30 új esettanulmánnyal bővült az EJEB interaktív honlapja

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. november 27.
Címkék: , , ,
Rovat:
A honlapon az EJEE-ben foglalt jogoknak a tagállamokban való megjelenését követhetjük interaktív módon.

Az ET minapi sajtóközleménye szerint 30 újabb esettanulmány került fel arra az interakítv honlapra, amely az EJEE alkalmazása hogyan változtatta meg az emberek mindennapjait.

Az angol, francia, orosz és török nyelven elérhető  weboldalon már 131 olyan eset érhető el, amely megmutatja, hogy az EJEB döntése és azok tagállamok által alkalmazása milyen területeken eredményezett pozitív változást az ET tagállamaiban.

Chowdury és társai kontra Görögország ügy például azzal zárult, hogy  egy eperszedő csoport ellen elkövetett sortűz miatt Görögország kártérítést fizetett és több fontos kötelezettségvállalást tett, többek között vállalta, hogy egy ötéves akcióterv keretében intézkedéseket tesz a kényszermunka visszaszorítása, az áldozatok védelme és az elkövetők megbüntetése érdekében.

A Talpis kontra Italy ügyben a kérelmezőt rendszeresen bántalmazta a férje, illetve közös fiukat is megölte, mikor az anyját próbálta védeni. Az EJEB döntése alapján Olaszország kártérítést fizetett a kérelmezőnek és intézkedéseket vezetett be a csaláson belüli erőszak visszaszorítására.

A Tagayeva és társai kontra Oroszország esetben a beszláni túszdrámában érintettek családtagjai több mint 3 millió euró kártérítést kaptak és Oroszország megerősítette a hatóságoknak a terrorcselekményekre való reagálási képességeit.

A Jabari kontra Törökország ügy arról szólt, hogy egy nő házasságtörést követette el Iránban, amelyért halálra kövezés büntetést szabtak ki vele szemben. A nő Törökországba menekült és az EJEB itéltetének köszönhetően menekült meg az Iránba való visszatoloncolától, majd új életet kezdett kanadában.

A Dudgeon kontra Egyesült királyság ügyben a kérelmezőt homoszexualitása miatt ítélték el Észak-Írországban, ahol ez 1980-ban még bűncselekménynek számított. Az EJEB ítéletének köszönhetően Észak-Írországban és számos más országban is dekriminalizálták a homoszexualitást.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Napelem a tetőn, villanyautó a garázsban, ördög a részletekben
2019. szeptember 18.

Napelem a tetőn, villanyautó a garázsban, ördög a részletekben

A klímaváltozás elleni védekezés ma már minden iparágban érezteti a hatását – így nem meglepő módon az építőiparban is. Az ennek okán elfogadott építési előírások azonban sokszor adnak vitára okot és nem egy esetben állítják komoly kihívás elé a hazai ingatlanpiac szereplőit.

EUB: jogszerű a gyógyszerkiadást korlátozó magyar szabályozás
2019. szeptember 18.

EUB: jogszerű a gyógyszerkiadást korlátozó magyar szabályozás

Összhangban van az uniós joggal az a magyar jogszabály, amely tiltja a vényköteles gyógyszerek kiadását egy másik tagállamban praktizáló orvos által kiállított - a beteg nevét nem tartalmazó, de kezelésékhez szükséges - megrendelőlap alapján - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerdán kihirdetett ítéletében.