utazni – nyaralni, hosszú hétvégére kikapcsolódni –, a járványveszély mérséklődésével szeretnének kimozdulni otthonukból, és távolabbi vidékeken tölteni a szabadidejüket. Ez derül ki Az Utazó Magazin és a Szegedi Tudományegyetem Kommunikációs- és Médiatudományi Tanszéke felméréséből is. Az ezerfős, online- és telefonos megkérdezésen alapuló kutatás eredménye szerint a válaszadók 35 százaléka jelezte, hogy amilyen hamar lehet, már útnak is indul. 20,6 százaléka úgy vélte, hogy a biztonságosnak nyilvánított időpont után még kivár egy-két hónapot, több mint 15 százalék gondolta azt, hogy számára egy jó ajánlat ösztönzést adhat egy utazásra. A 2020 április derekán végzett felmérés során a megkérdezettek 28,5 százaléka látta úgy, hogy idén már biztosan nem kel útra.

Falus Tamás programajánlója - Hévízi Tófürdő

A Hévízi Tófürdő szabadtéri része 2020. május 9-től ismét fogad látogatókat (Fotó: Falus Tamás)

A Magyar Turisztikai Ügynökség ugyancsak áprilisi felmérése szerint – melyben a megkérdezettek száma több mint kétezer volt – a magyarok mintegy fele idén belföldi pihenéssel szeretné eltölteni szabadságát.

Első a biztonság

A felmérésektől függetlenül is úgy látják a szakemberek, hogy 2020-ban először a belföldi turizmus fog újjáéledni. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az úti célok kiválasztásában a biztonság lesz az egyik legfontosabb szempont, megelőzve a különleges élménykeresést, élményszerzést. A biztonsághoz tartozik az egészségmegóvás, de az is, vajon az utazni vágyók mennyire érzik biztonságban a pénzüket: az előre lefoglalt szállás valóban megnyílik-e, és vajon bízhatnak-e a szolgáltatás színvonalában. A légi közlekedés még igencsak bizonytalansági tényező, ami sokakat riaszt el egy külföldi úttól. A légi forgalom 2020 tavaszának végén, nyár elején még csak éledezik, megszigorodtak az utazási feltételek, melyekhez alkalmazkodnunk kell. Pontosan kell tájékozódnunk, hogy a kiszemelt országban, városban, tengerparti övezetben vajon visszaszorult-e a járvány, kellően biztonságos-e a térség, s megfelelő színvonalú-e arrafelé az egészségügyi ellátás. Egyáltalán, közlekedik-e már oda repülőjárat, s ha igen, nem áll-e fenn az a veszély, hogy odaérkezéskor vagy onnan a hazajutást követően két hétre kötelezően karanténba kell vonulni.

Így tehát érdemesebb belföldi nyaralást választanunk. Már aki megteheti. Vannak, akiknek a veszélyhelyzet idején megszűnt a munkaviszonya, így örül, ha idén munkát talál, s anyagi okokból nem gondolhat idén nyaralásra. Másnak amiatt főhet a feje, hogy a járvány idején kötelezően ki kellett vennie szabadságát, így erre az évre már nemigen maradtak szabadnapjai, végig kell dolgoznia az esztendőt. Aki szerencsés volt, mert home office-ban dolgozhatott, mert kellő szabadsága, megtakarítása maradt egy- vagy kéthetes pihenésre, esetleg már nyugdíjas napjait tölti, és végre kimozdulhat otthonról, körbenézhet az egyre bővülő magyarországi kínálatban.

Apartman? Fogadó? Panzió? Szálloda?

Érdemes megfontolni, milyen szállást válasszunk. Egyáltalán, túlélte-e a válságot, s ha igen, kinyitott-e törzshelyünk, kedvenc panziónk. Szavazzunk-e bizalmat nagyobb szállodának, ahol sok emberrel kell találkoznunk, vagy bölcsebb-e apartmant, panziót kiszemelnünk. Akarunk-e wellness-szolgáltatást igénybe venni, szeretnénk-e fürdőzni, gyógyvízbe mártózni, vagy inkább arra vágyunk, hogy nagyokat sétáljunk egy erdőben, hegyet másszunk vagy épp egy tó körül bringázzunk.

Falus Tamás programajánlója - A Covid-19 Kézikönyv borítója

A Covid-19 Kézikönyv borítója

A turisztikai szolgáltatók célja, hogy a járvány lecsengését követően a lehető legnagyobb biztonságot tudják garantálni vendégeiknek. Mind nekik, mind a turistáknak el kell fogadniuk, hogy ez az év más lesz, mint az elmúlt esztendő. Nagyobb elővigyázatossággal, türelemmel kell viseltetnünk egymás iránt, és alkalmazkodnunk a megváltozott körülményekhez.

