30 új esettanulmánnyal bővült az EJEB interaktív honlapja

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. november 27.
Címkék: , , ,
Rovat:
A honlapon az EJEE-ben foglalt jogoknak a tagállamokban való megjelenését követhetjük interaktív módon.

Az ET minapi sajtóközleménye szerint 30 újabb esettanulmány került fel arra az interakítv honlapra, amely az EJEE alkalmazása hogyan változtatta meg az emberek mindennapjait.

Az angol, francia, orosz és török nyelven elérhető  weboldalon már 131 olyan eset érhető el, amely megmutatja, hogy az EJEB döntése és azok tagállamok által alkalmazása milyen területeken eredményezett pozitív változást az ET tagállamaiban.

Chowdury és társai kontra Görögország ügy például azzal zárult, hogy  egy eperszedő csoport ellen elkövetett sortűz miatt Görögország kártérítést fizetett és több fontos kötelezettségvállalást tett, többek között vállalta, hogy egy ötéves akcióterv keretében intézkedéseket tesz a kényszermunka visszaszorítása, az áldozatok védelme és az elkövetők megbüntetése érdekében.

A Talpis kontra Italy ügyben a kérelmezőt rendszeresen bántalmazta a férje, illetve közös fiukat is megölte, mikor az anyját próbálta védeni. Az EJEB döntése alapján Olaszország kártérítést fizetett a kérelmezőnek és intézkedéseket vezetett be a csaláson belüli erőszak visszaszorítására.

A Tagayeva és társai kontra Oroszország esetben a beszláni túszdrámában érintettek családtagjai több mint 3 millió euró kártérítést kaptak és Oroszország megerősítette a hatóságoknak a terrorcselekményekre való reagálási képességeit.

A Jabari kontra Törökország ügy arról szólt, hogy egy nő házasságtörést követette el Iránban, amelyért halálra kövezés büntetést szabtak ki vele szemben. A nő Törökországba menekült és az EJEB itéltetének köszönhetően menekült meg az Iránba való visszatoloncolától, majd új életet kezdett kanadában.

A Dudgeon kontra Egyesült királyság ügyben a kérelmezőt homoszexualitása miatt ítélték el Észak-Írországban, ahol ez 1980-ban még bűncselekménynek számított. Az EJEB ítéletének köszönhetően Észak-Írországban és számos más országban is dekriminalizálták a homoszexualitást.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Varga Judit: jövőre megkezdődhet a bírák bérének rendezése
2019. július 16.

Ősszel indulnak a konkrét viták az igazságügyi alkalmazotti és a bírói bérek rendezésének részleteiről, jövőre pedig remélhetőleg megkezdődik a folyamat - közölte az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Az eu-s jognak megfelelően módosította szabályzatát az Airbnb
2019. július 15.

Az eu-s jognak megfelelően módosította szabályzatát az Airbnb

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb az uniós fogyasztóvédelmi hatóságokkal folytatott tárgyalások nyomán továbbfejlesztette és teljes mértékben egyértelművé tette fogyasztói ajánlatainak megjelenítését, összhangba hozva azokat az uniós jogi normákkal.

Rosszabb is lehet a csődnél – így mentem meg a cégem
2019. július 15.

A „csőd” és a „csődeljárás” kifejezés a mindennapi szóhasználatban egyet jelent „tönkrement” fogalmával, ami jogi értelemben a felszámolási eljárást jelentené. Mindezekkel szemben amennyiben valaki csődeljárás megindítását kéri a cégével szemben, az pontosan a cég megmentésének szándékát fejezi ki, elköteleződést a társaság gazdasági célja mellett és felelősségvállalást a hitelezők felé. Dr. Pajor Dávid ügyvéd segít eloszlatni néhány félreértést.

Olaszliszkai emberölés: feltételesen szabadult az elsőrendű vádlott
2019. július 15.

Feltételesen szabadult a 2006-os olaszliszkai ügy elsőrendű vádlottja, akit 2009-ben ítéltek 17 év szabadságvesztésre emberölés és rongálás bűntette miatt. A férfi hétfőn hajnalban hagyta el a Szegedi Fegyház és Börtönt - tapasztalta a helyszínen a közmédia munkatársa.