Nem lehet meghosszabbítani a régi tankönyvek engedélyét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A korábbi tankönyvtörvény szerint tankönyvvé nyilvánított kiadványok tankönyvvé nyilvánításának meghosszabbítására az új tankönyvtörvény alapján nincs lehetőség.

Az alapügy

Az alperesi hatóság a 2016. december 13-án kelt határozatában a felperesi magánkiadó egyik kiadványát 2018. augusztus 31-ig tankönyvvé nyilvánította. A felperes 2018. május 8-án a fenti kiadvány tankönyvvé nyilvánításának meghosszabbítása iránt nyújtott be kérelmet, amelyet az alperes végzésében visszautasított, mert az új tankönyvtörvény és a kapcsolódó EMMI rendelet hatálya a felperesre nem terjed ki.

A felperes keresettel támadta az alperes határozatát, a közigazgatási és munkaügyi bíróság jogerős ítéletében a keresetet elutasította. Megítélése szerint az új tankönyvtörvény olyan zárt logikai rendszert alkot, amelyből egyértelműen levonható az a következtetés, hogy annak hatályba lépését követően a személyi hatálya alá nem tartozó kiadók tankönyvvé nyilvánítás iránt új kérelmet nem nyújthatnak be és a korábbi tankönyvtörvény hatálya alatt engedélyezett tankönyveiket legkésőbb az ott szereplő objektív határidő lejártáig forgalmazhatják. Nincs jogszabályi lehetőség arra, hogy a magánkiadók az engedély meghosszabbítása iránti kérelmet terjesszenek elő.

A Kúria döntése

A Kúria elbírálva a felperes által előterjesztett felülvizsgálati kérelmet, mintaperben hozott ítéletében a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta. Megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a pontosan és törvényesen rögzített tényállásból helyes jogi következtetést vont le, amelyet egyetértett.

Kifejtette, hogy az új tankönyvtörvény egyértelműen meghatározza a régi tankönyvtörvény alapján tankönyvvé nyilvánított tankönyvek akkénti felhasználásának határidejét, amely legfeljebb az engedélyben meghatározott időtartamig terjedhet. Nem értett egyet a felperes azon érvelésével, hogy az új tankönyvtörvény vonatkozó rendelkezése nem gördít akadályt a régi tankönyvtörvényre alapítottan tankönyvvé nyilvánított kiadványok tankönyvvé nyilvánításának meghosszabbítása elé. Ezzel szemben nincs jogszabályi lehetőség a régi tankönyvtörvény alapján kiadott engedélyek meghosszabbítására.

Az új tankönyvtörvény és a kapcsolódó EMMI rendelet hatálya nem terjed ki a felperesre, mint magánkiadóra, ezért az alperesi hatóság jogszerűen utasította vissza a felperes hosszabbítására irányuló kérelmét, mint nem jogosulttól származót.

(kuria-birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. március 28.

A magyar kartelljog fejlődéséről szervezett szakmai konferenciát a GVH

A kartelljog hazai fejlődését járta körül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által életre hívott Magyar Compliance Akadémia (MCA) második rendezvénye. A szakmai esemény keretében a GVH szakértői és hazai jogi szakértők vitatták meg a kartelljog témakörét, kiemelten fókuszálva a jogterület fejlődésére – tájékoztott csütörtökön a versenyhatóság.