A szálláshelyeken, éttermekben nem javasolt a klasszikus büféétkeztetés, helyette szakács tálaljon a büféasztalokról, és a látványkonyha üvegfallal legyen védett – többek között ez is olvasható a Covid-19 kézikönyv című kiadványban, melyet szálláshelyek és vendéglátóipari egységek vezetői, munkatársai számára készített a Magyar Turisztikai Ügynökség. A javaslatgyűjtemény az újrainduló turizmus főszereplőit – kiszolgálóit, de vendégeit is – kívánja segíteni, eligazítani, hogy a szolgáltatás színvonala a lehető legteljesebb legyen, a vendégélmény megmaradjon, miközben mindenki betartja a megszigorodott biztonsági óvintézkedéseket.

Falus Tamás programajánlója - svédasztal

Várjuk meg, míg a svédasztalnál kiszolgálnak bennünket (Fotó: Pixabay)

Fogadja az étterem bejáratánál hosztesz/pincér a vendéget, a büféasztalhoz úgy engedje tovább, hogy a sorban ne lehessen torlódás, és a vacsorázók legalább másfél méteres távolságban maradjanak egymástól. Szolgálja ki a vendéget a svédasztalról séf vagy pincér, aki viseljen maszkot vagy plexi arcpajzsot és kesztyűt. A szedőeszközöket pedig 30 percenként fertőtleníteni kell – olvasható mindez a kézikönyvben, mert az újjáéledő turizmusban is az első és legfontosabb az egészség megőrzése.

Egynapos kalandozások

Amint májusban megszűntek az első kijárási korlátozások, sorra jöttek az örvendetes hírek arról, hogy nyitnak a parkok, állatkertek, ökoturisztikai helyszínek. Azok is örülhetnek e tavaszi éledésnek, akik úgy döntenek, hogy idén egyelőre csak egy-egynapos kiruccanásokra vállalkoznak otthonukból.

Már látogatható a Bükki Nemzeti Parkban az Ipolytarnóci Ősmaradványok Miocén Park, ahol végigsétálhatunk a szabadban a geológiai tanösvényen. Megtekinthetjük a sok millió évvel ezelőtti vulkánkatasztrófában konzerválódott leleteket. A lombkorona-sétányon a 7 millió éves bükkábrányi ősfák látványa tárulhat elénk.

Falus Tamás programajánlója - Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

Megnyílt Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum is – óvintézkedésekkel (Forrás: tiszataviokocentrum.hu)

Fogad látogatókat Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum is, igaz, ideiglenesen csak 10-től 16 óráig, és csak egyének, családok számára, csoportos látogatásra még nincs lehetőség. A főépületban maszkot kell viselni, és másfél méteres távolságot kell tartani egymástól az óriás akváriumban is (a halakra mindez nem vonatkozik). A vidralakomára és a kormoránbemutatóra egyelőre még várnunk kell.

Május derekán nyitott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Bár a zárt térben található kiállítások még zárva vannak, de már látogatható a skanzen, a Nomád Park, a Szeri Gyógynövénykert, működik a Szatócsbolt, a Szeri gyógynövénybolt, valamint a Gőzös büfé és a Szeri kávézó terasza.

A békéscsabai Gabonamúzeum, a megyeszékhely mini skanzenje is nyitva áll az érdeklődők előtt.

Megnyíltak a Körös-Maros Nemzeti Park kapui is, így a dévaványai Sterbetz István és a biharugrai Bihari Madárvárta látogatóközpont, a szarvasi Körösvölgyi Állatpark is – a maszkot viselő látogatók számára.

Szerencsére még hosszan lehetne folytatni a felsorolást az újra vendégeket fogadó Hévízi Tófürdőtől a barcsi és a mórahalmi gyógyfürdőn át a kehidakustányi Kehida Termálig.

A Mátrában hatszáz kilométernyi turistaút könnyen bejárható erdős térségei várják a jó levegőre vágyókat. A Vértesben, a Gerecse-hegység szép völgyében ismét megcsodálható az Agostyáni Arborétum, hatalmas élőfagyűjteményével. De ne lepődjünk meg, ha a Vértes erdeiben bandukolva egyszer csak előbukkan az alábbi tábla:

Falus Tamás programajánlója - kirándulások

Kapcsolódó cikkek:


Hová és hogyan repülhetünk Budapestről?
2020. május 26.

Hová és hogyan repülhetünk Budapestről?

Ferihegyről is sorra szállnak fel a légitársaságok gépei, így a járvány mérséklődésével újra lehetőség nyílik meglátogatni távolban élő rokonainkat, visszautazni tartós külföldi munkánk helyszínére, de akár repülős nyaralásban is gondolkodhatunk.

Kit, miért, hogyan szeretünk?
2020. május 8.

Kit, miért, hogyan szeretünk?

Karanténvilágunkban még érzékenyebben merülhetnek fel e kérdések, melyekre a válaszokat tízévnyi kutatómunka során összegezte könyvében egy egykori jogász.

Étkezési, vásárlási kisokos 4.
2020. április 28.

Étkezési, vásárlási kisokos 4.

Mire figyeljünk, ha a járvány ideje alatt ételt rendelünk, s mire, ha zöldséget vagy gyümölcsöt, és hogyan tároljuk őket? Az alábbiakban ezekre kaphatunk hasznos válaszokat.