A bejegyzett élettársi kapcsolat is vitatott kérdés Romániában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az élettársi kapcsolat bejegyzését lehetővé tevő törvénytervezetet terjesztettek kormánypárti és ellenzéki képviselők szerdán a román parlament elé, néhány héttel az után, hogy az alacsony részvétel miatt érvénytelenül zárult a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról rendezett népszavazás.

A jogszabály alapján az azonos, illetve különböző nemű párok is közjegyzői nyilatkozattal tehetik hivatalossá élettársi kapcsolatukat, amennyiben mindketten nagykorúak, legalább egyikük román állampolgár és egyikük sincs házastársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban mással.

Az élettársi szerződés a házastársakéval megegyező jogokat biztosít a felek számára társadalombiztosítási és örökösödési kérdésekben, de az azonos nemű párok esetében kizárja a gyermekek örökbefogadását.

Adrian Dohotaru független képviselő, az egyik előterjesztő rámutatott: a tervezet nemcsak az azonos nemű párok élettársi kapcsolata számára nyújtana bizonyos szintű törvényi védelmet, fontos a szabályozás a házasságon kívül együtt élő heteroszexuális párok esetében is. Romániában az utóbbi két évtizedben megduplázódott a házasságon kívül születő gyermekek aránya, és immár meghaladja a 31 százalékot – tette hozzá.

Az egyik előterjesztő, Csoma Botond RMDSZ-képviselő a Maszol.ro hírportálnak elmondta, az elmúlt hetekben lezajlott egyeztetéseken a kormánykoalíció több politikusa is jelezte, hogy támogatja a törvény elfogadását, ám időközben meggondolták magukat. “Ezen magam is csodálkoztam, hiszen korábban mindkét kormánypárt elnöke azt nyilatkozta, hogy szükség van a bejegyzett élettársi kapcsolat szabályozására Romániában” – idézte a Maszol a politikust.

Az élettársi szerződés témája a meghiúsult alkotmánymódosítási kezdeményezés kapcsán került előtérbe. A román ortodox egyház azonnal jelezte: határozottan ellenzi, hogy törvényt hozzanak az élettársi kapcsolat hivatalos elismeréséről, mert azt az azonos neműek házasságának legalizálása felé tett első lépésnek tartja.

Közvetlenül a népszavazás előtt a román alkotmánybíróság azt ajánlotta a bukaresti törvényhozásnak, hogy az azonos nemű párok számára hozzon létre egy alternatív jogintézményt. A taláros testület leszögezte: az azonos nemű párok sem zárhatók ki a “családi élet” és “magánélet” fogalmából, így rájuk is érvényes ezek alkotmányos védelme, ezért az “élettársi szerződés” bevezetése lehet a megfelelő módszer Romániában a megkülönböztetés nélküli jogegyenlőség elvének érvényesítésére.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 20.

Az EU felszólítást küldött az EU pénzügyi érdekeit érintő csalás elleni szabályozás miatt

Az Európai Unió Bizottsága több országnak – így például Magyarországon kívül Hollandiának, Észtországnak és Máltának is – felszólítást küldött az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló, 2017. július 5-i (EU) 2017/1371 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek meg nem felelő nemzeti szabályozás miatt – tudatta a Miniszterelnökség csütörtökön.