A bírói függetlenséget félti 750 spanyol bíró

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. július 14.
Címkék: ,
Rovat:
A pamplonai szexuális bűncselekményben hozott ítélettel szemben kritikus társadalmi és politikai visszhang miatt a bírói függetlenséget látja veszélyben az a 750 spanyol bíró, aki panaszbeadványt írt alá és juttatott el szerdán az Európai Bírák Konzultatív Testületéhez (CCJE).

A bírák úgy vélik, hogy “társadalmi nyomás” nehezedik a navarrai bíróságra, amely májusban nem szexuális erőszak, hanem szexuális visszaélés miatt ítélt el nem jogerősen öt férfit, akiket azzal vádoltak, hogy csoportosan megerőszakoltak egy 18 éves lányt a pamplonai San Fermín-ünnepségek idején két évvel ezelőtt.

A bíróság nem látta bizonyítottnak az erőszakot, mert azokon a mobiltelefonos felvételeken, amelyeket az elkövetők készítettek az aktusról, és mutattak be bizonyítékként az eljárásban, nem látszik, hogy a lány ellenállást tanúsítana.

A vádlottakra kilencéves börtönbüntetést szabtak ki az ügyész által kért több mint 22 év helyett.

Országszerte tömegek vonultak utcára tiltakozásként az enyhének tartott ítélet ellen, a spanyol kormány pedig bejelentette, hogy felülvizsgálja a büntető törvénykönyv szexuális bűncselekményekre vonatkozó részét.

A konzervatív kormányt azóta szocialista kabinet váltotta az ország élén, amely szintén fontosnak tartja a módosítás végrehajtását.

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes parlamenti bizottsági meghallgatásán azt mondta: “Ha egy nő nem mond egyértelműen igent, minden más nemnek számít”. Véleménye szerint nem függhet a bírói értelmezéstől a szexuális agresszió megítélése.

A bírák az ítélet elleni tiltakozási hullámot “nyilvános lincselésnek” tartják, amely a politikusok “bűnrészességével és bátorításával” valósult meg, ezért kérik az európai testület közreműködését, hogy “segítsen a spanyol államnak betartani az Európa Tanács bírákra vonatkozó normáit”, és foglaljon állást az ügyben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Vádemelés a villanyóra-visszatekerő mester ellen
2019. január 17.

Vádat emelt a Ceglédi Járási Ügyészség tizenegy ember, köztük egy villanyszerelő ellen, aki visszatekerte a villanyórákat és hamisított plombákat rögzített több Pest megyei városban - közölte a Pest megyei főügyész csütörtökön.

EP: több tagállamban is veszélyben vannak az uniós alapjogok
2019. január 17.

A jogállamiság megsértése és a gyűlöletbeszéd ellen emelt szót az alapvető jogok helyzetével kapcsolatban strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament - közölte szerdán az uniós parlament sajtószolgálata. A képviselők többsége szerint több tagállamban is veszélyben vannak az uniós alapjogok.