30 új esettanulmánnyal bővült az EJEB interaktív honlapja

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. november 27.
Címkék: , , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A honlapon az EJEE-ben foglalt jogoknak a tagállamokban való megjelenését követhetjük interaktív módon.

Az ET minapi sajtóközleménye szerint 30 újabb esettanulmány került fel arra az interakítv honlapra, amely az EJEE alkalmazása hogyan változtatta meg az emberek mindennapjait.

Az angol, francia, orosz és török nyelven elérhető  weboldalon már 131 olyan eset érhető el, amely megmutatja, hogy az EJEB döntése és azok tagállamok által alkalmazása milyen területeken eredményezett pozitív változást az ET tagállamaiban.

Chowdury és társai kontra Görögország ügy például azzal zárult, hogy  egy eperszedő csoport ellen elkövetett sortűz miatt Görögország kártérítést fizetett és több fontos kötelezettségvállalást tett, többek között vállalta, hogy egy ötéves akcióterv keretében intézkedéseket tesz a kényszermunka visszaszorítása, az áldozatok védelme és az elkövetők megbüntetése érdekében.

A Talpis kontra Italy ügyben a kérelmezőt rendszeresen bántalmazta a férje, illetve közös fiukat is megölte, mikor az anyját próbálta védeni. Az EJEB döntése alapján Olaszország kártérítést fizetett a kérelmezőnek és intézkedéseket vezetett be a csaláson belüli erőszak visszaszorítására.

A Tagayeva és társai kontra Oroszország esetben a beszláni túszdrámában érintettek családtagjai több mint 3 millió euró kártérítést kaptak és Oroszország megerősítette a hatóságoknak a terrorcselekményekre való reagálási képességeit.

A Jabari kontra Törökország ügy arról szólt, hogy egy nő házasságtörést követette el Iránban, amelyért halálra kövezés büntetést szabtak ki vele szemben. A nő Törökországba menekült és az EJEB itéltetének köszönhetően menekült meg az Iránba való visszatoloncolától, majd új életet kezdett kanadában.

A Dudgeon kontra Egyesült királyság ügyben a kérelmezőt homoszexualitása miatt ítélték el Észak-Írországban, ahol ez 1980-ban még bűncselekménynek számított. Az EJEB ítéletének köszönhetően Észak-Írországban és számos más országban is dekriminalizálták a homoszexualitást.

(coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Indul a Facebook News
2021. március 2.

Indul a Facebook News

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után Németországban indul el a Facebook News, amelyben német havi és hetilapok is elérhetők lesznek.

Döntött az EU bírósága a lengyel bírói kinevezésekről
2021. március 2.

Sérthetik az uniós jogot a lengyel igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvény módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik - foglalt állást kedden közzétett ítéletében az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága.